Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Pali dużo LPG po naprawach
Witam forumowiczów, ok 4 miesięcy posiadam Golfa 1.6 ABU z LPG i zawsze palił 10l/100km w mieście (korki, obroty do 3000 nie więcej) teraz zaczął palić mi z 14l przy naprawdę "lekkiej" jeździe w czym tkwi problem?? Zauważyłem że stało się to po czyszczeniu przepustnicy, wymianie węży podciśnienia, filtra powietrza i gazu, byłem na regulacji i troszkę się poprawiło ale to i tak za dużo. Do zbiornika wchodzi 30L dziś zrobiłem 250km. Instalacja ma 2 lata, II GEN. Proszę o pomoc co się dzieje bo z tego co wiem to ten silnik pali mniej.
- foksik123
- Czytacz
-

Emiczka - VIP
- Rocznik: 2003
- Silnik: 1.6 passat B5fl
- Paliwo: PB
- Nadwozie: kombi
- foksik123
- Czytacz
a powiedz mi pb tez ci wiecej pali?
moj-golf/moj-ukochany-golf-3-prosto-od-emiczki-t41103.html -Ma była miłość 

-

Emiczka - VIP
- Rocznik: 2003
- Silnik: 1.6 passat B5fl
- Paliwo: PB
- Nadwozie: kombi
Gaz zalewam tylko na dobrych stacjach tj. Statoil Shell BP, benzyny raczej nie zalewam za 100zł i mam na 1,5miesiąca odpalania i kilka kilometrów przejazdu. Chyba pod jadę na kompa może sonda padła..
- foksik123
- Czytacz
byles na regulacji po wymianie filtrow a swiece, kopulka i palec sa stare??
wymien przewody, swiece, kopulke palec i wtedy jedz na regulacje
wymien przewody, swiece, kopulke palec i wtedy jedz na regulacje
-

strzeliniasty - Members
MirekMk3 napisał(a):mowisz Emiczka ze tak duza różnica była by w spalaniu miedzy bp, a tańszymi stacjami ?
Emiczka napisał(a):pb
Chyba Jej nie do końca o to chodziło
[ Dodano: 2012-07-05, 14:14 ]
foksik123 napisał(a):Zauważyłem że stało się to po czyszczeniu przepustnicy
a uszczelka miedzy wtryskiwaczem gazu a przepustnicą Ci nie pękła przy zakładaniu/zdejmowaniu ?
-

adams - Gaduła
- Rocznik: 1994
- Silnik: ABU
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Bylem na regulacji jest napisane , a jak sprawdzic ta uszczelke adams?? nie wiem moze poprzedni wlasciciel zmienial ale odkad go kupilem to nie zmienialem kopulki i swiec a kable ori beru sa moze nawet od nowego..
- foksik123
- Czytacz
foksik123 napisał(a):a jak sprawdzic ta uszczelke adams??
Słuchaj nie jestem jakimś fachowcem od gazu ale u mnie w 1,6 ABU KAT wtryskiwacz od LPG znajduje się pomiędzy wtryskiwaczem od benzyny a przepustnicą. Myślę że u Ciebie jest tak samo skoro to II gen LPG. Żeby skontrolować te uszczelki o których Ci wspominałem musiałbyś wykręcić szpilki na których trzyma się wtryskiwacz benzyny, wtryskiwacz gazu i przepustnica i oblukać uszczelki pomiędzy wtryskiwaczem LPG a benzynowym i przepustnicą. U mnie założyli gazowniki papierową uszczelkę pomiędzy wtryskiwaczem LPG a przepustnicą i po kilku latach ona pękła. Wyciąłem nową odręcznie i może efekt nie jest powalający, ale grunt że jest szczelnie. Gdybyś chciał to rozkręcać to od razu Ci mogę doradzić żebyś nie wypinał przewodów paliwa z wtryskiwaczy ani gazowego ani benzyny bo tylko roboty szkoda a są na tyle długie i podejście jest spoko że bez problemu wszystko odchylisz na bok. I druga najważniejsza chyba rada przy ściąganiu wtryskiwaczy uważaj żebyś sobie tych uszczelek (o których taki poemat Ci tu pisze) nie uszkodził.
Może to nie to ale sprawdzenie nic nie kosztuje a zabawa z tym sama przyjemność nie powinno Ci to zająć dłużej jak 20 minut. Powodzenia
-

adams - Gaduła
- Rocznik: 1994
- Silnik: ABU
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
ok kolego zobaczę jak tylko będę miał wolne, a co do kabli i świec może być tak że od tego więcej pali?? w głębszej mechanice raczej jestem lajkiem
[ Dodano: 2012-07-08, 21:31 ]
Witam uszczelki wszystkie sprawdzałem, są całe i chyba moje obawy co do spalania były błędne po prostu te 12L to pali po staniu w korkach i itp. Dziś wróciłem z 300km trasy weekedowej i spalił mi w trasie 7,5L przy 100km/h (czasem więcej) więc chyba jest wszystko okej. Dziękuję wszystkim za pomoc pozdrawiam
[ Dodano: 2012-07-08, 21:31 ]
Witam uszczelki wszystkie sprawdzałem, są całe i chyba moje obawy co do spalania były błędne po prostu te 12L to pali po staniu w korkach i itp. Dziś wróciłem z 300km trasy weekedowej i spalił mi w trasie 7,5L przy 100km/h (czasem więcej) więc chyba jest wszystko okej. Dziękuję wszystkim za pomoc pozdrawiam

- foksik123
- Czytacz
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)