Witam , mam bardzo duży problem. Jeżdze juz tak 3 miesiące od kiedy go kupiłem i postanowiłem coś z tym zrobić bo na gazie przestałem juz jeździć i jeżdzze na benzynie.
Otóz na gazie chodzi zawsze bdb , obroty dobre , nie przerywa wszystko jest dobrze a na benzynie rano jak zimny jest ok włącza sie ssanie i po chwili moge jechac natomiast jak odpale go nawet na 2 minuty i bedzie miał z 20stopni ciepła i go zgasze to po 5 minutach jak go odpala to musze go przegazowywać przez pół minuty bo inaczej chodzi jak na 3 cylindry. Zapłon mam ustawiony na benzynie , tak jak fabrycznie. Pompa paliwa po przekręceniu zapłonu brzęczy , filtr paliwa wymienione , powietrza równiez. Jest cos co mógł bym sprawdzić sam w garażu ?Może jest coś brudne ? A i przewody przebić nie maja ,świece są nowe i kopułka i palec tez.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Problem z pracą na banzynie
I Love My Golf
P
P- Bolek III
- Czytacz
Bolek III, kolego widzę że masz silniczek 1.8 więc w tych modelach normą jest brudna przepustnica na początek ja bym ją sobie wyczyścił OTO OPIS
http://www.golf3.pl/topics28/mk3-faqfal ... t10880.htm
Jeśli to nic nie pomoże to ingerencja VAGa będzie konieczna
P.S. na forum jest kilka takich podobnych tematów wpisz w WYSZUKAJ słowa
np.: czyszczenie przepustnicy i możesz poczytać o tym więcej bo już podobne tematy były ruszane i miejmy nadzieje że to tylko brudna przepustnica
http://www.golf3.pl/topics28/mk3-faqfal ... t10880.htm
Jeśli to nic nie pomoże to ingerencja VAGa będzie konieczna
P.S. na forum jest kilka takich podobnych tematów wpisz w WYSZUKAJ słowa
np.: czyszczenie przepustnicy i możesz poczytać o tym więcej bo już podobne tematy były ruszane i miejmy nadzieje że to tylko brudna przepustnica-

marcinkoz2910 - Members
Bolek III, piszesz o sytuacji kiedy gasisz jeszcze zimny, ale już przełączony na gaz silnik? I zapalasz ponownie? W takim wypadku jest to norma, ponieważ w zimnym układzie LPG (parownik, wąż, mikser) zalega sporo skroplonego z powodu zimna gazu. I zapalając na benzynie zapalasz na "podwójnym paliwie" czyli benzyna plus gaz który stopniowo odparowywuje z w/w elementów. Jeśli więc potrzebujesz zgasić auto zaraz po wyjechaniu w drogę (bo zatrzymujesz sę np po fajki), to nie dopuść żeby się przełączyło na gaz tak wcześnie. Przełącznikiem albo nie przekraczaj zadanych obrotów przy których się przełącza.
Chyba że chodzi o inna sytuację to nie bierz tego pod uwagę co napisałem.
Chyba że chodzi o inna sytuację to nie bierz tego pod uwagę co napisałem.
- pablomed
- Members
Nie nei ja na gazie nie jeżdze. Jeżdze tylko na paliwie , i odpala mi zawsze na dotyk czy ciepły czy zimny tylko że na ciepłym jak go zgasze na benzynie i po 5 minutach odpale to odpali normalnie ale bedzie sie trzesł przez chwile jak go nie przegazuje. Wczoraj rozkręciłem silniczek krokowy , przepustnice tez wyjełem lecz nie było na niej żadnego brudu , otwiera sie i zamyka bez problemu. Więc skręciłem i jest dalej tak samo. Czyli co musze jechac na komputer? A może miał ktoś podobnie i juz to naprawił.
[ Dodano: 2008-11-28, 11:58 ]
A i jeszcze jedno ja mam całkiem inaczej u mnie niz na tym linku co mi podałeś o czyszczeniu przepustnicy. Ja musze odkręcić takie coś czarne na trzech śrubach , i po odkręcniu tego mam coś takiego jak wtryskiwacz i to jestr na czterech śrubach dokrecone i po odkreceniu tego widze z góry tą taką blaszke co sie otwiera i zamyka , i to jest idealnie czyste.
[ Dodano: 2008-11-28, 11:58 ]
A i jeszcze jedno ja mam całkiem inaczej u mnie niz na tym linku co mi podałeś o czyszczeniu przepustnicy. Ja musze odkręcić takie coś czarne na trzech śrubach , i po odkręcniu tego mam coś takiego jak wtryskiwacz i to jestr na czterech śrubach dokrecone i po odkreceniu tego widze z góry tą taką blaszke co sie otwiera i zamyka , i to jest idealnie czyste.
I Love My Golf
P
P- Bolek III
- Czytacz
Bolek III, tam jest zaznaczone że przepustnice się różnią i to jest tylko przykład ale OK skoro masz ją czystą to ja bym zajechał na kompa bo wtedy wykluczymy silniczek krokowy lub czujnik biegu jałowego... lub moze nie wykluczymy
-

marcinkoz2910 - Members
no to bede musiał pojechac
. A i jeszcze taka informacja jesli on juz sie tak trzęsie i go zgasze to po ponownym odpaleniu przez 5sekund jest okej i dopiero po 5 sekundach znów sie zaczyna jesli nie przegazuje.
Uzyskałem taką informacje że moge mieć coś z czujnikiem temp powietrza , i przez to na ciepłym silniku nadal włącza sie ssanie i obroty spadają i czasem gaśnie bo sie zalewa i to by może i wyjaśniało bo pali mi spokojnej jazdy w mieście 4,5L paliwa styka na tylko 40km
Poprostu smok.
A może mógł bym tak zrobić że ssanie bedzie manualne jakimś prostym sposoem ? Rano bym je włączał a w dzień wyłączał.
. A i jeszcze taka informacja jesli on juz sie tak trzęsie i go zgasze to po ponownym odpaleniu przez 5sekund jest okej i dopiero po 5 sekundach znów sie zaczyna jesli nie przegazuje.
Uzyskałem taką informacje że moge mieć coś z czujnikiem temp powietrza , i przez to na ciepłym silniku nadal włącza sie ssanie i obroty spadają i czasem gaśnie bo sie zalewa i to by może i wyjaśniało bo pali mi spokojnej jazdy w mieście 4,5L paliwa styka na tylko 40km
Poprostu smok.
A może mógł bym tak zrobić że ssanie bedzie manualne jakimś prostym sposoem ? Rano bym je włączał a w dzień wyłączał.
I Love My Golf
P
P- Bolek III
- Czytacz
nie polecam było to już na 4um omawiane i nie było głosów zaBolek III napisał(a):A może mógł bym tak zrobić że ssanie bedzie manualne jakimś prostym sposoem ? Rano bym je włączał a w dzień wyłączał.
Hmm piszesz że dużo pali
może to też być wina sondy lambda więc koniecznie jedź na komputer 
-

marcinkoz2910 - Members
No tak ale mógł bym chociaż sprawdzić czy po wyłączeniu ssania bedzie okej ?
Nie mam narazie pieniędzy żeby zrobić to na benzynie a przy okazji pokręciłem wczoraj coś tam przy gazie i ku mojemu zdziwieniu jakas srubka była odkręcona , dokręciłem ją i auto odżyło na gazie , pali na dotyk praktycznie i ma takie samo przyśpieszenie jak na benzynie i zdziwiłem sie bardzo ale pojechałem aż 182kmh na gazie co jest bardzo dziwne bo wcześniej jechałem max 150 przy słabym przyśpieszeniu. A spalanie jest chyba normalne na 15L gazu zrobiłem 155km przy jeździe mieszanej w tym raz te 180kmh
. Na benzynie tylko go rano odpalam i jest fajnie
.
No i teraz sie coś rozwaliło jeszcze bardziej
. Jeźdizłem na gazie 2 dni zrobiłem 300km. Przełączam sobie dzisiaj na benzyne a on odrauz gaśnie , jak bede gazował to strasznie przerywa , z trudem wkręca sie na obroty i wogóle , Silnik zapala na dotyk. Czy to coś bardzo poważnego ? A i czy jeśli z przymusu bede odpalał tak przez miesiąc silnik rano na gazie to nic mu sie nie stanie ? Silnik po remoncie całkowitym , zrobiłem dopiero 8tys km od remontu.
[ Dodano: 2008-12-03, 18:28 ]
Witam rozwiązałem sam problem z benzyną !
Wjechałem do garażu i zaczełem wszystko po koleji odłaczać i sprawdzać co sie dzieje. Aż wkońcu odłaczyłem coś o nazwie LAMBDA GAS BRC . Po odłączeniu tego zgasły kontrolki od gazu i od benzyny na tym przełączniku , odpalam a on ładnie sobie pracuje na benzynie , nic nie przerywa nic nie trzęsie i wogóle wsio git. Zrobiłem z 30km no i postanowiłem zresetowac komputer bo tak lekko jak by przerywał przy 2,5tys obrotach. Odłączyłem klemy na 35minut , podłaczyłem , odpaliłem , silnik pracował aż 2 razy włączył sie wentylator , po czym zgasiłem i na przejeżdzke. Silnik pracuje jak nowy , ma kopa i kulturalnie chodzi. Zaczeło działac ssanie , na zimnym obroty ma ok 1200-1300 a na ciepłym równe 900. Jesli macie coś nie tak z benzyna spróbujcie sprawdzić
Ja to odłączyłem na stałe ponieważ na gazie niechce jeździć , pewnie jak by to coś wymienił to i na tym i na tym byłoby git. Pzdr
Nie mam narazie pieniędzy żeby zrobić to na benzynie a przy okazji pokręciłem wczoraj coś tam przy gazie i ku mojemu zdziwieniu jakas srubka była odkręcona , dokręciłem ją i auto odżyło na gazie , pali na dotyk praktycznie i ma takie samo przyśpieszenie jak na benzynie i zdziwiłem sie bardzo ale pojechałem aż 182kmh na gazie co jest bardzo dziwne bo wcześniej jechałem max 150 przy słabym przyśpieszeniu. A spalanie jest chyba normalne na 15L gazu zrobiłem 155km przy jeździe mieszanej w tym raz te 180kmh
. Na benzynie tylko go rano odpalam i jest fajnie
.
No i teraz sie coś rozwaliło jeszcze bardziej
. Jeźdizłem na gazie 2 dni zrobiłem 300km. Przełączam sobie dzisiaj na benzyne a on odrauz gaśnie , jak bede gazował to strasznie przerywa , z trudem wkręca sie na obroty i wogóle , Silnik zapala na dotyk. Czy to coś bardzo poważnego ? A i czy jeśli z przymusu bede odpalał tak przez miesiąc silnik rano na gazie to nic mu sie nie stanie ? Silnik po remoncie całkowitym , zrobiłem dopiero 8tys km od remontu. [ Dodano: 2008-12-03, 18:28 ]
Witam rozwiązałem sam problem z benzyną !
Wjechałem do garażu i zaczełem wszystko po koleji odłaczać i sprawdzać co sie dzieje. Aż wkońcu odłaczyłem coś o nazwie LAMBDA GAS BRC . Po odłączeniu tego zgasły kontrolki od gazu i od benzyny na tym przełączniku , odpalam a on ładnie sobie pracuje na benzynie , nic nie przerywa nic nie trzęsie i wogóle wsio git. Zrobiłem z 30km no i postanowiłem zresetowac komputer bo tak lekko jak by przerywał przy 2,5tys obrotach. Odłączyłem klemy na 35minut , podłaczyłem , odpaliłem , silnik pracował aż 2 razy włączył sie wentylator , po czym zgasiłem i na przejeżdzke. Silnik pracuje jak nowy , ma kopa i kulturalnie chodzi. Zaczeło działac ssanie , na zimnym obroty ma ok 1200-1300 a na ciepłym równe 900. Jesli macie coś nie tak z benzyna spróbujcie sprawdzić
Ja to odłączyłem na stałe ponieważ na gazie niechce jeździć , pewnie jak by to coś wymienił to i na tym i na tym byłoby git. PzdrI Love My Golf
P
P- Bolek III
- Czytacz
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)