Witam, zabieram się za wymianę sondy w 1.8 ABS i mam do was pytanie czy moze być tak połaczony przewód? Z tego co czytałem nie powinien być lutowany, jednak tak juz było zrobione jak zakupiłem auto. Przewód sygnałowy nie łaczył wiec przylutowałem dokładnie i nałozyłem rurkę termok. Czy może być tak zrobione czy lepiej rozlutować i połaczyc tulejka zaciskowa? Widze ze tam jest też jeszcze jeden przewód lutowany ( tez juz tak bylo przed wymiana sondy).
Na zdjeciu 2 jest podłaczona obcięta wtyczka od sondy
zdjęcie
zdjecie 2
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
ja mam zakrecona sonde haha bez lutowania czy sciskania i nie mam problemow narazie
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
-

trojeczkaGT - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
tak od tyczki ze starosci mi sie urwal wiec polaczylem na skretke i git
patrzylem nawet na prace sondy dzis i napiecia skacze od 0,1 do 0,7 czy tam 0,8...
patrzylem nawet na prace sondy dzis i napiecia skacze od 0,1 do 0,7 czy tam 0,8...Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
-

trojeczkaGT - Members
sygnalowy bo mam sonde jedno
przewodowa
przewodowa
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
-

trojeczkaGT - Members
nie powinno lutować się przewodów od sondy. Usuń lut,nałóż koszulkę termokurczliwa,skręć i zaizoluj zapalniczką 

Mój Panzerwagon moj-golf/butelkowy-mkiii-zybiego-t40942.html
-

zybi - Badacz tematu
Może być nawet skręcony i zaizolowany,byle nie lutować 

Mój Panzerwagon moj-golf/butelkowy-mkiii-zybiego-t40942.html
-

zybi - Badacz tematu
sygnałowy nie powinien być lutowany ponieważ między między drucikami kabla sygnałowego musi pozostać przestrzeń pusta która służy do "przewietrzania" wnętrza sondy, jest to konieczne bo sonda działa dzięki różnicy stężeń tlenu w spalinach i w jej wnętrzu, pozostałe przewody jeśli to sonda 4-kablowa mogą być lutowane ale po to sa złączki zaciskowe dodawana do sond uniwersalnych żeby ich używać. A jesli już ktoś wcześniej zlutował, to należy odizolować kawałeczek kabla od lutu w stronę sondy na tyle żeby dosteać się do miejsca gzie już lutu niema i jakoś go potem zabezpieczyć ale nie na szczelno, taśmą parcianą, luźną osłonką itp
- pablomed
- Members
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)