Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Prosba o pomoc w sprawie kontrolek instalacji LPG
Witam wszystkich serdecznie. Jest to moj pierwszy post na forum dlatego bardzo prosze o wyrozumialosc. Szukalem podobnego tematu ale nie znalazlem. Dwa tygodnie temu kupilem Golfa 3 z 1993 r. z silnikiem 1.4. Instalacja gazowa zostala zalozona 3 lata temu przez poprzedniego wlasciciela. Jest to moj pierwszy samochod a ja jestem kierowca z baaardzo krotkim stazem i narazie zerowa wiedza z dziedziny motoryzacji. Kupujac samochod poprzedni wlasciciel mowil, ze nalezy odpalic samochod i go "przegazowac" noi wtedy ma sie automatycznie przelaczyc na LPG. Faktycznie chyba tak bylo bowiem po odpaleniu samochodu i przegazowaniu go na postoju cos sykalo w butli i zapalala mi sie tylko zielona kontrolka. Teraz pala sie non stop obie czyli czerwona i zielona. Wczesniej raz zdazylo sie, ze zapalily sie i rownoczesnie wolno migaly obie po czym zostala zapalona tylko zielona. Nie wiem jak sie fachowo nazywa to urzadzenie z kontrolkami ale wyglada tak: mala, czarna kostka, po srodku litera G, ktora jest przycickiem (jak ja nacisne to wtedy nie miga ani nie swieci nic) i wspomniane 2 kontrolki. Dostalem jakies papiery od goscia i w tym instrukcje, ktora nie dotyczy mojego modelu tego "czegos czarnego". Czy ktos z Was spotkal sie z czyms takim? Jesli tak to bardzo prosze o informacje co oznaczaja te kontrolki i czy faktycznie tak mam odpalac samochod jak mowil poprzedni wlasciciel bo po lektorze forum cos mi sie nie wydaje. Przepraszam za okreslenia "cos czarnego, kwadratowego" ale jeszcze jestem lewy w tej dziedzinie a samochod mam 2 tydzien. Pozdrawiam i prosze o wyrozumialosc. Aha napewno nie jest to instalacja sekwencyjna.
- woziul
- Berbeć
W papierach powinna widnieć marka instalacji i model "czarnej kostki" jak ja nazwałeś , to by pomogło postawić dobrą diagnozę
To czarne urządzenie to centralka od gazu, wrzuć foto to coś zaradzimy,
nad przełącznikiem powinien być jej model lub po wyjęciu na górnej obudowie
To czarne urządzenie to centralka od gazu, wrzuć foto to coś zaradzimy,
nad przełącznikiem powinien być jej model lub po wyjęciu na górnej obudowie
Ostatnio edytowano 21 kwi 2011, o 19:45 przez silspaw, łącznie edytowano 1 raz
- silspaw
- Badacz tematu
Jestem nowy więc na początku się przywitam. Co do tych kontrolek to jest tak, jak miga zielona to jest włączony automat, czyli po przegazowaniu silnik przełącza się na gaz i wtedy pali się zielona kontrolka. Czerwona to jest od ilości gazu czyli wskaźnik ilości gazu, czyli jak podczas jazdy zaczyna miga to jakby pokazywało rezerwę a jak zapali się na stałe to już mało gazu (na ile wystarczy gazu po zapaleniu kontrolki to już indywidualna sprawa). Jak naciśniesz przycisk G i żadna lampka się nie świeci to samochód jest przełączony na samo paliwo.
- piotrusss1970
- Berbeć
piotrusss1970 napisał(a):Jestem nowy więc na początku się przywitam. Co do tych kontrolek to jest tak, jak miga zielona to jest włączony automat, czyli po przegazowaniu silnik przełącza się na gaz i wtedy pali się zielona kontrolka. Czerwona to jest od ilości gazu czyli wskaźnik ilości gazu, czyli jak podczas jazdy zaczyna miga to jakby pokazywało rezerwę a jak zapali się na stałe to już mało gazu (na ile wystarczy gazu po zapaleniu kontrolki to już indywidualna sprawa). Jak naciśniesz przycisk G i żadna lampka się nie świeci to samochód jest przełączony na samo paliwo.
Ok super dziekuje Ci uprzejmie
Kliknalem juz na pomogl
Jeszcze raz bardzo dziekuje 
- woziul
- Berbeć
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)