witam
od niedawna mam mk3 1.4 abd w gazie
chciałem zmienic olej, lecz nie wiem jaki był poprzednio. I teraz mam dylemat, bo nie wiem c w takiej sytuacji zrobić:(
ma ktoś jakiś pomysł?? z góry dzięki za pomoc
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
rafał-misiek napisał(a):kolego.najlepiej wymień sobie na nowy
wylej stary i zalej go nowym
pozdrowionka
nie róbmy se jaj koledzy
bampm, najbezpieczniej w takim wypadku wlać olej mineralny 15w40 chyba że silniczek wygląda i pracuje ładnie, nie ma przecieków a i sam olej w silniku jest czysty to półsyntetyk można by zalać ale to już tak na własne ryzyko bo jak już był lany mineralny to mogą (ale nie muszą) być problemy
-

mani51 - Members
żadnych problemów nie bedzie jak wlajesz półsyntetyk. podłoski typu duży przebieg i olej półsyntetyczzny to jakiś mit.... mój golf ja go kupilem jażdził na mobilu 15w40. ja zalalem go castrol 10w40 zmanan co 10 tys km mam juz przekechana i dolewki oleju miedzy zmianami wynosza zero litrow, a mam przejechane 200 tyś kmmani51 napisał(a): można by zalać ale to już tak na własne ryzyko bo jak już był lany mineralny to mogą (ale nie muszą) być problemy
bampm, jak juz zmieniasz olej to tylko nie żaden lotos zalej czyms pożadnym castrol , mobil1
tu masz troche info na temat olejów http://www.jdkulej.pl/poradnik_wymianaoleju.php#r7
-

arek ryba - Members
ja posiadam 1,4 abd i mam lpg i nie leje zdanych olei do lpg bo to zgroza dla silnika te oleje nie mają nic w sobie i dlatego są czyste po zmianie
ja leje castrol mineralny gtx
i po 10 tys olej jest ciemny w bance ale jak sie naleje do szklanki jest przezroczysty ale lekko przyciemniony
mam leki przeciek z okolic zymeryngu rozrządu lub głowicy
ale nic mi nie spala oleju i z tych 4 litrów z bańki zawsze mi zostaje 0,5 na zapas kturego nie zużywam
ja leje castrol mineralny gtx
i po 10 tys olej jest ciemny w bance ale jak sie naleje do szklanki jest przezroczysty ale lekko przyciemniony
mam leki przeciek z okolic zymeryngu rozrządu lub głowicy
ale nic mi nie spala oleju i z tych 4 litrów z bańki zawsze mi zostaje 0,5 na zapas kturego nie zużywam
Średnie spalanie 7,5>8l lpg /5,8l pb
- dziabi3
- Members
Najbezpieczniejsze rozwiązanie Castrol Magnatec 15W40 bo jednak do półsyntetyka bym się wahał tzn miał obawy a przy tym nie zgodziłbym się z przekonaniami Arka Ryba. Moża ma mi to za złe ale mam do tego prawo'd
Jak jest sprawunia to walić na gadu
- Piotr Bąk
- Czytacz
Gdy kupywałem mojego gofra to też nie wiedzialem jaki byl olej wlany. Nie bylo widac żadnych wycieków oleju wiec kondycja silnika byla troche niewiadoma.
Mechanik poradzil mi zeby zalac mineralny (przebieg 200tyś.), no i jest OK. Smigam na Mobilu i niedlugo zaleje go Castrolem na próbe
Mechanik poradzil mi zeby zalac mineralny (przebieg 200tyś.), no i jest OK. Smigam na Mobilu i niedlugo zaleje go Castrolem na próbe

-

Robertuss - Members
- Rocznik: 1999
- Silnik: 2.8 AQD
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)