Dzień dobry,
Przeczytałem już całe google w poszukiwaniu rozwiązania lecz niestety nic nie mogę znaleźć. Otóż mój golf z silnikiem AAM i instalacja LOVATO 1gen, ma ogromne problemy z odpalaniem w upały. Póki temperatury nie przekroczyły pewnego progu było wszystko ok. W dniu takim jak dzisiaj auto nie pali. Za pierwszym przekręceniem kluczyka słychać pompkę paliwa, lecz nie odpala. potem już jej nie słychać. Na gazie również nie odpala. Jedyne co wtedy pomaga to odpalanie "na plaka" i przegazówka na LPG. Wtedy odpala, można jeździć, gasić do jakiejś godziny postoju na upale - potem znowu problem. Wymieniona cewka bo była popękana, iskra jest. Tak jakby paliwa nie podawał, ale dlaczego wtedy na plaku wszystko chodzi?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Re: Problem z odpalaniem w upaly
Ściągnij wtyczkę z czujnika temp. i wtedy odpal.Zrobienie resetu też nie zaszkodzi.
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Jeżeli chodzi o czujnik temp cieczy chłodzącej (4-pin wtyczka) to odłączałem i nic nie dawało
Wiem tyle, że na benzynce się trochę jakby dławił (opóźniona reakcja na naciśnięcie pedału gazu). Ma to może jakiś związek?
Wiem tyle, że na benzynce się trochę jakby dławił (opóźniona reakcja na naciśnięcie pedału gazu). Ma to może jakiś związek?- mundek9098
- Berbeć
Zrób reset.
-

łukasz1983 - Members
Też robiłem, wczoraj po pracy odpalanie na plaka
Na dzień dzisiejszy zrobiłem podmiankę kabli WN i zobaczymy czy coś to da, bo ktoś mnie też na to nakierował.
Na dzień dzisiejszy zrobiłem podmiankę kabli WN i zobaczymy czy coś to da, bo ktoś mnie też na to nakierował.- mundek9098
- Berbeć
Ja bym sprawdził cewkę.Często jak kończy się cewka,to zanika iskra jak się rozgrzeje.Jak będziesz miał problem z odpaleniem to sprawdź,czy jest iskra.
-

łukasz1983 - Members
Sprawdzane, iskra jest mocna, cewka nowa wymieniona tydzień temu na oryginał Temic. Rano odpala bez problemu, wieczorem bez problemu, po zgaszeniu po jeździe bez problemu. Postoi w słońcu zgaszony i amen..
EDIT: Jest możliwość zamiennego stosowania aparatów zapłonowych (kompletnych) Bosch vs Sagem/VALEO? Bo jeżeli tak to wstawię drugi na podmianę
EDIT2: Na dolegliwości związane z upałem pomogła podmiana aparatu zapłonowego. Poprzedni (nowszy) Bosch prawdopodobnie pokłócił się z czujnikiem Halla
Włożyłem aparat od starszego, zatartego silnika (jeszcze VALEO) i jak ręką odjął
Dla potomnych: Podczas podmiany fajnym punktem odniesienia jest położenie gniazda z wtyczką - jak włożymy dokładnie tak samo drugi aparat zapłonowy to jedyną rzeczą jaką trzeba zrobić jest zobaczyć, gdzie znajduje się kreska na aparacie zapłonowym (wskazująca pierwszy gar) i od tego miejsca wpinamy kable zapłonowe w kolejności 1-3-4-2 (1 od strony paska rozrządu). Auto powinno odpalić od razu i potem pozostaje tylko regulacja zapłonu (tu jak kto woli: na lampę, na słuch, na oko)
EDIT: Jest możliwość zamiennego stosowania aparatów zapłonowych (kompletnych) Bosch vs Sagem/VALEO? Bo jeżeli tak to wstawię drugi na podmianę
EDIT2: Na dolegliwości związane z upałem pomogła podmiana aparatu zapłonowego. Poprzedni (nowszy) Bosch prawdopodobnie pokłócił się z czujnikiem Halla
Włożyłem aparat od starszego, zatartego silnika (jeszcze VALEO) i jak ręką odjął
Dla potomnych: Podczas podmiany fajnym punktem odniesienia jest położenie gniazda z wtyczką - jak włożymy dokładnie tak samo drugi aparat zapłonowy to jedyną rzeczą jaką trzeba zrobić jest zobaczyć, gdzie znajduje się kreska na aparacie zapłonowym (wskazująca pierwszy gar) i od tego miejsca wpinamy kable zapłonowe w kolejności 1-3-4-2 (1 od strony paska rozrządu). Auto powinno odpalić od razu i potem pozostaje tylko regulacja zapłonu (tu jak kto woli: na lampę, na słuch, na oko)- mundek9098
- Berbeć
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)