Nie wiem też czemu zbiorniczek na wode zrobił mi się trochę czerwony od czego?? i co ile lat czy co ile tysięcy kilometrów powinno się wymieniać płyn chłodniczy?? KKKarolModerator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Problem z Temperaturą wody
Mam taki problem że czasem w samochodzie mam tylko 80*C czasem 85*C a nieraz normalnie 88*c do 90*C. Co może być przyczyną tego, co trzeba zrobić żeby temperatura wody była normalna 88*c do 90*c
Nie wiem też czemu zbiorniczek na wode zrobił mi się trochę czerwony od czego?? i co ile lat czy co ile tysięcy kilometrów powinno się wymieniać płyn chłodniczy?? KKKarol
Nie wiem też czemu zbiorniczek na wode zrobił mi się trochę czerwony od czego?? i co ile lat czy co ile tysięcy kilometrów powinno się wymieniać płyn chłodniczy?? KKKarol- kkkarol
- Berbeć
płyn sie wymienia tak raz na dwa sezony bynajmniej tak słyszałem a co do temperatury to wymien na początek czujnik temp. jest w króćcu weża który wchodzi w blok silnika u góry po prawej, widze ze masz ten sam silnik to masz go 4-pinowego i z żółtym kołnierzykiem....
-

marcinkoz2910 - Members
kkkarol,
nie ruszaj czujnika bo nie masz żadnego problemu...a zbiorniczek to pewnie się zrobił czerwony od płynu chłodniczego który masz zalany...płyn oczywiście możesz zmienić jeśli nie wiesz ile już jest na nim przejechane
nie ruszaj czujnika bo nie masz żadnego problemu...a zbiorniczek to pewnie się zrobił czerwony od płynu chłodniczego który masz zalany...płyn oczywiście możesz zmienić jeśli nie wiesz ile już jest na nim przejechane
-

mani51 - Members
może masz racje bo dzisiaj zauważyłem jak się troszke ochłodziło że mam to samo i powiem tak jak nie masz problemu z zapalaniem to faktycznie nie ruszaj czujnika, a ten płyn to kolega nich wymieni ale nie na żadne BORYGO lub inny szajs bo rozpuszczają uszczelkimani51 napisał(a):nie ruszaj czujnika bo nie masz żadnego problemu...
-

marcinkoz2910 - Members
z tą temperaturą to normalka
tak jest
wystarczy ze jedziesz sobie i masz słabo ogrzewanie ustawione i już temperatura wskakuje na 85
a np ruszasz rano i ogrzewanie na maksa i przez 10 km temperatura będzie na 80
a czasami jedziesz na trasie ze 40 km i temperatura jest na 87
ja tak mam i jest to normalne bo jak miałem uwalony termostat to maiłem słabe 70 ale to słabe a na trasie 60
a co do płynu to im starszy tym trudniej sie rozgrzewa
zaobserwowałem to i to prawda o te 3 a 5 stopni jest więcej na nowym
tak o 2 grubości wskazówki
tak jest
wystarczy ze jedziesz sobie i masz słabo ogrzewanie ustawione i już temperatura wskakuje na 85
a np ruszasz rano i ogrzewanie na maksa i przez 10 km temperatura będzie na 80
a czasami jedziesz na trasie ze 40 km i temperatura jest na 87
ja tak mam i jest to normalne bo jak miałem uwalony termostat to maiłem słabe 70 ale to słabe a na trasie 60
a co do płynu to im starszy tym trudniej sie rozgrzewa
zaobserwowałem to i to prawda o te 3 a 5 stopni jest więcej na nowym
tak o 2 grubości wskazówki
Średnie spalanie 7,5>8l lpg /5,8l pb
- dziabi3
- Members
Dokładnie tak jak koledzy mają ja też tak zaobserwowałem u siebie, tak jak kolega dziabi 3 pisze, to jest naprawdę różnie z ta temp, jeśli pali bez problemu to na pewno czujnik wskazuje dobrze temp, a co do wody to nie wiem sam mam też problem z tym bo mi gdzieś wycieka i tym się teraz będę zajmował, pozdro.
Dla słabych klęska, dla cierpliwych nadzieja, dla upartych zwycięstwo!
- bzy_mar
- Czytacz
Mam pytanie. Czemu mój golf grzeje się bardzo długo? Czasami nawet muszę przejechać kilkanaście km zanim zacznę odczuwać w kabinie cokolwiek ciepła...
Ale za to kiedy się nagrzeje to jego temp dochodzi nawet do 110!
Ale za to kiedy się nagrzeje to jego temp dochodzi nawet do 110!
Dowolne urządzenie, uszkodzone w dowolny sposób (z wyjątkiem całkowitego zniszczenia),będzie doskonale działało w obecności wykwalifikowanego personelu naprawczego. 

-

BORYSKA - Badacz tematu
BORYSKA, masz cos z termostatem na pewno
[ Dodano: 2008-11-26, 19:38 ]
a druga sprawa jak ci moze dojsc do 110stopni jak powyzej 90stopni powinien wlaczac sie wentylator i nie dopuscic do takiego nagrzania
[ Dodano: 2008-11-26, 19:38 ]
BORYSKA napisał(a):Ale za to kiedy się nagrzeje to jego temp dochodzi nawet do 110!
a druga sprawa jak ci moze dojsc do 110stopni jak powyzej 90stopni powinien wlaczac sie wentylator i nie dopuscic do takiego nagrzania
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
-

Golfik1986 - Ekspert
Golfik1986, Problemy z temperaturą zaczęły się przed wymianą termostatu. Jak się nagrzeje to puszcza płyn na duży obieg - sprawdzałem.
A co do wentylatora- załącza się prawidłowo powyżej 90 stopni. Czujnik temp też wymieniałem
A co do wentylatora- załącza się prawidłowo powyżej 90 stopni. Czujnik temp też wymieniałem
Dowolne urządzenie, uszkodzone w dowolny sposób (z wyjątkiem całkowitego zniszczenia),będzie doskonale działało w obecności wykwalifikowanego personelu naprawczego. 

-

BORYSKA - Badacz tematu
BORYSKA, to czyli jestes terazz po wymianie termo mam rozumiec?? a moze kupiles jakis lipny termo bo z tym ogrzewaniem w srodku nic innego raczej nie powinno miec wplywu
-

Golfik1986 - Ekspert
Golfik1986,
Być może... Zawsze kupuję części w jednym sklepie (bo mam blisko) ale już nie raz się "przejechałem" na sprzęcie od nich.
Termostat wymieniałem wiosną. Ale i przed wymianą i po wymianie samochód zachowuje się tak samo. Czy to dlatego tak długo się nagrzewa?
Być może... Zawsze kupuję części w jednym sklepie (bo mam blisko) ale już nie raz się "przejechałem" na sprzęcie od nich.
Termostat wymieniałem wiosną. Ale i przed wymianą i po wymianie samochód zachowuje się tak samo. Czy to dlatego tak długo się nagrzewa?

-

BORYSKA - Badacz tematu
wydaje mi sie ze to moze byc jego wina. a wogole moze zmien plyn chlodniczy
-

Golfik1986 - Ekspert
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)