Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Pasek rozrządu zjeżdza w bok
Mam problem-od pewnego czasu zauważyłem i usłyszałem,że pasek rozrządu delikatnie odsuwa się w strone obudowy,w czasie jazdy zdarza się,że otrze nieraz o obudowe i jest delikatny pysk,co może być tego przyczyną?Czy jest to wina naciągu paska czy jednak coś innego?Dodam,że wymieniałem uszczelke pod głowicą tydzień temu i teraz dzieje się to co raz częściej-przed wymianą uszczelki również występowało,proszę o jakąś pomoc
- piter1512
- Badacz tematu
Prawdopodobnie zdarte kółko któreś, trudno powiedzieć które ale są tanie w używkach czy nawet nowe możesz pozmieniać, albo trafiłeś na wadliwą pompę wody z nieprawidłowym odsadzeniem. Nie wiem czy jest opcja odwrotnego założenia koła wałka
- pablomed
- Members
z tego co pamiętam to jest taka możliwość, wtedy koło zębate wałka rozrządu będzie bliżej silnika. Najlepiej sprawdzić to zdejmując osłonę paska, na kole od zewnątrz powinno być widać "kropkę", czyli znak.pablomed napisał(a):Nie wiem czy jest opcja odwrotnego założenia koła wałka
Tu foto koła zębatego w silniku 1.4 ABD - identyczne jest w 1.6 ABU. Na zdjęciu zaznaczony jest znak.

-

prezesik - Members
Patrzyłem na to koło i jest ok,słyszałem od paru osób że może to być wina pompy wody albo przesunięta głowicaprezesik25 napisał(a):z tego co pamiętam to jest taka możliwość, wtedy koło zębate wałka rozrządu będzie bliżej silnika. Najlepiej sprawdzić to zdejmując osłonę paska, na kole od zewnątrz powinno być widać "kropkę", czyli znak.pablomed napisał(a):Nie wiem czy jest opcja odwrotnego założenia koła wałka
Tu foto koła zębatego w silniku 1.4 ABD - identyczne jest w 1.6 ABU. Na zdjęciu zaznaczony jest znak.
[url=http://images33.fotosik.pl/466/784da32b733e1aaam.jpg]Obrazek[/URL]
- piter1512
- Badacz tematu
piter1512 napisał(a):Patrzyłem na to koło i jest ok,słyszałem od paru osób że może to być wina pompy wody albo przesunięta głowica
Głowica to nie , sprawdź jak pisali napinacz,pompę i stan kół , Również dobrze może być że pasek jak założyłeś stary i odwrotnie niż pracował wcześniej układa się źle na kołach z racji zużycia jednej strony i go przekasza

-

pietrasiak2 - Members
spoko,podjade gdzieś na kanał obczaić to z dołu-ewentualnie jakiś mechanik.A jeśli to coś z pompą wody-czeka mnie wymiana???paxstor napisał(a):piter1512, u mojego kumpla było podobnie a działo się tak przez rolkę napinacza, wiec u ciebie może to być pompa
- piter1512
- Badacz tematu
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)