Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Problem podczas tankowania
Witam wszystkich mam problem podczas tankowania LPG po zatankowaniu gazu gdy odpinają pistolet ucieka mi gaz i to tak dość mocno jakiś litr może więcej po chwili ustaje i tak od jakiegoś tygodnia za każdym razem podczas tankowania nie wiem czy czegoś źle nie poskładałem jak wymieniałem zderzak POMOCY bo dzisiaj mi koleś na stacji odmówił zatankowania
-

Poluś - Czytacz
Trzeba przejrzeć zawór wlewowy w zderzaku. W środku znajduje się metalowa kulka, która dopychana jest przez sprężynę co powoduje blokowanie wylotu gazu. Może się zanieczyściła jakimś syfkiem, nie domyka się i gaz znajdujący się w przewodzie wlewowym po prostu ucieka.
Konieczna wymiana lub przynajmniej wyczyszczenie.
Konieczna wymiana lub przynajmniej wyczyszczenie.
-

prezesik - Members
.Być może nie po kolei włożyłeś elementy wlewu. Ma to działać następująco: patrząc we wlew od strony zbiornika LPG najpierw wrzucasz kulkę, a potem sprężynkę stroną otwartą w stronę wlewu, zagiętą w stronę zbiornika i dopiera zakręcasz przewód LPG do wlewu. Chodzi o to że sprężynka NIE MA DOCISKAĆ kulki, kulka uszczelnia się we wlewie pod wpływem ciśnienia LPG w przewodzie do zbiornika - to teraz tracisz w powietrze . A srężynka stanowi jakby prowadnicę tej kulki i zagięty koniec sprężynki ma powodować żeby kulka nie zamknęła przepływu LPG z wlewu do dalszego przewodu w stronę zbiornika w czasie tankowania. Ew uszczelka we wlewie lub coś w tym stylu padło, to kup sobie nowy 3 dychy kosztujePoluś napisał(a):czy czegoś źle nie poskładałem jak wymieniałem zderzak
- pablomed
- Members
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)