Witam. Prosze o porady. Moj Golf Po odpaleniu na benzynie chodzi normalnie po chwili jak chce przełaczyc na gaz to spadają obroty i jak nie przytrzymam pedała gazu by go wbic na wieksze obroty to zgasnie i jedynym wyjsciem z tego jest przytrzymywanie pedała gazu by trzymac go na obrotach i tak jakby sie dusił chwile... po chwili trzymania pedała gazu i trzymania go powyzej 1,5 obrotów dochodzi do siebie i jest jakby normalnie. Co to moze byc???
Filtr gazu lub regulacja , wygląda jak by po przełączeniu brakowało mu gazu , choć odwrotnie też może być czyli zalewa go gazem . Na pierwszy ogień sprawdził bym filterek ,
co do Twojej odpowiedzi to prawdopodobnie moze go zalewac gazem bo gdy mi zgaśnie po przełączeniu na gaz to jest problem z odpaleniem go chwile na benzynie
Jeśli bez przełączenia na LPG na benzynie silnik normalnie chodzi w czasie rozgrzewania to reset niema celu.
Do pewnego stopnia taki problem na zimnym silniku jest normą, ale pogłębia się od starego parownika (powyżej 80 tysięcy) albo od złej regulacji. Problem z ponownym odpaleniem na benzynie też jest normą i bierze się z nadmiaru LPG który skroplił sie w zimnym parowniku i dolocie. Póki co pal na benzynie i na LPG pozwól się przełaczać dopiero po wstępnym rozgrzaniu gdzieś do 30 stopni.
Możesz ciut ruszyc śrubke regulacyjną na parowniku w lewo - na chwilę powinno pomóc. A potem doregulujesz u speca.
Dokładnie tak jak mówi pablomed, też mam gaz i to normalne że na zimnym silniku trzeba przytrzymać go na obrotach u mnie to kwestia ok. 5sec bo inaczej zgaśnie. Z tego co się orientuje gaz ma większą temp spalania niż benz i kiedy jest zimno na dworze i przeżucisz go od razu to będą problemy Ja zawsze staram się odczekać aż mam te 10/15 stopni. Regulacje i całe osprzęt mam dobry. Nie wiem jak u ciebie ale u mnie problem dotyczy głównie zimy i minusowych temp
nie chodzi o temperaturę spalania tylko o taką zwyczajną rzecz że zimny silnik potrzebuje wzbogaconej mieszanki, czyli tzw ssania. Ssanie na LPG I i II generacji nie istnieje , nie opracowano tego i nie jest to możliwe, z tego powodu że zimny reduktor nie działa jak należy
mialem ten sam problem, kupilem zestaw naprawczy do reduktora i od tej pory przy mrozie -15 po przelaczeniu na LPG nie ma zadnych problem a wczesniej wystarczylo 10stopni na plusie i czasami zdarzalo mu sie zgasnac.
VW Jest Bogiem, Predkosc nalogiem, Turbo zabawa a rozwaga podstawa...