Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Nie odpala przy dużej wilgotności
Witam, mam problem z moim golfem. Pierwszy raz zauważyłem to w wakacje. Po obfitym deszczu próbowałem go odpalić, kręcił, ale nie zapalił. Stało się tak też, gdy wjechałem w dość głęboką kałużę (oczywiście bardzo powoli). Zaczął tracić obroty, a przy dodawaniu gazu dusił się, aż w końcu zgasł, i nie odpaliłem go aż nie wysechł. Teraz za każdym razem, jak na dworze jest duża wilgotność, np gdy pada deszcz lub śnieg, mam problemy z odpalaniem. A gdy już załapie, to gdy dodam więcej gazu, dusi się i gaśnie. Tak samo na benzynie jak i na gazie. Dodam, że niedawno wymieniana była kopułka i przewody wysokiego napięcia. Jest ktoś w stanie mi pomóc? 

- adhdek
- Berbeć
adhdek, Skoro wymieniłeś kopułkę i przewody WN to na celowniku jest jeszcze cewka.Dźwignij w nocy maskę,odpal go i psikaj wodą po cewce.Jak będzie widać przeskakujące iskry,lub obroty mocno spadną,to cewka ma przebicie,i jest do wymiany.
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Re: Nie odpala przy dużej wilgotności
adhdek napisał(a):niedawno wymieniana była kopułka i przewody wysokiego napięcia.
Z kopułką najlepiej wymienić palec - te elementy ze sobą pracują. Najczęściej polecane przewody to Beru - jakie zamontowałeś? Świece jak stare i styrane to też przydałoby się wymienić (NGK). Obejrzyj cewkę zapłonową a najlepiej spróbuj podmienić na inną.
- fgrubass
- Czytacz
- Silnik: 1600 ABU
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Palec był wymieniany w tym samym czasie do kopułka, świece również. Niestety nie pamiętam jakiej marki były przewody, a poprzednie zmieniłem, bo poprzednie były w opłakanym stanie, na stykach zgromadziła się gruba warstwa białego nalotu. Nowe mają dopiero rok, więc myślę, że są jeszcze dobre.
- adhdek
- Berbeć
adhdek, spryskaj te kable wodą , jak będzie wieczór i zobaczysz czy nie ma przebicia jak jest to do wymiany 

-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 2E GTI
- Nadwozie: 3-drzwiowe
adhdek napisał(a):A macie może jeszcze jakieś pomysły, co mogłoby być przyczyną?
Nic ponad to co zostało już napisane.
Jeśli wymieniłeś przewody i są to chociażby ngk to nie powinieneś mieć wyżej opisanych problemów.
Strzał łukasz1983, pewnie będzie tym właściwym. Sprawdź czy cewka się nie kończy.
Napisz jakie wyniki eksperymentów. Tylko nie dotykaj przewodów podczas gdy silnik pracuje. Bo kolejnego posta już nie napiszesz.

-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
Re: Nie odpala przy dużej wilgotności
adhdek napisał(a):Witam, mam problem z moim golfem. Pierwszy raz zauważyłem to w wakacje. Po obfitym deszczu próbowałem go odpalić, kręcił, ale nie zapalił. Stało się tak też, gdy wjechałem w dość głęboką kałużę (oczywiście bardzo powoli). Zaczął tracić obroty, a przy dodawaniu gazu dusił się, aż w końcu zgasł, i nie odpaliłem go aż nie wysechł. Teraz za każdym razem, jak na dworze jest duża wilgotność, np gdy pada deszcz lub śnieg, mam problemy z odpalaniem. A gdy już załapie, to gdy dodam więcej gazu, dusi się i gaśnie. Tak samo na benzynie jak i na gazie. Dodam, że niedawno wymieniana była kopułka i przewody wysokiego napięcia. Jest ktoś w stanie mi pomóc?
Cewka zapłonowa do wymiany.
Miałem dokładnie wypisz wymaluj to samo u siebie.
Dopiero jak kupiłem nową problem został usunięty.
Juz na forum o tym pisałem.
-

Schnaider - Czytacz
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)