dzięki panowie za info, z tego co udało mi się ustalić to:
- wyciek gazu jest nad mikserem gazu a dolotem powietrza
- czujnik gazu również zaczął piszczeć przy odmie (jest rozpołowiona ale sklejona już sylikonem)
- gaziarze wstawili nowe uszczelki papierowe nad i pod mikserem lecz wyciek gazu jest nadal choć niewielki (na 12 w skali wskaźnika były 2-3 kreski)
- co to jest ten tps i jak go sprawdzić? wypinałem wszystkie przewody które idą tam obok (przepustnica, sonda lambda, krokowiec) + wypinałem pojedyńczo po każdym przewodzie wn by wyeliminować świece
- może to jest cewka?
- ostatnio na gazie jak bardzo się nagrzał to nie dał rady w ogóle jechać (muliło straszliwie, wolne obroty były i szarpało) ale po zmianie na benzyne i z powrotem na gaz było już ok
- czuję że stracił niewiele mocy na gazie
- problem na benzynie występuje nadal choć obstawiam pompe paliwa
a obroty falują na benzynie (nie chce też dobrze jechać) i po pewnym czasie gaśnie (jak się nagrzeje, zimny jest cacy), świece też kupiłem bosha dedykowane do tego silnika, i niestety mój samochód nie ma komputera pod którego można się podpiąć
jakieś nowe pomysły?
Moderator: Moderator
• Strona 2 z 2 • 1, 2
TPS
czujnik położenia przepustnicy. Jak wypinałeś wszystkie przewody, to i pewnie na niego trafiłeś.
W tym miejscu co jest zaznaczone na zdjęciu, powinien być TPS.
PS>... Na fotce TPS jest zdemontowany.
Ja bym stawiał na monowtrysk. Poszukaj na szrotach używanej przepustnicy z TPS`em (nie ruszanym). Wymień, zrób reset ECU i sprawdź czy będzie poprawa. Tylko na szrocie dogadaj się, żeby Ci dali gwarancje i zaznaczyli część. Wtedy jak problem będzie na "nowej" przepustnicy, to im ją oddasz.
Sprawdź czy nie ma wtyczki do ECU nad zapalniczką. Pod zaślepką powinna być. No chyba, że już tam szukałeś - to sorry.
czujnik położenia przepustnicy. Jak wypinałeś wszystkie przewody, to i pewnie na niego trafiłeś.
W tym miejscu co jest zaznaczone na zdjęciu, powinien być TPS.
PS>... Na fotce TPS jest zdemontowany.
Ja bym stawiał na monowtrysk. Poszukaj na szrotach używanej przepustnicy z TPS`em (nie ruszanym). Wymień, zrób reset ECU i sprawdź czy będzie poprawa. Tylko na szrocie dogadaj się, żeby Ci dali gwarancje i zaznaczyli część. Wtedy jak problem będzie na "nowej" przepustnicy, to im ją oddasz.
niestety mój samochód nie ma komputera pod którego można się podpiąć
Sprawdź czy nie ma wtyczki do ECU nad zapalniczką. Pod zaślepką powinna być. No chyba, że już tam szukałeś - to sorry.

- Kadzik
- Czytacz
niestety nie ma żadnych wtyczek nad zapalniczką
a jaki powinien być efekt po odpięciu TPS? obroty malejące czy coś? bo u mnie po odpięciu na wolnych obrotach brak efektu
[ Dodano: 2012-06-17, 17:56 ]
do silnika ABD ta przepustnica się nada? http://allegro.pl/vw-golf-iii-1-4-monow ... 37008.html
a jaki powinien być efekt po odpięciu TPS? obroty malejące czy coś? bo u mnie po odpięciu na wolnych obrotach brak efektu
[ Dodano: 2012-06-17, 17:56 ]
do silnika ABD ta przepustnica się nada? http://allegro.pl/vw-golf-iii-1-4-monow ... 37008.html
- malapawel
- Czytacz
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: kombi
Teoretycznie obroty powinny być jak na ssaniu, czyli powinny utrzymywać się ok 1100 obr/min.
do silnika ABD ta przepustnica się nada?
Zapytaj sprzedawcę, ale powinna pasować. Tylko dogadaj się żeby dał gwarancje rozruchową.
- Kadzik
- Czytacz
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)