Słuchajcie w te mrozy dzieje sie u mnie coś niedobrego. Mam odpięty czujnik położenia przepustnicy gdyż jest zepsuty i po podłączeniu go gaśnie kompletnie.
Problem polega na tym ze on pali benzyny 10 litrów na 60 km .. czy to jest normalne ja wiem, że mrozy i ta przepustnica ale żeby aż tyle. Dodam, że to jest silnik 1,6.
Czym to może być spowodowane?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
-

Emiczka - VIP
- Rocznik: 2003
- Silnik: 1.6 passat B5fl
- Paliwo: PB
- Nadwozie: kombi
Niestety odpięciem TPS-u ( wtyczki czujnika położenia przepustnicy )Emiczka napisał(a):Czym to może być spowodowane?
[ Dodano: 2012-02-04, 20:18 ]
Ale Ty masz odpiętą wtyczkę faktycznie od TPS-u ( przy wtrysku ), czy 4-pinowy czujnik temperatury pod aparatem zapłonowym z prawej strony silnika?
Przy odpiętym TPS-ie sinik w ogóle by nie latał...
-

prezesik - Members
przy odpiętym tpsie przecież przepustnica by się nie otwierała
a jak odłączysz od wtrysku wtyczkę to nie będzie podawać paliwa bo wtrysk nie dostaje prądu coś chyba mechanik źle ci powiedział 
a jak odłączysz od wtrysku wtyczkę to nie będzie podawać paliwa bo wtrysk nie dostaje prądu coś chyba mechanik źle ci powiedział 
- PabloSBT
- Members
przepustnica będzie się otwierać, tylko nie będzie podania sygnału do kompa nt. wychylenia przepustnicy i nie będzie podawanej większej dawki paliwa. Wg mnie jest to odpięty czujnik temperatury a przy zdjętej wtyczce to silnik chodzi na ssaniu, choć tyle by nie palił...PabloSBT napisał(a):przy odpiętym tpsie przecież przepustnica by się nie otwierała
-

prezesik - Members
prezesik25 napisał(a):przepustnica będzie się otwierać, tylko nie będzie podania sygnału do kompa nt. wychylenia przepustnicy i nie będzie podawanej większej dawki paliwa. Wg mnie jest to odpięty czujnik temperatury a przy zdjętej wtyczce to silnik chodzi na ssaniu, choć tyle by nie palił...PabloSBT napisał(a):przy odpiętym tpsie przecież przepustnica by się nie otwierała
dobrze mówisz pomyliło mi się
przecież linka gazu steruje przepustnicą
no ale co nie zmienia faktu że po odłączeniu tps nie da rady żeby samochód pracował poprawnie bo kiedyś zdjąłem tą wtyczkę żeby zobaczyć czy mi wywali błąd na kompie to nie chciał odpalićOstatnio edytowano 5 lut 2012, o 10:20 przez PabloSBT, łącznie edytowano 1 raz
- PabloSBT
- Members
na bank mam to odpiete ale na benzynie tragicznie chodzi i sie zacina i pali jak smok.
moj-golf/moj-ukochany-golf-3-prosto-od-emiczki-t41103.html -Ma była miłość 

-

Emiczka - VIP
no to zacznij od wymiany czujnika położenia przepustnicy i dopiero będziemy się zastanawiać dalej
ja za 130 zł kupiłem całą przepustnice z krokowcem tpsem itd więc sam potencjometr nie powinien być drogi 
ja za 130 zł kupiłem całą przepustnice z krokowcem tpsem itd więc sam potencjometr nie powinien być drogi 
- PabloSBT
- Members
ciężko mi sam czujnik kupic nigdzie nie ma;/
moj-golf/moj-ukochany-golf-3-prosto-od-emiczki-t41103.html -Ma była miłość 

-

Emiczka - VIP
Jak kupowałem na allegro. Pamiętam, że był potrzebny nr. starego potencjometru. Dobrali mi zamiennik, i zapłaciłem góra 70zł.
Podzwoń po szrotach, ale nie bardzo chcą sprzedawać sam czujnik, wolą od razu całą przepustnice opchnąć.
Po wymianie trzeba pamiętać o ustawieniu TPS`u. Ja instrukcje znalazłem na necie. Dodatkowo zrobiłem adaptacje przepustnicy, chodź nie wiem czy jest konieczna.
Podzwoń po szrotach, ale nie bardzo chcą sprzedawać sam czujnik, wolą od razu całą przepustnice opchnąć.
Po wymianie trzeba pamiętać o ustawieniu TPS`u. Ja instrukcje znalazłem na necie. Dodatkowo zrobiłem adaptacje przepustnicy, chodź nie wiem czy jest konieczna.
- Kadzik
- Czytacz
Lepiej szukać używanej przepustnicy razem z "niegrzebanym" TPS-em, wtedy jest pewność, że nastawy są fabryczne, tylko zakładać i jeździć.
Zgadzam się z tym, ja nie mogłem czekać i tracić czasu na szukanie, dlatego zdecydowałem się kupić zamiennik.
- Kadzik
- Czytacz
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)