Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
silnik zgasł, nie chce odpalić
Witam, sytuacja wyglądała następująco. Jechałem spokojnie jakieś 80km/h, nagle silnik stracił moc i zgasł. Zatrzymałem się na poboczu i starałem się go odpalić. Nie dało rady, rozrusznik kręcił normalnie ale podczas kręcenia migała kontrolka ciśnienia oleju. Dodam jeszcze że nie działał przełącznik automatyczny zmiany paliwa z benzyny na gaz - nie świeciła się dioda sygnalizująca włączenie się komputera sterującego instalacją gazową. Co mogę sprawdzić przed pojechaniem do mechanika, którzy jak dobrze wiemy biorą słone pieniądze za zabawę z naszymi autami.
- slush
- Berbeć
jesli chodzi ci o migającą kontrolkę oleju to miałem raz tak jak miałem mało benzyny i postawiłem auto na krawerzniku jedną stroną i pompa nie sięgała wogule paliwa i też właśnie nie mogłem odpalić auta
aqle u ciebie jest problem bo to chyba komp od lpg padł i nie pozwala odpalić na gazie i pewnie nie może załączyć wtrysku benzynowego
najlepiej jakbyś odpiło kable wiązki kompa lpg od wtrysku
bo tam oryginalny kabelek który prowadzi do wtrysku jest przecięty i do obu końców są podpięte kable lpg
to po to żeby odcinać wtrysk jak komp pracuje na lpg
a jak spowrotem je połączysz to samochód odpali na beni
[ Dodano: 2008-08-31, 11:53 ]
napisz jaki gaz i jaki komp lpg
teraz porostu lpg sie nie załancza a wtrysk jest odcięty
sprawdź połączenia zasilające komputer lpg a najpierw bezpieczniki
aqle u ciebie jest problem bo to chyba komp od lpg padł i nie pozwala odpalić na gazie i pewnie nie może załączyć wtrysku benzynowego
najlepiej jakbyś odpiło kable wiązki kompa lpg od wtrysku
bo tam oryginalny kabelek który prowadzi do wtrysku jest przecięty i do obu końców są podpięte kable lpg
a jak spowrotem je połączysz to samochód odpali na beni
[ Dodano: 2008-08-31, 11:53 ]
napisz jaki gaz i jaki komp lpg
teraz porostu lpg sie nie załancza a wtrysk jest odcięty
sprawdź połączenia zasilające komputer lpg a najpierw bezpieczniki
Średnie spalanie 7,5>8l lpg /5,8l pb
- dziabi3
- Members
coś w tym jest... komp od lpg zachowuje sie dziwnie, raz po przekręceniu stacyjki włącza się automat (miga zielona dioda) a raz nic się nie dzieje. No chyba że ja taki zielony burak w tym temacie jestem i nie wiem jak działa AL700. Jak ktoś wie to proszę o podpowiedź. Jaka powinna być reakcja tego migającego przełącznika po przekręceniu stacyjki na zapłon bez zapalania silnika?
- slush
- Berbeć
Re: silnik zgasł, nie chce odpalić
dobrze kolega wyżej pisze miałem takie coś też, bezpiecznik mi nie stykał w obudowie, wszystko wyglądało tak jak u ciebie. Podłączyłem bezpiecznik bez obudowy i ok.
- barrister
- Czytacz
zrobiłem tak, wyciągnąłem bezpiecznik z instalacji gazowej zaraz przy akumulatorze, zapaliłem silnik i odpalił, potem wsadziłem bezpiecznik z powrotem i wszystko na razie działa. Poczekam na kolejna taka sytuację i sprawdzę czy drugi raz takie rozwiązanie problemu będzie skuteczne.
- slush
- Berbeć
kurde już myslałem że te wyciąganie bezpiecznika przy wybryakach mojego golfa wystarczy a tu klapa, dzisiaj dwa razy nie umiałem odpalić auta, a spieszyłem się strasznie. Wszystkie kłopoty zaczęły się po założeniu instalacji lpg. Coś pewnie schszanili i tyle. jak do nich pojade to mi 10 usterek znajdą i odpowiednio skasują cwaniaki. Ach...
- slush
- Berbeć
swiete slowa ze schrzanili ja montowalem instalacje wiem jak sie pierdzieli robote w takich firmach, a te instalacje 3 i 4 generacji robia burze i dziury w mozgu jak masz gwarancje to wal do nich i niech robia,sam nic nie zdzialasz musi byc instalka podlaczona do kompa niestety
- robercik
- Badacz tematu
"najlepiej jakbyś odpiło kable wiązki kompa lpg od wtrysku
a jak spowrotem je połączysz to samochód odpali na beni"
gdzie szukac usterki jeśli po połączeniu tych dwóch kabli, które idą od wtrysku do elektrozaworu (przekaźnika) z instalacji, silnik odpala?
[ Dodano: 2008-10-02, 09:21 ]
wracam do tematu bo problem trwa nadal, dodam jeszcze że sprawdzałem czy cewka daje iskrę podczas gdy silnik nie chce odpalić i niestety iskry nie ma. podejrzewam cewkę lub układ zapłonu. czy ktoś z was spotkał się z takim problemem? jak zdiagnozować w tym przypadku uszkodzoną część. podczas włączenia zapłonu na desce mruga kontrolka ciśnienia oleju, nie świeci lecz mruga - czy to może oznaczać jakaś usterkę.
[ Dodano: 2008-10-02, 19:07 ]
wymiana cewki nie pomogła, dalej samochód nie odpala
a jak spowrotem je połączysz to samochód odpali na beni"
gdzie szukac usterki jeśli po połączeniu tych dwóch kabli, które idą od wtrysku do elektrozaworu (przekaźnika) z instalacji, silnik odpala?
[ Dodano: 2008-10-02, 09:21 ]
wracam do tematu bo problem trwa nadal, dodam jeszcze że sprawdzałem czy cewka daje iskrę podczas gdy silnik nie chce odpalić i niestety iskry nie ma. podejrzewam cewkę lub układ zapłonu. czy ktoś z was spotkał się z takim problemem? jak zdiagnozować w tym przypadku uszkodzoną część. podczas włączenia zapłonu na desce mruga kontrolka ciśnienia oleju, nie świeci lecz mruga - czy to może oznaczać jakaś usterkę.
[ Dodano: 2008-10-02, 19:07 ]
wymiana cewki nie pomogła, dalej samochód nie odpala
- slush
- Berbeć
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)