czesc
mam taki problem z autem
od jakiegos czasu auto zaczeło fisiować
na początku jak odpalałem to rozrusznik zachowywal sie tak jak przy prawie wyładowanym akumulaorze (kręci - przestaje - kręci kręci - przestaje - załapuje silnik)
od kilku dni rozrusznik nie kręci jak jest zimny - przekrecam kluczyk i cisza jak by nie bylo akumulatora.
biore go na pych i pali odrazu - po krótkiej jezdzie gasze silnik i odpalam na nowo z kluczyka i pali normalnie. o co tu chodzi? akumulator jest ok. co to moze byc?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
rozrusznik do regeneracji czyli tulejki i szczotki
jeśli kręcił Ci na początku skokami a aku był OK to znaczy że wysiadł rozrusznik i wypadało by go zregenerować albo kupić nowy
jeśli kręcił Ci na początku skokami a aku był OK to znaczy że wysiadł rozrusznik i wypadało by go zregenerować albo kupić nowy
-

marcinkoz2910 - Members
tulejki 5zł
szczotki coś koło 20zł
jesli sam będziesz to robił to tylko tyle co za cześci dasz a jak z robocizną u mechaników to nie wiem
szczotki coś koło 20zł
jesli sam będziesz to robił to tylko tyle co za cześci dasz a jak z robocizną u mechaników to nie wiem
-

marcinkoz2910 - Members
mi sie wydaje ze moze to byc elektromagnes albo bendix a nie szczotki... bo robi sie tak na zimnym silniku... gdyby zawieszaly sie szczotki to nie ma znaczenia czy zimny czy cieply itp.
czyli nie dochodzi prad do rozrusznika
czyli elektromagnes nie reaguje... Sprawdz go na krótko czy odpali 
marcin1234 napisał(a):od kilku dni rozrusznik nie kręci jak jest zimny - przekrecam kluczyk i cisza jak by nie bylo akumulatora.
czyli nie dochodzi prad do rozrusznika
czyli elektromagnes nie reaguje... Sprawdz go na krótko czy odpali 
-

K@mil - POMOCNIK

tak kamil może też mieć racje
i jak będziesz regenerował rozrusznik to wymienia się wszystko bendix też i elektromagnes
bo nie wiesz czy za xxxkm nie będziesz znowu naprawiał
i jak będziesz regenerował rozrusznik to wymienia się wszystko bendix też i elektromagnes
bo nie wiesz czy za xxxkm nie będziesz znowu naprawiał
-

marcinkoz2910 - Members
marcin1234 miałem podobnie jak Ty a co sie okazało nie było styku w stacyjce a po kilku dniach wogole nie chciał odpalac z kluczyka i stacyjka padła,,wszystko działało oprócz odpalania ale zeby nie bawic sie w koszty zrobiłem przycisk pociągnałem kable z rozrusznika i zapalam na "dotyk" po włączeniu przycisku:)
- Gaweł
- Berbeć
marcin1234
zamim wymontujesz rozrusznik - sprawdź czy to nie kostka stacyjki.
Podepnij kawałek przewodu pod + akumulatora a drugi koniec podłącz pod rozrusznik (o ile pamiętam u mnie to był brązowy kabel)
Oczywiście auto musi mieć przekręcony do 1 pozycji kluczyk w stacyjce i BARDZO WAŻNE - BYĆ NA LUZIE - bo przecież nie chcesz być rozjechany przez własne auto.
Jeżeli zakręci bez problemu - masz problem z kostka w stacyjce
zamim wymontujesz rozrusznik - sprawdź czy to nie kostka stacyjki.
Podepnij kawałek przewodu pod + akumulatora a drugi koniec podłącz pod rozrusznik (o ile pamiętam u mnie to był brązowy kabel)
Oczywiście auto musi mieć przekręcony do 1 pozycji kluczyk w stacyjce i BARDZO WAŻNE - BYĆ NA LUZIE - bo przecież nie chcesz być rozjechany przez własne auto.
Jeżeli zakręci bez problemu - masz problem z kostka w stacyjce
- Pan Kleks
- Czytacz
jednak to byl rozrusznik
mechanik go naprawil i auto śmiga
ale jeszcze jest jeden problem bo szarpie na gazie
gazownik powiedzial zeby wymienic kopułke i palec
dłogo jest z tym roboty?
czy to jest jakoś skąplikowane? sam dam rade zrobic?
mechanik go naprawil i auto śmiga
ale jeszcze jest jeden problem bo szarpie na gazie
gazownik powiedzial zeby wymienic kopułke i palec
dłogo jest z tym roboty?
czy to jest jakoś skąplikowane? sam dam rade zrobic?
- marcin1234
- Berbeć
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)