Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
mrozi parownik
nie zabardzo orientuje się w problemie ale w moim golfie od niedawna dzieją sie różne rzeczy. po pierwsze mrozi mi parownik , płyn chłodniczy przez jakiś czas jest , a niekiedy wylatuje przez zbiornik wyrównawczy. Rozumiem że auto gaśnie na gazie bo mrozi parownik ,ale o co chodzi z tym układem chłodzenia.
- mnich
- Berbeć
Umówmy sie więc że płyn wywala i układ się zapowietrza. Było o tym wiele razy. Przyczyny są od bardzo błachych typu uszkodzony zaworek w korku zborniczka po bardzo poważne typu uszkodzona uszczelka pod głowicą.
Dmuchnij w wężyk odpowietrzający - ten cienki od zbiorniczka czy jest drożny, obejrzyj jak wygląda płyn i olej (domieszka jednego w drugim) i napisz co stwiedziłeś. Właściwie wszystko to na forum było opisywane.
Dmuchnij w wężyk odpowietrzający - ten cienki od zbiorniczka czy jest drożny, obejrzyj jak wygląda płyn i olej (domieszka jednego w drugim) i napisz co stwiedziłeś. Właściwie wszystko to na forum było opisywane.
- pablomed
- Members
mnich napisał(a):niekiedy wylatuje przez zbiornik wyrównawczy
kiedy? opisz w jakiej sytuacji to występuje
jeśli przy zakręconym korku na postoju to albo termostat się nie otwiera i płyn się gotuje albo poszła uszczelka pod głowicą przez co do układu idą spaliny i nadmiernie rośnie ciśnienie w układzie...żeby wyeliminować uszczelkę to na zimnym silniku odkręć korek i odpal samochód, jak w zbiorniczku będą pojawiały się bąble to uszczelka do wymiany a jak bąbli nie ma to trzeba chyba zmienić termostat
-

mani51 - Members
wężyk od zbiorniczka jest drożny i na zimnym silniku nie pojawiają sie bąbelki to chyba uszczelke mogę wyeliminować . Wychodzi na to że będzie to termostat . i jeszcze jedno na tblicy temperatura stoi na pierwszej kresce. Będe musiał jakoś sprawdzić termostat
- mnich
- Berbeć
to by wskazywało na konieczność jego zmiany, ale jak to się ma do wywalania płynu ze zbiorniczka? Raczej nijak. Jak będziesz zmieniał termostat palcem przez otwór o nim dostaniesz do wirnika pompy, sprawdź czy jest i czy się nie okręcił na osi.mnich napisał(a): jeszcze jedno na tblicy temperatura stoi na pierwszej kresce
- pablomed
- Members
Dzięki za pomoc , jutro będe wiedział więcej po wizycie u znajomego mechanika
[ Dodano: 2008-10-21, 17:34 ]
Okazuje się że prrzed przystąpieniem do poważniejszego remontu warto jest wysłuchać paru rad (forum) a także znajomych. Ja zaoszczędziłem i czasu i pieniędzy . Okazalo sie że przyczyną awari była błachostka a mianowicie ........... uszczelka w zbiorniczku wyruwnawczym ....... i kto by pomyślał . Pozdro dla wszystkich i pamiętajcie zczynajcie od ....błachostek.......
[ Dodano: 2008-10-21, 17:35 ]
dokładniej to chodzi o "oring"na korku zbiorniczka
[ Dodano: 2008-10-21, 17:34 ]
Okazuje się że prrzed przystąpieniem do poważniejszego remontu warto jest wysłuchać paru rad (forum) a także znajomych. Ja zaoszczędziłem i czasu i pieniędzy . Okazalo sie że przyczyną awari była błachostka a mianowicie ........... uszczelka w zbiorniczku wyruwnawczym ....... i kto by pomyślał . Pozdro dla wszystkich i pamiętajcie zczynajcie od ....błachostek.......
[ Dodano: 2008-10-21, 17:35 ]
dokładniej to chodzi o "oring"na korku zbiorniczka
- mnich
- Berbeć
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)