Moderator: Moderator
spalanie lpg 1.4
witam posiadam silnik 1.4 w golfie z 93 roku na pełnym baku zrobie około 800 km wienc zastanawiam się nad instalacją lpg nieznam sie na instalacjach to spytam bardzej uczonych po ile km zwruci mi się instalacja gazowa? jakie będzie spalanie na 100 km? czy warto to robic czy nie ? którą firmę proodukująca instalacje polecacie?
-

k-m-r1 - Weteran
k-m-r1, stary odpusc sobie ceny benzyny tanieja coraz bardziej wiec to nie ma sensu... chyba ze jakas uzywana instalka za grosze
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
-

Golfik1986 - Ekspert
seb napisał(a):pamietac o regulacjach, filterkach czestszej wymianie oleju............. szkoda fatygi zwlaszcza przy obecnych cenach bezyny.
a skąd wiesz co bedzie z rok z ceną benzyny
k-m-r1, jak dużo jeździsz np ok 20 tys w roku to instalacja zwróci ci się po roku.
co 12 tys spokoseb napisał(a):czestszej wymianie oleju
mam instalacje juz 1,5 roku i narazie nic w nia nie inwestowałem oprócz filtra na 20 zł jestem juz do przodu ok 1000zł.
ale to twój wybór
[ Dodano: 2008-12-29, 21:37 ]
Golfik1986 napisał(a):chyba ze jakas uzywana instalka za grosze
nie radze!!!!!!
-

arek ryba - Members
seb napisał(a):A wogole ile on Ci pali? Ile zrobisz kilometrow rocznie?
mam silnik 1.8 AAM od założenia instalacji gazowej czyli juz półtora roku przejechałem dokładnie 32 tyś km. spala mi na trasie (najmniej) 7,7 litra/100km w trybie mieszanym jakieś 8,5 do 9 litrów , spalanie zalezy taz od jakości gazu sufu zawsze spali ci więcej
ja jak narazie nie miałem żadnych probnlemów, instalacja zalezy od tego kto ci ją zakłada i jak ci ja zakłada. i równiez od producenta, ja mam LEVATO i jest spoko. przeglądy co 10 tyś km. zreszta niedługo mam przegląd instalki podłancza pod kompa wyreguluje i wszystko za fryyseb napisał(a):wiecej z tym problemu ( no chyba ze ja mialem takiego nie pecha ).

-

arek ryba - Members
seb napisał(a):szkoda fatygi zwlaszcza przy obecnych cenach bezyny.
zauważ że cena gazu przeważnie jest na poziomie połowy ceny pb - u nas już można kupić poniżej 1,60zł więc nadal opłaci się jeździć na gazie tylko tak jak pisze arek ryba, musi to założyć ktoś z głową a nie pierwszy lepszy artysta
-

mani51 - Members
W zyciu instalki uzywanej!!
Mam ten sam silnik mam gaz jezdze za grosze mam wszystko w tyle co sie z nia dzieje bo mam gwarancje nic ode mnie w serwisie nie chca za regulacje. Prawda jest taka ze auta z gazem bym nie kupil ale sam chetnie bym zalozyl bo wtedy wiem co jest z nia grane. Mam Landirenzo dalem 1800zl 2 lata gwarancji.
Minus instalacji jest taki ze w bagazniku sie zmniejsza miejsce. Zbiornik do ktorego mi wchodzi 33litry oprozniam po 350 km. Co do osiagow to 1.4 jest itak slaby wsadzisz gaz pojezdzisz i albo nie zauwazysz roznicy albo w odczuciu stracisz jakies 2 KM. Fajne jest to ze konczy Ci sie gaz gdzies na trasie pykasz benzynke i szurasz dalej
Mam ten sam silnik mam gaz jezdze za grosze mam wszystko w tyle co sie z nia dzieje bo mam gwarancje nic ode mnie w serwisie nie chca za regulacje. Prawda jest taka ze auta z gazem bym nie kupil ale sam chetnie bym zalozyl bo wtedy wiem co jest z nia grane. Mam Landirenzo dalem 1800zl 2 lata gwarancji.
Minus instalacji jest taki ze w bagazniku sie zmniejsza miejsce. Zbiornik do ktorego mi wchodzi 33litry oprozniam po 350 km. Co do osiagow to 1.4 jest itak slaby wsadzisz gaz pojezdzisz i albo nie zauwazysz roznicy albo w odczuciu stracisz jakies 2 KM. Fajne jest to ze konczy Ci sie gaz gdzies na trasie pykasz benzynke i szurasz dalej

-

Zaba2 - Czytacz
wszystko to co piszecie jest prawda zawsze beda przeciwnicy i tacy co by zalozyli. moje zdanie jest takie ze po czasie wychodzi na to samo poniewaz faktycznie na gazie jezdzi sie taniej ale... samochod z instalacja potrzebuje regularnych przegladow instalacji, czestszych wymian swiec, kabli lub cewki. a co najwazniejsze o czym wszyscy wiedza samochod na gazie dostaje strasznie po dupie glownie chodzi mi o spadki mocy ktore dostarcza nam gaz i wyeksloatowanie silnika wiec moim zdaniem na dluzsza mete nie ma to sensu. sam mialem samochod na gaz i tak fajnie tanio i wogole ale non stop mialem jakies problemy poprostu nie przyswajal on gazu
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
-

Golfik1986 - Ekspert
Panowie u nas tak jest w tym dziwnym kraju za łożyć instalke to każdy gazownik założy ale jak coś w niej nie gra to już twój problem oni tylko umią brać pieniądze a resztę
maja w hu.....
maja w hu.....- mlody12864
- Berbeć
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)