Koledzy, Tomuś ma problema!
Kumpel dał mi ostatnio filtr stożkowy... nowka sztuka fufel nie śmigana. Założyłem, wszystko cacy. Odpalam i jade - na benzynie cudo... brzmi agresywnie, łapie obroty i trochę bystrzejszy jakby się zrobił...
No ale po przełączeniu na LPG jest koszmar. Nie mogę mu dołożyć, bo się zaczyna dławić. Dźwięku pożądanego nie mam, bo muszę jeździć delikatnie, a nie lubie.... Wiadomo... buty ciążą i przyspieszać się lubi z takim dźwiękiem silniczka.
I powiedzcie mi... co z tym fantem zrobić? Za dużo powietrza łapie? Od razu mówie, mam instalke autronica al-700... pod a-mona nie chce mi się podłączać, bo z moim starym lapkiem diagnostycznym to różnie bywa... Wydawało mi się, że nie trzeba regulować mieszanki po wymianie filtra na stozek. Czyżbym się mylił?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Stożek + LPG + WTF?
Nie wiem, czy ty wiesz, ale ja lubię tak, kiedy widzę jak na Twego OPLA nasrał ptak. 

-

TomekKutno - Czytacz
tak kolego odprężyłeś dolot i silnik dostaje więcej powietrza - mieszanka jałowa na lpg
jeśli chcesz tak jeździć to zwiększ otwarcie zadane korkowca
porostu dodaj mu 10 kroków to sie zwie pozycja wyjściowa krokowego
u ciebie jest mini i max to dodaj do obu wartości dla próby po 10 kroków
jeśli jałowe chodzą ok i po zwiększeniu wartości krokowego na jałowych będzie ok to zostaw a jak będzie za bogato to skręć na parowniku troch i sprawdź
ja też to przechodziłem bo miałem taką zwerzke na dolocie jak w golfie 2 taki róg do trąbienia
i jak go wywaliłem to musiałem lpg przeregulowac
ale powiem ci ze teraz zbiera sie na lpg w górnych pariach obrotów lepiej niz na pb
miłej zabawy
jeśli chcesz tak jeździć to zwiększ otwarcie zadane korkowca
porostu dodaj mu 10 kroków to sie zwie pozycja wyjściowa krokowego
u ciebie jest mini i max to dodaj do obu wartości dla próby po 10 kroków
jeśli jałowe chodzą ok i po zwiększeniu wartości krokowego na jałowych będzie ok to zostaw a jak będzie za bogato to skręć na parowniku troch i sprawdź
ja też to przechodziłem bo miałem taką zwerzke na dolocie jak w golfie 2 taki róg do trąbienia
i jak go wywaliłem to musiałem lpg przeregulowac
ale powiem ci ze teraz zbiera sie na lpg w górnych pariach obrotów lepiej niz na pb
miłej zabawy
Średnie spalanie 7,5>8l lpg /5,8l pb
- dziabi3
- Members
dziabi3, mam podobny problem tylko u mnie na wolnych ogrotach sie muli a ja zlapie obroty to idzie jak strzala.daje jeden i muli sie daje 3 przy 40 i muli sie ale tak jak mowie zlapie obroty i rwie dobrze.też musze regulacje zorbic bylem u gazownika i mi ustawil tak jak mam teraz bo powiedzial ze na stożku nie bedzie mi to chodziło
co o tym sadzisz? Pozdro
co o tym sadzisz? Pozdro- bemo24
bemo24, na stożku po prostu ciężej trochę ustawić, ale właściwie ta trudność najczęściej polega na tendencji do gaśnięcia na wrzuceniu luzu w trakcie jazdy. Oprócz zmiany ustawień kroków może warto byłoby zmienić mikser, jaką średnicę masz teraz?
- pablomed
- Members
dziabi3 punkcik poleciał, bo masz racje...
tylko teraz zanim się podepnę pod amona i mu dołoże tej mieszanki, to powiedz mi jeszcze jak możesz, czy przypadkiem wtedy spalanie mi nie pojdzie w gore?
tylko teraz zanim się podepnę pod amona i mu dołoże tej mieszanki, to powiedz mi jeszcze jak możesz, czy przypadkiem wtedy spalanie mi nie pojdzie w gore?
Nie wiem, czy ty wiesz, ale ja lubię tak, kiedy widzę jak na Twego OPLA nasrał ptak. 

-

TomekKutno - Czytacz
na storzku wcale nie jest cierzej ustawic
nawet prosciej
ja mam otprezony dolot a dlatego ze pracuje stabilniej n lpg niz na orginalnym dolocie
czy zimno czy ciepło u mnie niema zadnych drgan zaciec falowan nic
[ Dodano: 2008-10-10, 19:09 ]
TomekKutno,
nie wzrosnie poprostu wzbogacisz mieszanke do normalnego poziomu
a to do ciebie zalezy czy ty wykorzystasz mozliwosci dolotu
teraz lpg dostanie wiecej powietrza i wzrosnie moc a raczej dorówna benzynie
ja niemam zadnej ruznicy w mocy
[ Dodano: 2008-10-10, 19:12 ]
bemo24, podejrzewam ze jest uboga mieszanka lub co terz mozliwe za bogata ale raczej nie
wykrec dla pruby srube na reduktorze i popserwuj tylko pamietaj ile wykrecasz
jak pomoze to jedz na regulacje i powiedz o co chodzi
a jak nie to moze byc mixer zamały klekający reduktor lub filtr gazu
nawet prosciej
ja mam otprezony dolot a dlatego ze pracuje stabilniej n lpg niz na orginalnym dolocie
czy zimno czy ciepło u mnie niema zadnych drgan zaciec falowan nic
[ Dodano: 2008-10-10, 19:09 ]
TomekKutno,
nie wzrosnie poprostu wzbogacisz mieszanke do normalnego poziomu
a to do ciebie zalezy czy ty wykorzystasz mozliwosci dolotu
teraz lpg dostanie wiecej powietrza i wzrosnie moc a raczej dorówna benzynie
ja niemam zadnej ruznicy w mocy
[ Dodano: 2008-10-10, 19:12 ]
bemo24, podejrzewam ze jest uboga mieszanka lub co terz mozliwe za bogata ale raczej nie
wykrec dla pruby srube na reduktorze i popserwuj tylko pamietaj ile wykrecasz
jak pomoze to jedz na regulacje i powiedz o co chodzi
a jak nie to moze byc mixer zamały klekający reduktor lub filtr gazu
Średnie spalanie 7,5>8l lpg /5,8l pb
- dziabi3
- Members
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)