Ino jedno problemo
a wiec mam problem bo golf jak stoi ma obroty dobre ok 900 1000 i jak jade i wrzucam na luz to ma te 1500 1600 i dopiero mu spadaja jak zwolnie i dlugo bede jechal na obrotach ok 1000 i wtedy na luzie takie tez zostaja. czemu tak jest ?
nastawnik przepustnicy ?
brudny filtr powietrza ?
dzieje sie to na gazie na pb ma ciagle 1500 obrotow.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Raz obroty dobrze raz zle
Ostatnio edytowano 2 lut 2012, o 18:17 przez trojeczkaGT, łącznie edytowano 1 raz
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
-

trojeczkaGT - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Mam to samo. W dodatku gdy jest ciepły to ciężko go odpalić na PB, na gazie odpali od razu, obroty wzrastają do 1500-2000 na 2 sekundy i spadają. Jest tak za każdym razem na ciepłym.
Często też gdy stoję na skrzyżowaniu to obroty falują i cyka któryś przekaźnik. Czasami nawet w czasie jazdy cyka ten przekaźnik i tak jakby leciutko poszarpuje autem.
Dziś lub jutro podepnę go pod kompa i sprawdzę błędy. Jeśli nic nie pokaże to przyczyny poszukam w brudnej przepustnicy lub silniku krokowym.
Czy czyszczenie krokowego jest trudne? Jest może gdzie dostępna instrukcja krok po kroku jak go wyczyścić, poskładać z powrotem? No i czy po zamontowaniu trzeba go jakoś ustawiać czy sam się ustawi?
Często też gdy stoję na skrzyżowaniu to obroty falują i cyka któryś przekaźnik. Czasami nawet w czasie jazdy cyka ten przekaźnik i tak jakby leciutko poszarpuje autem.
Dziś lub jutro podepnę go pod kompa i sprawdzę błędy. Jeśli nic nie pokaże to przyczyny poszukam w brudnej przepustnicy lub silniku krokowym.
Czy czyszczenie krokowego jest trudne? Jest może gdzie dostępna instrukcja krok po kroku jak go wyczyścić, poskładać z powrotem? No i czy po zamontowaniu trzeba go jakoś ustawiać czy sam się ustawi?
- Slav
- Czytacz
mam dylemat
zalezy czy ustawie "silnik krokowy" na max wkrecony czy zostawie tak jak jest przy ustawieniu 1000 obrotow, bo po resecie i podlaczeniu znowu to albo mam kolo 600 obrotow na zimnym po odpaleniu albo po zagrzaniu mam 1500 i juz nie wiem.
[ Dodano: 2011-12-17, 21:32 ]
a wiec tak jutro bedzie test. wymienilem krokowy na taki ze szrotu i narazie jest obiecujaco obroty na pb po odpaleniu ok 1100 1200 i pozniej spadaja do 900 jak ma kolo 60 70 C zobaczymy jak bedzie w trasie z obrotami
[ Dodano: 2011-12-19, 10:50 ]
a wiec juz rece opadaja i pasuje
niech sobie skacza czasem na wiosne zaloze sonde lambda i git wazne ze odpala ladnie i mozna silnikiem znizyc obroty i git.
zalezy czy ustawie "silnik krokowy" na max wkrecony czy zostawie tak jak jest przy ustawieniu 1000 obrotow, bo po resecie i podlaczeniu znowu to albo mam kolo 600 obrotow na zimnym po odpaleniu albo po zagrzaniu mam 1500 i juz nie wiem. [ Dodano: 2011-12-17, 21:32 ]
a wiec tak jutro bedzie test. wymienilem krokowy na taki ze szrotu i narazie jest obiecujaco obroty na pb po odpaleniu ok 1100 1200 i pozniej spadaja do 900 jak ma kolo 60 70 C zobaczymy jak bedzie w trasie z obrotami
[ Dodano: 2011-12-19, 10:50 ]
a wiec juz rece opadaja i pasuje
niech sobie skacza czasem na wiosne zaloze sonde lambda i git wazne ze odpala ladnie i mozna silnikiem znizyc obroty i git.Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
-

trojeczkaGT - Members
ponawiam problem tzn sam nie wiem co mu odbija.
po resecie jest ok wszystko autko odpalone i zagrzane na benzynie wszystko ladnie smiga no i czasem wlasnie mu cos odbija i przy odpaleniu ustawia sobie obroty ok 2000 3000
czemu tak robi ? tak jakby dostawal zadlugi sygnal to sie dzieje w takich momentach ze nie moge wyczuc czemu i jak.
musze wtedy recznie za pomoca pradu go znizyc i jest juz dobrze jakis czas i potem znowu.
krokowy byl wymieniany niedawno, nowy czujnik temp tez nawet ori VW
po resecie jest ok wszystko autko odpalone i zagrzane na benzynie wszystko ladnie smiga no i czasem wlasnie mu cos odbija i przy odpaleniu ustawia sobie obroty ok 2000 3000
czemu tak robi ? tak jakby dostawal zadlugi sygnal to sie dzieje w takich momentach ze nie moge wyczuc czemu i jak.
musze wtedy recznie za pomoca pradu go znizyc i jest juz dobrze jakis czas i potem znowu.
krokowy byl wymieniany niedawno, nowy czujnik temp tez nawet ori VW
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
-

trojeczkaGT - Members
Nie wiem czy Ci to pomoże, ale miałem podobny problem.
Na ciepłym silniku, silnik sam sobie ustawiał obroty. Czasami miał 1500 a czasami 3000. Bywało tak, że nie używałem pedału gazu, tylko zmieniałem biegi.
U mnie pomogło Sprawdzenie i Regulacja Stycznika Biegu Jałowego.
Na ciepłym silniku, silnik sam sobie ustawiał obroty. Czasami miał 1500 a czasami 3000. Bywało tak, że nie używałem pedału gazu, tylko zmieniałem biegi.
U mnie pomogło Sprawdzenie i Regulacja Stycznika Biegu Jałowego.
- Kadzik
- Czytacz
chodzi Ci o tzw tps ? czy silnik krokowy ? narazie z racji pory roku odcialem zasilanie krokowego bo nie ma warunkow na dlugi zabawy
narazie jest dobrze ale trzeba bedzie jak bedzie cieplo sie tym zajac
narazie jest dobrze ale trzeba bedzie jak bedzie cieplo sie tym zajac
-

trojeczkaGT - Members
TPS - to chyba Potencjometr Przepustnicy, swojego czasu i jego regulowałem, ale tylko dla tego, iż musiałem go wymienić.
Chodzi mi raczej o to co steruje silniczkiem krokowym. Jak dobrze wszystko zrobisz, i poświęcisz temu trochę czasu, to powinno pomóc. Mi dopiero za trzecim razem udało się dobrze go wyregulować. Jak to mówią, metodą prób i błędów.

Chodzi mi raczej o to co steruje silniczkiem krokowym. Jak dobrze wszystko zrobisz, i poświęcisz temu trochę czasu, to powinno pomóc. Mi dopiero za trzecim razem udało się dobrze go wyregulować. Jak to mówią, metodą prób i błędów.

- Kadzik
- Czytacz
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)