witam
mam strzały w dolot w moim gtiku silnik 2e zgazowanym oczywiście. Objawy sa takie że gdy sie dostatecznie nagrzeje silnik po przejechaniu ok 3-4km muli go na benzynie i na gazie potem gdy daje gazu strzela w dolot. Wymieniałem kable,swiece,paluch,aparat,cewke i dalej to samo, byłem u gazownika i powiedział że to elektryki wina. Co to może być? Ustawienie zapłonu pomogło by coś?
[ Dodano: 2013-08-09, 13:22 ]
byłem na kompie ,usunąłem usterki i dalej to samo.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Tez miałem ten silnik niedawno.
Sprawdź przepływke.
Klapka czy luźno chodzi, to najważniejsze.
Ja miałem ja cały czas w połowie otwartą. Często strzelało.
Ma sie nigdzie nie blokować, gdy ja tylko naprawiłem, wszystko chodziło jak powinno.
Lecz, co do czujnika temperatury, mogło Ci przerwać obwód, który wystaje w przepływke. I tu byś musiał zaadaptować inny czujnik.
Co do drugiego czujnika, pewnie czujnik spalania stukowego?
Naprawisz przepływke, błąd na stałe zniknie.
Sprawdź przepływke.
Klapka czy luźno chodzi, to najważniejsze.
Ja miałem ja cały czas w połowie otwartą. Często strzelało.
Ma sie nigdzie nie blokować, gdy ja tylko naprawiłem, wszystko chodziło jak powinno.
Lecz, co do czujnika temperatury, mogło Ci przerwać obwód, który wystaje w przepływke. I tu byś musiał zaadaptować inny czujnik.
Co do drugiego czujnika, pewnie czujnik spalania stukowego?
Naprawisz przepływke, błąd na stałe zniknie.
-

kebs - Czytacz
Dawid1948, jak kolega pisze, bez sprawnej przepływki nic z tego nie będzie, tzn do poprawnej jazdy na LPG ( w II generacji) starczy aby klapka jej się bez oporów otwierała. Uklad zapłonowy zrobiłeś więc ok. Jak najbardziej wyprzedzenia zapłonu ma znaczenia, następnie ważny jest sprawny reduktor, odpowiedni nie za mały mikser. Ja nie mam w ogóle strzałów od dawna w tym silniku, pisałem sporo razy o wielkości miksera i sprawdzaniu przepływki ustawianiu zapłony, szczelności dolotu, niestety jeśli przepływka jest mocno rozwalona to musisz kupić sprawną czyli ze 3 stówki, albo poszukaj na forum elektrody gościa co dorabia układ elektroniczny pozwalający montować do tego silnika nowsze tanie przepływki na "drut"
- pablomed
- Members
przepływka jest nie sprawna jednak klapka w niej bdb chodzi... wole nowej narazie nie wkładać bo znów może być problem..
[ Dodano: 2013-08-10, 15:00 ]
kebs a masz pewność że mi nie wywali nastepnnej przepływki? skoro są strzały to chyba coś jest jeszcze nie tak i to nie zależy od sprawnej przepływki błąd tkwi gdzies głębiej
kebs a masz pewność że mi nie wywali nastepnnej przepływki? skoro są strzały to chyba coś jest jeszcze nie tak i to nie zależy od sprawnej przepływki błąd tkwi gdzies głębiej
- Dawid1948
- Berbeć
U mnie głownie przez przepływke strzelało.
Wymieniłem ja, dolot gazu ładnie na silikonie uszczelniłem i skręciłem z przepływką.
Nowa klapka antystrzałowa, bo moja jakaś przyrdzewiała była i równiez sie zacinała.
Uszczelniłem obudowe filtra powietrza, bo pęknięcie było - ani razu, później nie strzeliło.
Na samym początku, też komplet wymieniłem. Kable - świece - kopułke - palec. Oczywiście, nic to nie dało.
Wymieniłem ja, dolot gazu ładnie na silikonie uszczelniłem i skręciłem z przepływką.
Nowa klapka antystrzałowa, bo moja jakaś przyrdzewiała była i równiez sie zacinała.
Uszczelniłem obudowe filtra powietrza, bo pęknięcie było - ani razu, później nie strzeliło.
Na samym początku, też komplet wymieniłem. Kable - świece - kopułke - palec. Oczywiście, nic to nie dało.
-

kebs - Czytacz
tez mi tak czesto strzelalo ale mialem blad czujnika spalania stukowego wymienilem na nowy i dalej mialem blad . Sprawdzilem kable i jeden byl przeciety i zlutowalem i i juz nie strzelalo
ale po zmianie na blosa ++ mocy i zero strzałów
kolega Opik wie co lezy na rzeczy 
ale po zmianie na blosa ++ mocy i zero strzałów
kolega Opik wie co lezy na rzeczy 
-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 2E GTI
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)