Czy to prawda ze na jednej zmianie oleju mozna jeździć 25 -30 tys km bez szkody dla silnika??? Informacje te zaczerpnąłem z
http://www.gaz.dei.pl/oferta.html 3 akapit
Np . Ja kupiłem golfa w którym olej był wymieniany 6 tys km i nadal ma barwę złocista tak jak by był dopiero walny.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Ja jestem zwolennikiem profilaktyki
Pomysl tak czy ten gosc co to pisal sam by sprawdzil czy tyle wytrzyma jego silnik?
A jak masz jak to piszesz olej w swietnym stanie po 6 tys to naprawde masz o co dbac wiec radze wymiane czesciej
Pomysl tak czy ten gosc co to pisal sam by sprawdzil czy tyle wytrzyma jego silnik?
A jak masz jak to piszesz olej w swietnym stanie po 6 tys to naprawde masz o co dbac wiec radze wymiane czesciej
-

Zaba2 - Czytacz
wymieniaj gaz co 15000 - 20000 lub co rok. Na zimę też dobrze wymienić. Gaz wysusza więc jak Ci się zaświeci inspekcja [in 01] to najwyższy czas wymienić. Pamiętaj o kasowaniu inspekcji olejowej przy wymianie.
-

Admor - Czytacz
ja zmieniam równo co 15000 i nie ma problemów. Może i silnik wytrzymałby taki przebieg ale po co ryzykować?? chociaż kiedyś ojciec miał trabanta z silnikiem polo to była maszyna silnik nie do zarżnięcia i zamykał licznik 140km\h
od tego czasu mam pełen szacunek dla silników VW bo zadbany za mocno ten sprzęt nie był

od tego czasu mam pełen szacunek dla silników VW bo zadbany za mocno ten sprzęt nie był

- Marek87
- Czytacz
Dobre oleje, moze zachowaja parametry smarne przy takim przebiegu (z duzym naciskiem na moze), ale nie mozna zapominac o tym ze w przepracowanym oleju znajduja sie takze minimalne a czasem nawet i wieksze opilki metalu, ktore to nie wychwycone przez filtr prowadza do szybszej destrukcji silnika. Poza tym trzeba wziasc pod uwage: starzenie sie oleju w warunkach eksploatacji. Wiec moim zdaniem wymiana oleju i filtra zgodnie z zaleceniami producenta to priorytet.
Ostatnio edytowano 24 lis 2008, o 15:55 przez Luis011, łącznie edytowano 2 razy
- Luis011
- Berbeć
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)