Witam!
Na początku chciałbym się przywitać gdyż jest to mój pierwszy post na tym forum.
Dzisiaj rano miałem problem z odpaleniem silnika (1.8 benz. + lpg, przebieg: 260 tyś). Auto początkowo nie chciało odpalić (rozrusznik kręcił), ale po kilku próbach i lekkim dodaniu gazu silnik się uruchomił . Na wolnych obrotach chodził wyjątkowo wolno, około 500-700 obr/min i szarpał, a po chwili gasł. W momencie jak dodawałem gazu bez większych problemów wkręcał się na obroty. Zaraz po zgaśnięciu na tablicy rozdzielczej kilka razy migała kontrolka ciśnienia oleju, po czym gasła. Sprawdziłem stan oleju i było dość mocno poniżej optymalnego poziomu, ale jeszcze nie sucho. Dolałem do normalnego poziomu i niestety nadal to samo. Nadmienię, że silnik tak samo zachowuje się na benzynie i na gazie. Czego to mogą być objawy ? Czy przypadkiem nie doszło do zatarcia silnika ?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
myślę że nie, stare jednostki VW raczej nie są tak czułe na ubytki oleju.
jak chodzi na rozgrzanym silniku? gdyby działo się tak tylko na benzynie to można by podejrzewać czujnik temp cieczy. w jakim stanie masz układ zapłonowy? istnieje też opcja ze to coś z przepustnicą. miałem taki przypadek że coś się nastawnikiem porypało, nie trzymał obrotów i po puszczeniu gazu silnik gasł. ale co się działo to nie wiem bo samo mu przeszło
to że kontrolka miga jak silnik zdycha to normalne, niby wał się kręci ale nie ma już takich obrotów żeby pompa mogła nabić optymalne ciśnienie i kontrolka świruje. gorzej jakby podczas pracy np na jałowym kontrolka się świeciła
jak chodzi na rozgrzanym silniku? gdyby działo się tak tylko na benzynie to można by podejrzewać czujnik temp cieczy. w jakim stanie masz układ zapłonowy? istnieje też opcja ze to coś z przepustnicą. miałem taki przypadek że coś się nastawnikiem porypało, nie trzymał obrotów i po puszczeniu gazu silnik gasł. ale co się działo to nie wiem bo samo mu przeszło
to że kontrolka miga jak silnik zdycha to normalne, niby wał się kręci ale nie ma już takich obrotów żeby pompa mogła nabić optymalne ciśnienie i kontrolka świruje. gorzej jakby podczas pracy np na jałowym kontrolka się świeciła
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
-

trollu - VIP
- Rocznik: 0
- Silnik: byl ADY jest M52TUB28
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: kombi
Dzieki bardzo za porady. Sprawa w sumie się wyjaśniła. Okazało się, że mam walnięty siłownik/silnik wolnych obrotów i to było przyczyną. Po rozgrzaniu, auto chodzi normalnie i nie gaśnie, problem pojawia się jedynie przy zimnym silniku i to jak temeperatura powietrza jest ponieżej 10 stopni.
- mrunton
- Berbeć
witam. Sorki że się podłącze ale mam podobny problem otóż mój golf 1.8 ben + lpg nie chce odpalić na zimnym silniku, kręci ale nie chce załączyć. Gdy wciskam gaz i tj ,, pompuje nim " to załapie. A jak już się rozgrzeje to odpala za razem, byłbym wdzięczny o jakąś porade.
-

gacin22 - Berbeć
gacin a wiec zamiast podlaczac to wystarczy poczytac wczesniejsze posty w nich jest napisane co trzeba sprawdzic co jest odpowiedzialne za te "cyrki z odpalaniem"
mozesz tez podjechac na diagnostyke i podlaczyc golfa pod komputer tam pokaze ktory czujnik jest walniety i po klopocie a koszt ok 50 zl za podlaczenie i pokazanie bledow
mozesz tez podjechac na diagnostyke i podlaczyc golfa pod komputer tam pokaze ktory czujnik jest walniety i po klopocie a koszt ok 50 zl za podlaczenie i pokazanie bledow
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
-

trojeczkaGT - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
koledzy a u mnie to jest tak ze jak go odpale za pierwszym razem to troche pochodzi i zaraz gasnie a juz za drygim razem musze go mordowac co moze byc przyczyna
- robson1983a
- Berbeć
- mateusz_918
- Gaduła
- Rocznik: 96
- Silnik: 1.9 AFN
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 5-drzwiowe
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)