Witam, MAm Golf III, 1/6ABU, 94r, od 2 lat instalacja gazowa (ok.25tyś. km). Jak sprawdzić czy działa ssanie prawidłowo. Mam wrażenie jakby autko nie przepalało mi całej benzyny. Na świecach po przejechaniu około 3km na benzynie pozostaje ciemny osad jakby sadza. Poza tym zauważyłem większe spalanie na benzynie. Innych objawów nie zaobserwowałem.
hmm ssanie.... jedynie na zimnym silniku patrzeć czy masz obroty na około 1100
inna opcja to podłączyc auto pod VAGa i tam można sprawdzić jakie są obroty na zimnym silniku a jakie na ciepłym
Skoro piszesz że zarzuca Ci świeczki i masz większe spalanie to możliwe że sonda lambda się wykończyła i tu już trzeba by było podłączyć się pod komputer by to sprawdzić czy to sonda czy może coś innego.
dzięki jutro się podłączę pod VAG-a. Co do sondy to wymieniałem jakieś 9 miesięcy temu (około 10tyś km).W takiem razie kiedy ssanie się wyłącza ? Czy po rogrzaniu się silnika do określonej temperatury ? Czy może jest jeszcze jakiś inny parametr...
Grzenio, ssanie zależne jest od temperatury silnika odpowiada za ten proces czujnik temperatury cieczy jest on w króćcu który jest w bloku silnika (okolice termostatu)
ssanie włącza się na zimnym a wyłącza chyba jak osiągnie silnik 60st C ale pewny nie jestem
U mnie... i na gazie i na benzynie..
Odpalam rano obroty 1150 pochodzi z 4minuty spadaja na 1000 pochodzi nastepne 5/7minut schodzi do 850...
z tego co wiem tak powinno byc prawidłowo
u mnie też jest 3 stopnie schodzenia obrotów z tym że po ok 5 min mam już 850 obr. A co do sprawdzenia czy ssanie działa to może wciśnij sprzęgło i jak obroty będą stać równo na 1100 obr lub 1000 to znaczy ze ssanie jest włączone a jak bedzie ponizej 1000 obr to znaczy ze ssanie nie działa albo też mozesz w inny sposób sprawdzić zapal samochód wyrzuc na luz i niech samochód stoi zobaczysz czy obroty spadna po jakims czasie