Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
silnik
witam koledzy mam jeszcze jeden problem a mianowicie jak włączam zapłon to jest dosc odczuwalne szarpniecie silnikiem.co to moze byc za przyczyna!!!
- arturo8383
- Berbeć
jeżeli to szarpnięcie jest na zapłonie ale przed rozruchem to kostka stacyjki pewnie na wykończeniu, jeżeli przy kręceniu rozrusznikiem to pewnie poduchy
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
-

trollu - VIP
- Rocznik: 0
- Silnik: byl ADY jest M52TUB28
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: kombi
czyli rozumiem że przekręcasz kluczyk i jest szarpnięcie, przekręcasz do końca i dopiero odpalasz normalnie silnik? wg mnie kostka stacyjki do wymiany
-

trollu - VIP
też mam podobnie jak zbyt mocno przekrece kluczykiem to szarpnie ale jak delikatniej to normalnie włacza się zapłon więc to wina wyrobionej kostki stacyjki ale mi tam to nie przeszkadza w użytkowaniu auta chyba że u ciebie jest całkiem wyrobiona więc do wymiany
- pablos
- Czytacz
pablos napisał(a):ale mi tam to nie przeszkadza w użytkowaniu
mi tez nie przeszkadzało dopóki auto nie przestało reagować na przekręcenie kluczyka
lepiej zrób to teraz niż psuć sobie nerwy jak nie odpalisz auta
-

trollu - VIP
trollu napisał(a):pablos napisał(a):ale mi tam to nie przeszkadza w użytkowaniu
mi tez nie przeszkadzało dopóki auto nie przestało reagować na przekręcenie kluczyka![]()
lepiej zrób to teraz niż psuć sobie nerwy jak nie odpalisz auta
przed chwilą sprawdzałem i nawet jak energicznie przekręcam kluczykiem to nic nie szarpie czyżby problem sam ustał wiem że wcześniej pare razy mi się zdażyło szarpnięcie dziwne
więc narazie jest git i nie ma potrzeby wymieniac chyba że się pogorszy
- pablos
- Czytacz
Mam to samo nie jest to przynajmniej w moim przypadku wina kostki stacyjki.Chyba dochodzi do ułamkowo-sekundowego impulsu prądu na stycznik rozrusznika. Nie bardzo to umiem wytłumaczyć ale zdaje mi się że w tym momencie wywala się w instalacji krótkotrwały impuls napięcia, może od dodatkowych gadżetów z kondensatorami typu alarm czy dokładany sterownik centrala, nie przejmuję się tym, mam to od czasu założenia alarmu czyli ponad 10 lat ale nie jestem pewien czy do od tego i od czego to. Nie występuje do stale tylko czasami, zawsze po dłuższym postoju
- pablomed
- Members
tylko gdyby tak było to auto stojąc sobie np w garażu samo by tak szarpało itp. wszystko się dzieje w chwili przekręcenia kluczyka a za to odpowiada kostka stacyjki 

-

trollu - VIP
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)