Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Wzrost spalania
Dzisiaj rano jak czekalem pod domem kolegi zauwazylem ze spalanie mi roslo co 0.2 az doszlo do 23.8 L/100km w miescie pokazauje mi srednio 14 15 a na trasie 11 z porywem do 12 Wydaje mi sie to duzo jak na silnik 1.8. Zastanawiam sie czemu filtr moze do wymiany jest czy to poprostu komputerk od morzu wariuje. A wy co o tym sadzicice??
- raiden112
- Czytacz
Chodzi o spalanie pokazywane na MFA, dobrze myśle?
Jak tak to weź wyluzuj bo jak nie masz dobrej sekwencji (a i to nie zawsze) to nigdy nie pokazuje wiarygodnie spalajia gazu.
Tak samo na pb jak pochodzi troche sam sobie na wolnych to wyskakuja jakies cuda typu 69 litrow, takze sie tym nie przejmuj, wlej do pelna, wyjezdzij, wlej jeszcze raz i tak mierz spalanie
Jak tak to weź wyluzuj bo jak nie masz dobrej sekwencji (a i to nie zawsze) to nigdy nie pokazuje wiarygodnie spalajia gazu.
Tak samo na pb jak pochodzi troche sam sobie na wolnych to wyskakuja jakies cuda typu 69 litrow, takze sie tym nie przejmuj, wlej do pelna, wyjezdzij, wlej jeszcze raz i tak mierz spalanie

-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Tak dokładnie, u mnie w trasie pokazało 7 L, w rzeczywistości tak jak kolega napisał ok 2 litrów trzeba dodać więce
j. Najlepsze jest ruszanie z 1 biegu. ponad 25 litrów, pozniej powoli spada.... 

Jestem bokiem prędkości
- Pawełgolfgreen
- Badacz tematu
raiden112 napisał(a):TO dzieki wielkie uspokoiłeś mnie
to daj "pomógł"
wujek ciągnął przyczepkę - pierwsze kilkaset metrów po ruszeniu to było 60-80 litrów, w Focusie 2.0 jak się depnęło pokazywał 25 nawet, mój jak chwile postoi i ruszę zimnym to pokazuje mi i 40. Także na takie wskazania "zaraz po ruszeniu" to można pewną część ciała położyć, a i nie wiem czy przy obecnej aurze nie będzie to trochę nieprzyjemne
Patrząc na takie "długoterminowe" spalanie, przerabiałem u siebie, od tankowania do tankowania. Pokazuje MFA 15, spalanie wyszło 11,5. Pokazuje 13, spalanie wyszło 10,5. Pokazuje 11 wyszło 9. Ale jadąc nieco szybciej pokazało mi 12, a spalanie wyszło 9,5 wtedy. Więc nie utrafi i nie ma co się przejmować tym zupełnie
Co najwyżej sobie odpalić i zresetować w trasie żeby się pobawić w hipermilling
p.s. jako ciekawostkę podam sekwencję w drugim samochodzie w rodzinie, Volvo V40 2.0. Tam sekwencja jest tak ogarnięta, że współgra 100% z samochodowym komputerem, to że pokazuje spalanie (wiarygodne) to mały pikuś. Pokazuje też zasięg przy obecnym stylu jazdy

-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)