Panowie, zakładam nowy temat gdyż chciałbym dobrze opisać problem. Otóż mam Golfa 1.6 i od pewnego czasu poważny problem z odpalaniem. Wymieniałem przewody, swiece ( w jednej była pęknięta elektroda nie wiem dlaczego ). Silnik jak jest ciepły odpali mi bez problemu i pracuje równo, jak est zimny tez przeważnie odpali ale gdyby była taka sytuacja że zapalę go jak jest zimny i przejadę do 500m i zgaszę to muszę go kręcić z 2 minuty na pełnym gazie. Zachowuję się tak jak stara WSK'a która się zalała:) Ostatnio zapalił mi po 4 dniach stania i za chwilę sam zgasł i niema szans żeby go odpalić, co jakiś czas zaczyna łapać i dalej nic. Elektryk zasugerował mi cewkę ale nie chcę kupować czegoś bez sensu. CO sądzicie o tym? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
czujnik temteratury był jakiś czas temu wymieniany <ok roku temu> ale właśnie mam wrażenie, że od tego czasu cos się zaczęło dziać. W jaki sposób mogę go sprawdzić?? Ewentualnie jak mogę sprawdzic cewkę?
- marcindomka
- Berbeć
tu może coś będzie http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53251
-

Miękus82 - Czytacz
Kolego znajdź jakieś dobre grube gumowe rękawice, uruchom silnik, niech sobie chodzi na wolnych. Załóż rękawice i po kolei: każdy kabel z osobna zdejmuj z kopułki;
Zdejmij jeden i posłuchaj silnika, jeżeli nie będzie żadnej różnicy w pracy silnika to znak, że ten kabelek jest źle podłączony. - już go nie podłączaj.
Zdejmij następny kabel - jeśli będzie różnica w pracy silnika, że będzie chodził jeszcze gorzej - załóż kabel w to samo miejsce - to znak, że ten kabel podłączony jest prawidłowo.
I tak kolejny kabel - jeśli nie będzie różnicy to też go nie podłączaj.
Po powyższej czynności będziesz miał zdjęte dwa kable, które nie zmieniły wogóle pracy silnika - wtedy podłącz je odwrotnie, czyli tylko na kopułce zamień miejscami.
Zdejmij jeden i posłuchaj silnika, jeżeli nie będzie żadnej różnicy w pracy silnika to znak, że ten kabelek jest źle podłączony. - już go nie podłączaj.
Zdejmij następny kabel - jeśli będzie różnica w pracy silnika, że będzie chodził jeszcze gorzej - załóż kabel w to samo miejsce - to znak, że ten kabel podłączony jest prawidłowo.
I tak kolejny kabel - jeśli nie będzie różnicy to też go nie podłączaj.
Po powyższej czynności będziesz miał zdjęte dwa kable, które nie zmieniły wogóle pracy silnika - wtedy podłącz je odwrotnie, czyli tylko na kopułce zamień miejscami.
-

prezesik - Members
prezesik25 napisał(a):Po powyższej czynności będziesz miał zdjęte dwa kable, które nie zmieniły wogóle pracy silnika - wtedy podłącz je odwrotnie, czyli tylko na kopułce zamień miejscami.
Co mu to da ?
[ Dodano: 2011-01-04, 16:42 ]
Miękus82 napisał(a):Czujnik temperatury płynu sprawdzałeś?
to ten czujnik wkrecony w chlodnice ?
-

K@mil - POMOCNIK

K@mil napisał(a):prezesik25 napisał/a:
Co mu to da ?
sorki, chciałem odpisać w całkowicie innym temacie
Jak możesz to usuń tego mojego powyższego posta.-

prezesik - Members
Panowie, próbowałem wczoraj odpalić autko i nic. Mam takie wrażenie jakby na jednym z cylindrów nie było kompresji
jadę dzisiaj po miernic cisnienia i sprawdzę to. Cisnienie sprawdzałem jakis rok temu i jus wtedy na jednym cylindrze był z tym problem ale silnik jakos działał ale teraz jest kicha. Doradźcie mi jeszcze czy w razie potrzeby remontu silnika lepiej jest go wyremontować czy kupić silnik na auta zezłomowanego??
jadę dzisiaj po miernic cisnienia i sprawdzę to. Cisnienie sprawdzałem jakis rok temu i jus wtedy na jednym cylindrze był z tym problem ale silnik jakos działał ale teraz jest kicha. Doradźcie mi jeszcze czy w razie potrzeby remontu silnika lepiej jest go wyremontować czy kupić silnik na auta zezłomowanego??- marcindomka
- Berbeć
kupić silnik ze starego auta szkoda roboty i zachodu z wyciaganiem rozpołowieniem silnika... cena silnika np 1,8 koles na forum miał za 200zł i skrzynia z 200
lepiej tak moim zdaniem
lepiej tak moim zdaniem- kamyk212121
- Badacz tematu
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)