-25 mozliwe -30 ..wiec zaczalem sie zastanawiac w jakich warunkach mozna jeszcze jezdzic na gazie ? Co sie moze dziac z paliwem/instalacja ? O czyms trzeba pamietac?
Jak rozmawialem z jednym gosciem na stacji z lpg to mowil ze "certyfikat" przy ostatniej dostawie mial na -27stopni
Dzisiaj na wiekszosci stacji jak chcialem tankowac na trasie dystrybutory byly wylaczone, albo niby-awarie. Nie wiem czy przyczyną sa przepisy BHP itp. czy kwestie oplacalnosci przy zmianach gęstości gazu ?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Ciekawe pytanie. Na pewno nalezy pamiętać o porządnym rozgrzaniu silnika na benzynie, aby nie doprowadzic do uszkodzenia parownika. W sumie robimy to zawsze , ale w takich ekstremalnych warunkach warto o tym przypomniec. Zresztą i tak nie ma szans na odpalenie z gazu. Myślę że kiedy silnik jest cieply nie będzie problemów z jazdą na LPG. Oczywiście spalanie drastycznie wzrośnie niestety
Obecny Golfik : moj-golf/moje-bon-jovi-d-t56983.html
Dawny Golfik: moj-golf/vw-golf-1-8-gt-t33018.html
Dawny Golfik: moj-golf/vw-golf-1-8-gt-t33018.html
-

AdamPLSieradz - Badacz tematu
Re: problemy z LPG na mrozie ?
przemke napisał(a):-25 mozliwe -30 ..wiec zaczalem sie zastanawiac w jakich warunkach mozna jeszcze jezdzic na gazie ? Co sie moze dziac z paliwem/instalacja ? O czyms trzeba pamietac?
Jak rozmawialem z jednym gosciem na stacji z lpg to mowil ze "certyfikat" przy ostatniej dostawie mial na -27stopni
Dzisiaj na wiekszosci stacji jak chcialem tankowac na trasie dystrybutory byly wylaczone, albo niby-awarie. Nie wiem czy przyczyną sa przepisy BHP itp. czy kwestie oplacalnosci przy zmianach gęstości gazu ?
ja słyszałem że przy -20 nie ma już ciśnienia:P ale wydaje mi się że do -30 działa lpg, należy pamiętać żeby przełączać na lpg jak silnik będzie ciepły. Dzisiaj jechałem było -25 to mi gasł przy wciśnięciu sprzęgła i na wolnych na lpg a na benzynie chodził normalnie więc myślę że to wina lpg za mało butanu czy coś

- PabloSBT
- Members
mnie niestety przymarzło lpg i po 2 dniach odmarzło.
moj-golf/moj-ukochany-golf-3-prosto-od-emiczki-t41103.html -Ma była miłość 

-

Emiczka - VIP
- Rocznik: 2003
- Silnik: 1.6 passat B5fl
- Paliwo: PB
- Nadwozie: kombi
ja odpalam na benzynie chodzi z minute i przelaczam na lpg i dziala ladnie
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
-

trojeczkaGT - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
wczoraj wieczorem jechałem przy -27 i lpg działał ale za mną jeden dym był jak dałem gazu
już wiem czemu mi gasł na wolnych odmę mi zapchało teraz zastawiłem całkiem chłodnice i go porządnie zagrzałem i wąż od odmy jest czyściutki
a przełączanie na lpg mam samoczynne jak silnik osiągnie 12 stopni
już wiem czemu mi gasł na wolnych odmę mi zapchało teraz zastawiłem całkiem chłodnice i go porządnie zagrzałem i wąż od odmy jest czyściutki
a przełączanie na lpg mam samoczynne jak silnik osiągnie 12 stopni

- PabloSBT
- Members
Ja odpalam skrobie szyby i jade jakaś minuta dwie
CZasem odpale chwile popyka i jade
wiadomo spalanie jest wieksze bo gaz nierozprężony
CZasem odpale chwile popyka i jade
wiadomo spalanie jest wieksze bo gaz nierozprężony
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
PabloSBT napisał(a):już wiem czemu mi gasł na wolnych odmę mi zapchało teraz zastawiłem całkiem chłodnice i go porządnie zagrzałem i wąż od odmy jest czyściutki
W sumie u mnie tez czasami gasnie jak wrzucam na luz, moze u mnie tez jest zapchana odma?
chociaz patrzylem w przewod odchodzacy od 'wtrysku' i jest czysty.. chociaz kiedys mialem maslo w obydowie wtrysku
- Nervusek
Nervusek napisał(a):PabloSBT napisał(a):już wiem czemu mi gasł na wolnych odmę mi zapchało teraz zastawiłem całkiem chłodnice i go porządnie zagrzałem i wąż od odmy jest czyściutki
W sumie u mnie tez czasami gasnie jak wrzucam na luz, moze u mnie tez jest zapchana odma?
chociaz patrzylem w przewod odchodzacy od 'wtrysku' i jest czysty.. chociaz kiedys mialem maslo w obydowie wtrysku
w zasadzie mnie tez czasem zgasnie
a gdzie znajduje sie ta odma ?
Jakna razie moj odpala i jezdzi bez problemu do ok. -20. spalanie wzroslo moze ok. pol litra na trasie (przy jednym rozruchu na 100km powiedzmy) bo ostatnio bylo 9,1 a normalnie moze by bylo 8,6 a moze 9
- przemke
- Badacz tematu
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)