Zapłon ustawiony idealnie- stroboskopem, rozrząd również założony wzorowy, sprawdzałem dwa razy. A samochód jak nie miał mocy, tak nie ma. Dziś nawet na gazie jak dało mu się pedał do pdłogi to obroty zamiast rosnąć, liniowo spadały w dół tak na każym biegu redukując od czwartego. Zjechałem na pobocze żeby ruchu nie tamować, przełaczyłem na benzynę i ok. Póżniej znów gaz i chodził już normalnie.
A więc, byłem też na VAG'u i co pokazuje to "Błąd komunikacji z pojazdem" Normalnie powiem szczerze że brak mi słów - nie mam już żadnych opcji na diagnozę
Moderator: Moderator
• Strona 2 z 2 • 1, 2
wisnia198, ale na tym etapie pisz precyzyjniej: najpierw piszesz że słaby, potem piszesz że po zatrzymaniu było normalnie, czyli co - odzyskał pełną moc czy niepełną. Bo jeśli raz chodzi całkiem ok a za chwilę przestaje to wskazuje na jakąś usterkę na kablach, ale jeśli jest słaby na obu paliwach to jdnak myślałbym o błędzie w rozrządzie lub ustawieniu zapłonu
- pablomed
- Members
Po zatrzymaniu "normalnie" to znaczy tak jak dotychczas, znaczy się bez mocy. Brak mocy na oby dwu paliwach. Na trasie ledwo osiągam 140km/h przy obrotach 3500 i dalej nie chce ciagnąć. Jestem pewny ze rozrzad jest ok, ściągałem dwa razy dolną obudowe żeby sie przekonać i jest idealnie na znakach. Może to coś z ECU? Pzatym czemu VAG'a w warsztacie nie mogli połączyć z pojazdem?
- wisnia198
- Czytacz
brak możliwości podłączenia do VAGA może wynikać z jakiejś przerwy na kebelkach do wtyczek diagnostycznych. A do LPG ECU ma naprawdę niewielkie znaczenie: jest iskra to powinien chodzić. Jeśli nie rozrząd to stawiam na zapłon który może być źle ustawiony obecnie, bo poprzednio był błąd ustawienia wałka pośredniego i do tego błędnego ustawienia dostrojono wyprzedzenia zapłonu, czyli teraz jest źle. Nie widzę innej możliwości chyba że ogólnie silnik padł i niema kompresji, albo jeszcze takie przyczyny jak zdławienie dolotu nie wiem w jaki sposób, np szmatą zostawioną przy składaniu, albo zatkany wydech starym katalizatorem.
- pablomed
- Members
Sprawdzałem dziś ponownie, górne i dolne koło IDEALNIE na znakach, palec zapłonu też idealnie na swoim znaku. Wątpię aby była to wina tłoków bo przed "naprawą" auto bardzo dobrze się zbierało!! Dziś czyściłem dolot, w środku coś tam oleju i zapach benzyny. Może uwalony jest ECU i źle dozuje albo coś? Dodam że wygląda jakby był świeżo wymieniony przed kupnem auta przeze mnie "Napisy - biały szrotowy flamaster"
Poza tym było znikome przejście na pewnym tym przewodzie i nie mam pojęcia od czego on jest!!
Poza tym, jest może jakiś szybki sposób na sprawdzenie złącza diagnostycznego, dlaczego nie komunikuje się?
Poza tym było znikome przejście na pewnym tym przewodzie i nie mam pojęcia od czego on jest!!
Poza tym, jest może jakiś szybki sposób na sprawdzenie złącza diagnostycznego, dlaczego nie komunikuje się?
- wisnia198
- Czytacz
Silnik pracuje równo ? Obroty płynnie wzrastają ? Sprawdź masę komputera,ogólnie elektryki która ma wpływ na pracę silnika.Czasem przez masę tak może być.Zmierz kompresję dla świętego spokoju,
Życie jest za krótkie żeby jeździć litrowym Polo...
- kamilus_1990
- Czytacz
Witam. Mój Golf to również 1.8ABS. Niby 90 KM ale 60 z tych koni to już chyba zdechło. Na razie nie byłem u mechanika ale podejrzewam brak kompresji. Nieznaczny ubytek płynu chłodzącego odrobina "masła" pod korkiem. Auto zbiera się jakby chciało a nie mogło. Oleju nie przybywa a słyszałem że jeśli dostaje się płyn z chłodnicy do oleju to tak się dzieje. Na razie tylko gdybam ale gdyby to było pęknięcie głowicy to czy wymienić samą głowicę czy lepiej w nowy motor zainwestować?
- Karol_lolo
- Berbeć
o to jest pytanieKarol_lolo napisał(a):Na razie tylko gdybam ale gdyby to było pęknięcie głowicy to czy wymienić samą głowicę czy lepiej w nowy motor zainwestować?
pamietaj ze jak zrobisz motor to tak bedziesz nim jezdźił, a jak kupisz inny to nie wiesz co z nim było jak był urzytkowany
Jak sie bawic to sie bawic 1.8 wyj..... VR6 wstawic 

-

Basior1997 - Members
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)