Witam,
Bardzo oszczędzam na aucie i części wymieniam głównie w momencie gdy ich praca jest jużna pograniczu swoich możliwości.
Pasek klinowy wraz z rolką napinacza wymieniam 1/rok i kolejna wymiana się już zbliżała nieuchronnie. We wtorek jechałem do pracy i nagle auto mi stanęło na drodze.
Pod wieczór wrciłem po niego z kolegą i próbowaliśmy go odpalić ale niestety nic nie pomagało. Zacholowaliśmy go na garaż.
Zabrałem się za rozbieranie silnika. Pierwsządziwną rzecz zauważyłem gdy tylko otworzyłem maskę i zdjąłem pokrywę paska zębatego (rozrządu). Było tam mnóstwo "wiórów" z paska klinowego. Pasek klinowy lekko się naderwał i wplątał w osłonę paska zębatego. Nastąpiło jego rozrywanie. Powstałe wióry dostały się w koło zębate wału korbowego. Na zapchanych zębach pasek zębaty przeskoczył i ....
1. z 8 zaworów 7 było powyginanych
2. 1 zawór się wyłamał o świecę zapłonową
3. wyłamany grzyb zaworu wbił się w tłok i go przebił na wylot.
4. najmniejsza strata- uszkodzona świeca zapłonowa - ta któa uderzyła w grzyb zaworu
Teraz szukam nowego silnika 1,6 ABU
i się zastanawiam czy nie lepiej kupić całego golfa jako dawcę organów?
Chciałbym aby ta historia pokazała jak ważną sprawą jest systematyczna wymiana najdrobniejszych elementów naszych 4-kółek
Pozdrawiam
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Przestroga dla nadmiernie oszczędnych
nie jestem mechanikiem samochodowym a kanał to widziałem kiedyś u kolegi.
- Taiszo
- Czytacz
Taiszo napisał(a):Bardzo oszczędzam na aucie i części wymieniam głównie w momencie gdy ich praca jest jużna pograniczu swoich możliwości.
Ktos pisal ze silnik 1.6 ABU jest bezlikolizjny
widac ze jednak nie jest tak jak pisalem Taiszo napisał(a):Teraz szukam nowego silnika 1,6 ABU
i się zastanawiam czy nie lepiej kupić całego golfa jako dawcę organów?
to juz sam musisz podjac decyzje. Silnik 1.6 abu znajdziesz bez problemu tego jest pelno

-

K@mil - POMOCNIK

mam 1.6 ABU i narzekać nie mogę, jak w każdym zawsze coś się zepsuje ale bez większych przygód... A wracając do tematu, też tak mam że wymieniam dopiero gdy już się całkowicie coś posypie. Wiem, że tak się nie powinno robić ale cóż... Wynika to przede wszystkim z powodów finansowych...
GOLF 3 by głuszek
kliknij i napisz co o nim sądzisz...
kliknij i napisz co o nim sądzisz...
-

gluszek - Members
to juz sam musisz podjac decyzje. Silnik 1.6 abu znajdziesz bez problemu tego jest pelno
[/quote]
Na początku chciałem włożyć większy silnik 1,8 8v ale szybko zauważyłem różnicę w budowie tych dwóch modeli.
albo ja znaleźć nie potrafię albo poprostu takiego nie ma.
np. mój motor ma świece od strony kabiny a 1.8, które znalazłem na necie mają świece od strony chłodnicy. a co z kolektorami, kablami, itp. potem zaczynają się kłopoty.
Jeżeli ktoś miał taki typ silnika i podmieniał go na większy to proszę o opinie, informację jak poszło i na co zwracać uwagę przy kupnie silnika
[/quote]
Na początku chciałem włożyć większy silnik 1,8 8v ale szybko zauważyłem różnicę w budowie tych dwóch modeli.
albo ja znaleźć nie potrafię albo poprostu takiego nie ma.
np. mój motor ma świece od strony kabiny a 1.8, które znalazłem na necie mają świece od strony chłodnicy. a co z kolektorami, kablami, itp. potem zaczynają się kłopoty.
Jeżeli ktoś miał taki typ silnika i podmieniał go na większy to proszę o opinie, informację jak poszło i na co zwracać uwagę przy kupnie silnika
- Taiszo
- Czytacz
Przy zmianie 1.6 na 1.8 trzeba zmienic tez skrzynie biegów kompa i uklad wydechowy jest inny
... nie oplaca sie robic takiego swapa za mala roznica mocy
http://allegro.pl/listing.php/search?st ... nge_view=1
... nie oplaca sie robic takiego swapa za mala roznica mocy
http://allegro.pl/listing.php/search?st ... nge_view=1
-

K@mil - POMOCNIK

nie chcę się bawić w żadne dodatkowe przeróbki. Gra nie warta świeczki. Prosta kalkulacja: silnik 350zł renowacja mojego z w/w uszkodzeniami... zdecydowanie więcej. w załączniku są fotki z uszkodzonego silnika
a co sądzicie o takim? http://moto.allegro.pl/silnik-volkswage ... 06259.html
a co sądzicie o takim? http://moto.allegro.pl/silnik-volkswage ... 06259.html
- Taiszo
- Czytacz
Taiszo, lepiej poszukaj jakies powypadkowe auto odpalisz zobaczysz czy cos nie jest rozdupione i możę nawet sie karniesz
masz pewne że chodzi a taki to kto wie
bedziesz rozbierałto zobaczysz co gdzie i jak jest zamocowane a jak urwiesz to sobie dobierzesz i masz czesci a nie latac i dokópywać
decyduj sam
aa jak możęsz daj bardziej poglądaowe fotki
masz pewne że chodzi a taki to kto wie
bedziesz rozbierałto zobaczysz co gdzie i jak jest zamocowane a jak urwiesz to sobie dobierzesz i masz czesci a nie latac i dokópywać
decyduj sam
aa jak możęsz daj bardziej poglądaowe fotki
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)