Hej, mam taki problem, który nie dotyczy Golfa , ale mojego drugiego auta. Jest to Ford Mondeo mk2 rocznik 1998 , z gazem sekwencyjnym (3-letnim). Objawy:
najpierw auto szarpało tylko na gazie, tzn w okolicach od 2 do 3 tys obrotów przy normalnym dodawaniu gazu, przestawało dopiero kiedy depnąłem gaz do dechy, ale i tak było mocno ospałe, a ostatnio zaczął szarpać też na benzynie. Dzieje się to tylko na ciepłym silniku, na zimnym auto jedzie fajnie. Brak problemów z odpalaniem , zawsze pali na dotyk. Byłem u gazownika, po podłączeniu komputera stwierdził, że parametry są w normie.
Wymienione niedawno świeczki i przewody na NGK. Bez zmian. Podejrzewam cewkę zapłonową , co sądzicie?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Problem z szarpaniem na ciepłym silniku
Obecny Golfik : moj-golf/moje-bon-jovi-d-t56983.html
Dawny Golfik: moj-golf/vw-golf-1-8-gt-t33018.html
-

AdamPLSieradz - Badacz tematu
Możliwe. Akurat też mam Mondeo tylko że mk3 v6 na sekwencji były podobne objawy kląłem na gazowników a jednak winna była cewka . Tyle że pewności brak, najlepiej załatw na podmiane jakąś używkę.
Jesli nie pomoże to chyba trzeba szukać winy najpierw w układzie odcinającym wtryskiwacze benzyny. Jesli masz to ma wtyczkach to po prostu odepnij je i podepnij na próbę wtyczki wtryskiwaczy bezpośrednio jak było fabrycznie, jeśli odcięcie jest na zasadzie lutowania, to troche więcej pracy, może do gazownika podjedź
Jesli nie pomoże to chyba trzeba szukać winy najpierw w układzie odcinającym wtryskiwacze benzyny. Jesli masz to ma wtyczkach to po prostu odepnij je i podepnij na próbę wtyczki wtryskiwaczy bezpośrednio jak było fabrycznie, jeśli odcięcie jest na zasadzie lutowania, to troche więcej pracy, może do gazownika podjedź
- pablomed
- Members
Dzięki kolego, wiesz mam jeszcze jedno podejrzenie : walnięty regulator ciśnienia paliwa ... tak jakby go zalewało, auto chyba zaczęło więcej palić, tak jakby ciągnął dwa paliwa na raz lub coś w tym rodzaju.... to kosztuje 60 zł używane, więc chyba zaryzykuję i kupię na podmianę.
[ Dodano: 2013-10-19, 07:59 ]
Wymieniłem cewkę, wydaje się, że jest ok, większosć objawów zniknęła. Pozdrawiam
[ Dodano: 2013-10-19, 07:59 ]
Wymieniłem cewkę, wydaje się, że jest ok, większosć objawów zniknęła. Pozdrawiam
Obecny Golfik : moj-golf/moje-bon-jovi-d-t56983.html
-

AdamPLSieradz - Badacz tematu
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)