Wczoraj auto już rozgrzane zgasło nagle na gazie i już nie idzie. na benzynce ok. Zastanawiam sie czy zmieniac zaplon najpierw czy jechac do gazownika od razu.
Czy da się powiedzieć czy to może być wina zapłonu? - będę dopiero mial zmieniane świece, kable i palec i kopulke chyba tez. czy raczej coś w instalacji będzie?
silnik 1.8aam 75km, instalacja AGcentrum II gen. reduktor tomasetto At07 (ma juz ponad 80 tys i blisko 5 lat), ale odolejany był dopioero zdaje sie pierwszy raz po jakims czasie jak ja go mialem przy 60tys przebiegu
Fakt, ze jest jeszcze problem z rozszczelnieniem silnika od gory (uszczelniacze zaworow), bierze w cholere oleju i ma bardzo kiepsko na zimnym obecnie ale to dopiero bede mial robione za 2 tygodnie, jak sie rozgrzeje jednak to jeździł ok i na pb i na gazie.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Przede wszystkim jak na PB jest ok to nic nie reguluj.Sprawdź czy manipulator "chodzi" diody się meldują i czy da się przełączyć na LPG i czy elektrozawory działają ( na butli i na parowniku) . Jak tak to wtedy należałoby dobrać się do filterka gazu i do parownika , sprawdzić stan membran. Ewentualnie wizyta u gazownika 

-

pietrasiak2 - Members
na lpg sie przelacza, diody sie normalnie melduja ale nie idzie, 0 mocy jakby brak paliwa a przejechalem 80km, i choc grzalem to nie moglo wszystkiego spalic ale dla pewnosci jeszcze zajade na stacje
pamietam ze podobnie mialem w I generacji w uniaku jak reduktor sie juz konczyl (przynajmniej taka byla wstepna diagnoza)
filterek zmienialem sam w miare regularnie ostatnio jakies 8tys temu,
a jak sprawdzic elektrozawory ? nie wiem ktore to elementy i gdzie (na samej butli) no i pewnie nie bede mial odpowiednich kluczy jak zwykle
na 15a do jakiegoś gaziarza się zapowiedziałem, nie mam sprawdzonych w wa-wie niestety a boje sie ze mnie skasuja grubo.
pamietam ze podobnie mialem w I generacji w uniaku jak reduktor sie juz konczyl (przynajmniej taka byla wstepna diagnoza)
filterek zmienialem sam w miare regularnie ostatnio jakies 8tys temu,
a jak sprawdzic elektrozawory ? nie wiem ktore to elementy i gdzie (na samej butli) no i pewnie nie bede mial odpowiednich kluczy jak zwykle
na 15a do jakiegoś gaziarza się zapowiedziałem, nie mam sprawdzonych w wa-wie niestety a boje sie ze mnie skasuja grubo.
- przemke
- Badacz tematu
przemke napisał(a):na lpg sie przelacza, diody sie normalnie melduja ale nie idzie, 0 mocy jakby brak paliwa a przejechalem 80km, i choc grzalem to nie moglo wszystkiego spalic ale dla pewnosci jeszcze zajade na stacje
No właśnie
Elektrozawory to te elementy do któróc dochodzą 2 kabelki nie trudno je znaleźć

-

pietrasiak2 - Members
Wiesz, u mnie była taka sytuacja że na pb chodził, a na lpg nie chciał. No chyba że trzymałem mu wysokie obroty (koło 3,5 - 4 ), wtedy na lpg jechał. Ale wystarczyła na moment zmniejszyć gaz i zdychał.
Winnym okazała się pęknięta odma skąd brał lewe powietrze, gaz jest na tym punkcie bardzo wrażliwy
Winnym okazała się pęknięta odma skąd brał lewe powietrze, gaz jest na tym punkcie bardzo wrażliwy

-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
a nie przykręcałeś mu gazu ostatnio?? kiedyś kolega tak zrobił i przyjechał do mnie nie mogliśmy dojść od czego mu na gazie nie chce śmigać a był skręcony za bardzo i gasł
masz II gen więc dobrze by było podpiąć pod komputer od lpg i sprawdzić czy silnik krokowy mu puszcza wogóle gaz
ale tak na sam początek sprawdź bezpiecznik przy akumulatorze od gazu
odpal otwórz maskę dodaj gazu linką i słuchaj czy zawór od gazu pstryknie czy nie
czasami przyczyna może być banalna 
masz II gen więc dobrze by było podpiąć pod komputer od lpg i sprawdzić czy silnik krokowy mu puszcza wogóle gaz
ale tak na sam początek sprawdź bezpiecznik przy akumulatorze od gazu
odpal otwórz maskę dodaj gazu linką i słuchaj czy zawór od gazu pstryknie czy nie
czasami przyczyna może być banalna 
- PabloSBT
- Members
jak byłem u tego mechanika to napisałem drugi post z telefonu ale coś nie wskoczył.
w każdym razie gosc zdiagnozowal ze ten zawor na butli nie odbija i doszedl do tego ze kabel u dolu gdzies musi byc uszkodzony. znalazl, zrobil, skasowal 50zl i pojechalem
czyli jak pablo wspomniales to przyczyna banalna
sam nic nie przykrecalem, nie bylo zadnej regulacji nawet od dawna bo palil dobrze wiec uznalem ze nie warto nic ruszac i wydawac kase. choc fakt, ze przelacza mi troche za wczesnie, (chyba przy 30st.) i zapomnialem go poprosic o podwyzszenie tego progu temperaturowego wiec moze nast. razem
w każdym razie gosc zdiagnozowal ze ten zawor na butli nie odbija i doszedl do tego ze kabel u dolu gdzies musi byc uszkodzony. znalazl, zrobil, skasowal 50zl i pojechalem
czyli jak pablo wspomniales to przyczyna banalna
sam nic nie przykrecalem, nie bylo zadnej regulacji nawet od dawna bo palil dobrze wiec uznalem ze nie warto nic ruszac i wydawac kase. choc fakt, ze przelacza mi troche za wczesnie, (chyba przy 30st.) i zapomnialem go poprosic o podwyzszenie tego progu temperaturowego wiec moze nast. razem

- przemke
- Badacz tematu
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)