i na gazie i na benzynie to samo i czasami zamula a czasami szybko przyśpiesza o.OModerator: Moderator
• Strona 1 z 1
samochód trzyma na obrotach po wciśnieciu sprzęgła
Mam mały problem otóż przy zmianie biegu samochód trzyma obroty i szarpie jak puszcze sprzęgło a gaz puszczam przed zmianą więc powinien spaść na te 900 obr niewiem czy mi się linka od gazu zacina czy coś jak puscze gaz żeby hamować silnikiem to czuje tak jak by się sam gaz dodawał i popuszczał. Ktoś wie o co może chodzić
i na gazie i na benzynie to samo i czasami zamula a czasami szybko przyśpiesza o.O
i na gazie i na benzynie to samo i czasami zamula a czasami szybko przyśpiesza o.O- PabloSBT
- Members
Ja bym stawiał na popsuty czujnik temperatury. Ja miałem raz taką przygodę. Sprawdź działanie czujnika poprzez podłączenie do komputera. Sprawdzałem ostatnio jak działa silnik gdy nie był podłączony czujnik temperatury i w efekcie dodania gazu obroty wzrosły do 2000 gdy zdjąłem nogę z gazu obroty zostały przy tej samej prędkości obrotowej.
- michaal
- Badacz tematu
ale czujnik temp. regulije dawkę tylko na PB, a kolega ma to samo na LPG, także najprędzej to będzie zacięta linka gazu.Ja bym stawiał na popsuty czujnik temperatury.
Kolego PabloSBT napisz jak to z tą linką jest, co zobaczyłeś pod maską.
-

prezesik - Members
pod maska nic ciekawego nie zobaczyłem
jak pociągne linke gazu to czasami powoli wraca i chyba dlatego te obroty tak powoli schodzą, da się jakoś podciągnać linke gazu
bo wydaje mi się że jest ona za luźna i może dlatego nie wraca
jak pociągne linke gazu to czasami powoli wraca i chyba dlatego te obroty tak powoli schodzą, da się jakoś podciągnać linke gazu
bo wydaje mi się że jest ona za luźna i może dlatego nie wraca- PabloSBT
- Members
aby linka gazu wracała przy wtrysku jest taka sprężyna napinająca ją, czyli po puszczeniu gazu linka powinna powrócić na swoje miejsce.
Mi to się jednak wydaje, że masz ją do wymiany, wewnątrz ona nie chodzi tak lekko jak powinna. Możesz na próbę odczepić ją od wtrysku i poruszać w środku zobaczysz czy lekko chodzi czy ciężko.
Jak będzie chodzić ciężko to ratuje kupno nowej lub możesz strzykawką z igłą nalać płynu hamulcowego do środka, powinno na jakiś czas pomóc.
Mi to się jednak wydaje, że masz ją do wymiany, wewnątrz ona nie chodzi tak lekko jak powinna. Możesz na próbę odczepić ją od wtrysku i poruszać w środku zobaczysz czy lekko chodzi czy ciężko.
Jak będzie chodzić ciężko to ratuje kupno nowej lub możesz strzykawką z igłą nalać płynu hamulcowego do środka, powinno na jakiś czas pomóc.
-

prezesik - Members
no linkę mam luźną chyba ta sprężyna za słabo napręża da się tam jakoś naprężyć tą linkę czy trzeba nową kupić
?
?- PabloSBT
- Members
tak na lpg i pb tak samo
dzisiaj na 4 tys obr mi sie zawiesił to ludzie biegli przez pasy bo mysleli że nie hamuje xD warczy strasznie 
dzisiaj na 4 tys obr mi sie zawiesił to ludzie biegli przez pasy bo mysleli że nie hamuje xD warczy strasznie 
- PabloSBT
- Members
wyczyściłem silniczek krokowy i jest troche lepiej ale biorę się i tak za wymianę linki gazu bo mam luz na pedale, i słyszałem też że jak jest stary i zapchany katalizator to może być problem z odprowadzeniem spalin i dłużej trzyma na obrotach więc myśle nad wywaleniem kata tylko niewiem czy wtedy przegląd przejde ;|
- PabloSBT
- Members
pierw wymień linkę. Przy zapchanym kacie silnik muli, na niskich obrotach ciężko mu się zebrać, wolno wkręca się na obroty. Ja mam kata przy przebiegu 298 tys. k 08 tys. na LPG i kat mam nie zapchany, autko dobrze się zbiera (jak na ABD).
-

prezesik - Members
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)