Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Regulacja registra LPG
Witam. Mam problem. W golfie teścia gazownicy zamontowali register zamiast krokowca. Samochód miał niskie obroty, więc zaczęliśmy kręcić śrubą, no i tak kręciliśmy, że auto teraz w ogóle nie chce jeździć. Jak reguluje sie register? Są jakieś zasady? Ile obrotów? Proszę o pomoc, bo dziadek jest unieruchomiony, a ja częściowo czuję się winny za zaistniałą sytuację.
- suchy1979
- Czytacz
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
wez wkrec ta srube do konca i wykrec moze z 1.5 obrotu odpal auto i wtedy reguluj dokladnie
masz instalacje I generacji chyba teraz przez ta srube, mozesz jeszcze przykrecic srubke na samym parowniku i potem tez ja wykrec ok 1.5 lub 2 obroty
masz instalacje I generacji chyba teraz przez ta srube, mozesz jeszcze przykrecic srubke na samym parowniku i potem tez ja wykrec ok 1.5 lub 2 obrotyAktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
-

trojeczkaGT - Members
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Dzięki za odpowiedź. W międzyczasie dzwoniłem do gazowników. Powiedzieli żeby wkręcić register na maxa i odkręcić 3 obroty. Następnie rozgrzać silnik do 90 stopni dać na 3000 obrotów, delikatnie regulować na śrubie i obserwować obroty. Spróbuję tak zrobić. Zastanawiam się po co montowali register zamiast krokowca - może był uszkodzony. Nie lepiej byłoby zamontować nowy krokowiec? Po co utrudniać staruszkowi życie.
- suchy1979
- Czytacz
suchy1979, po to dali srube zeby bylo latwiej (dla nich). Krokowiec jest lepszy bo mozna lepiej wysterowac LPG w zaleznosci od obciazenia silnika.
Srube to sie reguluje tak, ze wykrecasz ja. Pozniej dajesz 3tys obr (polowa zakresu obrotow max) i skrecasz do momentu kiedy poczujesz ze silnik zaczyna wyraznie schodzic z 3tys pomimo tego samego wychylenia przepustnicy. Pozniej lekko odkrecasz i gotowe.
Srube to sie reguluje tak, ze wykrecasz ja. Pozniej dajesz 3tys obr (polowa zakresu obrotow max) i skrecasz do momentu kiedy poczujesz ze silnik zaczyna wyraznie schodzic z 3tys pomimo tego samego wychylenia przepustnicy. Pozniej lekko odkrecasz i gotowe.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
- Bradley
- Fanatyk
Dziękuję wszystkim za pomoc. Próbowaliśmy kręcić i regulować wg instrukcji, lecz niestety nic to nie dało. Samochód został odprowadzony do gazownika, który zakładał register. Stwierdził wypalenie zaworów na jednym z cylindrów, pewnie z uwagi na zbyt ubogą mieszankę. Poza tym chyba kończy się uszczelka pod głowicą bo w zbiorniku płynu chłodzącego szaleją bąbelki. Cały czas się zastanawiam po jakiego diabła zakłądali register w miejsce krokowca. Nie lepiej byłoby założyć nowy? Mój znajomy miał podobnie: założyli register zamiast krokowca i też mu wypaliło zawory.
- suchy1979
- Czytacz
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)