witam, mam golfa 3 gti 2.0 l , mam problem z duzym poborem oleju, nie ma zadnych wyciekow a do tego jeszcze silniczek niezle sobie radzi, sprawdzane bylo ostatnio cisnienie i ponoc jest oki, czy po wymianie uszczelniaczy problem zniknie, jak myslicie czy to uszczelniacze sa tutaj powodem nadmiernego spalania oleju?, czekam na odp
pozdo
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
jeśli to uszczelniacze to po zapaleniu silnika zimnego (np.po nocy) powinien zakopcić przez 2-3 sekundy i to tak porządnie. jak zakopci to napewno uszczelniacze. olej na postoju scieka ci na tłok a po odpaleniu spalasz go. temu też ubywa ci oleju.
-

arek ryba - Members
części kilkanaście zeta, robocizna 100-200, Można zmieniać bez ścigania głowicy porady znajdziesz o tym. Ryzyko jest takie że mogą być również wyrobione prowadnice zaworowe i wtedy wymiana uszczelek na krótko pomoże, jednak jest to mało prawdopodobne jeśli silnik jest w ogólnie dobrym stanie.
- pablomed
- Members
pablomed napisał(a):Można zmieniać bez ścigania głowicy
skoro już robić taki remont to opłaca się ściągnąć głowice zaplanować ją i zmienić uszczelkę pod głowića, ja taak uważam
-

arek ryba - Members
masz rację, tyle że wymiana samych gumek jest dość prosta jeśli się wie jak i ma dwa potrzebne narzędzia specjalne, i w związku z tym ryzyko jest niewielkie. A ściganie i planowanie głowicy to niby pikuś, ale mimo to dużo ludzi ma potem spartoloną głowicę. Nie warto robić czegoś czego się nie musi. Sama wymiana gumek okazuje się najczęściej wystarczająca.arek rybczyński napisał(a):ja taak uważam
- pablomed
- Members
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)