Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Nie dogrzanie silnika TERMOSTAT
A wiec tak miałem problem z moim golfikiem 1,6 temperatura nie przekraczała 70stopni dziś wymieniłem termostat dolałem płynu i odpaliłem silnik na postoju rozgrzał się do 90stopni i później włączył się wentylator, lecz jak później wziąłem go w trasę temperatura znowu nie przekracza 70stopni a po zgaszeniu silnika słyszałem jak chodzi wentylator co jest nie tak z tym ma ktoś jakiś pomysł?? proszę o pomoc
-

paxstor - Members
Re: Nie dogrzanie silnika TERMOSTAT
paxstor napisał(a):A wiec tak miałem problem z moim golfikiem 1,6 temperatura nie przekraczała 70stopni dziś wymieniłem termostat dolałem płynu i odpaliłem silnik na postoju rozgrzał się do 90stopni i później włączył się wentylator, lecz jak później wziąłem go w trasę temperatura znowu nie przekracza 70stopni a po zgaszeniu silnika słyszałem jak chodzi wentylator co jest nie tak z tym ma ktoś jakiś pomysł?? proszę o pomoc
czujnik temp płynu chłodzącego( jest w króćcu nad termostatem koszt ok 30-40zł) miałem tak samo przy 80 włączał mi się wentylator jak wymieniłem ten czujnik to zawsze jest 85-90 stopni ja mam czujnik firmy FAE, masz problemy z rozpalaniem ciepłego silnika ?
- PabloSBT
- Members
PabloSBT napisał(a):masz problemy z rozpalaniem ciepłego silnika ?
niekoniecznie muszą być problemy z odpalaniem bo czujnik ma dwa obwody i może padł tylko ten od zegarów a nie od komputera
-

pawelek03576 - Gaduła
Czujnik czujnikiem - ok, to sie zgadzam - jest do wymiany.
Ale jakiej firmy kupiles termostat?
Francuski VERNET jest do d... mialem kilka i na zadnym temp.w czasie jazdy nie przekraczala 70 stopni. Kupilem niemieckiego WAHLERA i wskazowka jest na 85-90.
Ale jakiej firmy kupiles termostat?
Francuski VERNET jest do d... mialem kilka i na zadnym temp.w czasie jazdy nie przekraczala 70 stopni. Kupilem niemieckiego WAHLERA i wskazowka jest na 85-90.
-

prezesik - Members
- jarekddz
- Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
jarekddz napisał(a):gdzie dostane czujnik wahlera ?
nie wiem czy czujniki temp produkował wogóle wahler
a termostat wahlera dostaniesz w każdym większym sklepie motoryzacyjnym lub w sklepie specjalizującym się w VW. Ja wymieniłem niedawno termostat bo miałem Wahlera który nie dogrzewał już o temp otwarcia 87 i gdy działał zawsze mi trzymał 90 stopni a wymieniłem na wahlera o temp otwarcia 84 stopnie i mi pokazuje podczas jazdy 100 stopni
z tym że tak naprawdę temp jest niższa czujnik temp mi zaczął przekłamywać 
- PabloSBT
- Members
U Mnie jest tak, że jak jeżdżę po mieście, to mam ok 70-75. Postoję ok 5 minut, to dochodzi do ok 90 i załącza się wentylator... Następnie obniża się do ok 80 i jak ruszę, to znowu spada do ok 70-75 .... Prawidłowo to mam ?
- jarekddz
- Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
jarekddz napisał(a):U Mnie jest tak, że jak jeżdżę po mieście, to mam ok 70-75. Postoję ok 5 minut, to dochodzi do ok 90 i załącza się wentylator... Następnie obniża się do ok 80 i jak ruszę, to znowu spada do ok 70-75 .... Prawidłowo to mam ?
nie czujnik temp ci zaniża temperaturę:) u mnie znowu po zmianie termostatu zaczął zawyżać temperaturę ;|
- PabloSBT
- Members
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)