Hey,
Nadszedł czas na profilaktyczną wymianę rozrządu (Silnik 1.8 Benzyna + Gaz). W związku z tym chciałem zapytać co dokładnie należy wymienić. Pasek? Napinacze? Co jeszcze?
Jeśli moglibyście polecić również dobry i tani sklep (bądź też na Allegro) to byłbym wdzięczny.
Kiedy wg Was należy wymienić rozrząd?
Pozdrawiam,
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
wymieniasz pasek i rolkę {napinacz}
co 50 tyś km
co firm to napewno coś z orginału żadnych zamienników.
ja naprzykład jestem zdania ze pasek rozrządu powinno się wymienić zaraz po zakupie samochodu a potem chybawyrrwas napisał(a):Kiedy wg Was należy wymienić rozrząd
co 50 tyś km
co firm to napewno coś z orginału żadnych zamienników.
-

arek ryba - Members
wg. mnie:
Pasek (albo oryginalny albo z CONTINENTALA) około 30zł a oryginalny to nie wiem
Rolkę napinacza około 90zł
Pompę wody około 100zł a oryginalna 400zł (ale w związku z pojawiającymi się komentarzami na temat pompy że po co dodatkowe koszty to zrobisz tak jak wiesz na 100% że masz ją sprawną to nie wymieniaj ale jak masz ją starą i nie wiesz jaka jest to sobie wymień bo jak wysiednie i zatrzesz silnik to będziesz miał większy wydatek)
To ja bym zrobił a jaką kolega podejmie decyzję to już nie moja działka
Pozdrawiam
Pasek (albo oryginalny albo z CONTINENTALA) około 30zł a oryginalny to nie wiem
Rolkę napinacza około 90zł
Pompę wody około 100zł a oryginalna 400zł (ale w związku z pojawiającymi się komentarzami na temat pompy że po co dodatkowe koszty to zrobisz tak jak wiesz na 100% że masz ją sprawną to nie wymieniaj ale jak masz ją starą i nie wiesz jaka jest to sobie wymień bo jak wysiednie i zatrzesz silnik to będziesz miał większy wydatek)
To ja bym zrobił a jaką kolega podejmie decyzję to już nie moja działka
Pozdrawiam

-

marcinkoz2910 - Members
do czasu aż sie wysypie... ale ja napisałem co wiedziałem a zrobicie jak zechcecie...pablomed napisał(a):przeważnie nie potrzeba nigdy.

-

marcinkoz2910 - Members
marcinkoz2910 napisał(a):do czasu aż sie wysypie... ale ja napisałem co wiedziałem a zrobicie jak zechcecie...pablomed napisał(a):przeważnie nie potrzeba nigdy.
podczas wymiany mechanik zapewnił mnie, że pompa w moim przypadku nie ma nic wspólnego z silnikiem i w razie jej awarii silnikowi nic nie grozi
<i>Whatever you do, do it well.</i>
-

wyrrwas - Czytacz
to mechanik minął sie chyba z powołaniem jak wysiądzie ci pompa wody to co będzie ją tłoczyło?? krasnoludki??wyrrwas napisał(a):podczas wymiany mechanik zapewnił mnie, że pompa w moim przypadku nie ma nic wspólnego z silnikiem i w razie jej awarii silnikowi nic nie grozi
[ Dodano: 2008-11-09, 20:55 ]
ale moze sie zdarzyć...pablomed napisał(a):ale awaria pompy w 1.8 inna niż wyciek płynu to wielka rzadkość.
-

marcinkoz2910 - Members
Nie sluchaj nikogo tylko zrob jak mowie wez sobie wymien ten rozrzad rolke i pompe to podstawa
Ja przez pazerstwo bo nie chcialem wydac 60 zl na pompe wodna wywialo mi uszczelke
Straty wywolane przez pompe:
-nie pojechalem na wakacje
-zakup nowej uszczelki + przy okazji dwie poboczne nie pamietam juz gdzie byly zakladane
-planowanie glowicy
-nowy plyn do chlodnicy
-nowy olej plus plukanie drugim tak na wszelki wypadek bo plyn z chlodnicy dostala sie do oleju
-robocizna mechanika bo sam nie mialbym pojecia jak to zrobic dobrze
-35kg stresu
-auto zepsulo sie jak na zlosc 100 km od domu
-tydzien bez samochodu
Oczywiscie mechanik po naprawie pokazal mi moja zatarta pompe nie obracala sie wiec jestem pewny przez co wszystkie moje klopoty.
Aha zapomnialem skomentowac Twojego mechanika radze tak:
WEZ SWOJEGO MK I NIGDY DO NIEGO NIE WRACAJ WYKONCZY CI AUTO SWOIMI RADAMI
Czyli wg niego Twoje auto jest chlodzone podczas wlaczania nawiewu w samochodzie
Ja przez pazerstwo bo nie chcialem wydac 60 zl na pompe wodna wywialo mi uszczelke Straty wywolane przez pompe:
-nie pojechalem na wakacje
-zakup nowej uszczelki + przy okazji dwie poboczne nie pamietam juz gdzie byly zakladane
-planowanie glowicy
-nowy plyn do chlodnicy
-nowy olej plus plukanie drugim tak na wszelki wypadek bo plyn z chlodnicy dostala sie do oleju
-robocizna mechanika bo sam nie mialbym pojecia jak to zrobic dobrze
-35kg stresu
-auto zepsulo sie jak na zlosc 100 km od domu
-tydzien bez samochodu
Oczywiscie mechanik po naprawie pokazal mi moja zatarta pompe nie obracala sie wiec jestem pewny przez co wszystkie moje klopoty.
Aha zapomnialem skomentowac Twojego mechanika radze tak:
WEZ SWOJEGO MK I NIGDY DO NIEGO NIE WRACAJ WYKONCZY CI AUTO SWOIMI RADAMI
Czyli wg niego Twoje auto jest chlodzone podczas wlaczania nawiewu w samochodzie

-

Zaba2 - Czytacz
-

marcinkoz2910 - Members
no to faktycznie Zaba2 miałeś problem,
mechanikowi chodziło raczej o silnik (a nie, związany z nim układ chłodzenia)
no ale nie zmienia to faktu, że trzeba to w końcu wymienić, przy następnej wymianie bo tą o której mowa mam już za sobą
ostatnio naczytałem się na forum odnośnie filtru paliwa, że auto może gasnąć, słabo zapalać etc. jeśli wszystko jest w porządku to chyba nie ma się czym martwić?
mechanikowi chodziło raczej o silnik (a nie, związany z nim układ chłodzenia)
no ale nie zmienia to faktu, że trzeba to w końcu wymienić, przy następnej wymianie bo tą o której mowa mam już za sobą
ostatnio naczytałem się na forum odnośnie filtru paliwa, że auto może gasnąć, słabo zapalać etc. jeśli wszystko jest w porządku to chyba nie ma się czym martwić?
<i>Whatever you do, do it well.</i>
-

wyrrwas - Czytacz
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)