Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
LPG a Pb
Słyszałem że co jakiś czas trzeba przepalić wtryski na Pb, żeby się nie zapiekły, i chciałbym wiedzieć co jaki czas najlepiej tak robić, co ile kilometrów? Wypowiedzcie się, czekam.
Dla słabych klęska, dla cierpliwych nadzieja, dla upartych zwycięstwo!
- bzy_mar
- Czytacz
napewno masz instalkę 2 generacji, więc przy przygazówce z PB przełącza się na LPG. Wystarczy, że odpalasz na PB, chwilkę pojeździsz, aby się trochę silnik rozgrzał.
Gdzieś kiedyś pisano, że na np. 100 km przejechane na LPG powinno się przejechać 10 na PB.
Ja mam instalkę LPG 2 gen., odpalam na PB, później przełączam na LPG, więc jak tak będziesz jeździł to będzie jak najbardziej OK.
Gdzieś kiedyś pisano, że na np. 100 km przejechane na LPG powinno się przejechać 10 na PB.
Ja mam instalkę LPG 2 gen., odpalam na PB, później przełączam na LPG, więc jak tak będziesz jeździł to będzie jak najbardziej OK.
-

prezesik - Members
ja z rana przejerzdzam na pb jakies 2 a 3 km i dopiero przy 30 stopniach włancza sie lpg
daje to stosunek ok 5 km dzienie na pb na 36 km na lpg jazdy dziennej
wiec robie te ok ponad 10 km na pb na 100 km na lpg
i nic u mnie sie nie dzieje z wtryskiem ani pompą
ustawienie 30 stopni na przełączenie jest dobre i oszczedza parownik przed zbyt szybkim zuzyciem
daje to stosunek ok 5 km dzienie na pb na 36 km na lpg jazdy dziennej
wiec robie te ok ponad 10 km na pb na 100 km na lpg
i nic u mnie sie nie dzieje z wtryskiem ani pompą
ustawienie 30 stopni na przełączenie jest dobre i oszczedza parownik przed zbyt szybkim zuzyciem
Średnie spalanie 7,5>8l lpg /5,8l pb
- dziabi3
- Members
Obaj moii poprzednicy mają rację.Nie masz jakiegoś limitu km czy coś w podobie.Najlepiej autko przełączyc ręcznie na gaz jak już poprostu motorek złapie temperatury. Jeśli będziesz jeździł tylko na gazie to możesz spalić nawet pompke paliwa a to są koszty. Kiedys u siebie strasznie na benzynie mi szarpał jak jeździłem tylko na gazie i jakiś mechanior powiedział co to może byc ale juz nie pamiętam ale pamiętam że ze 300 lub 400 zł mi za to powiedział.Zdziwko mnie złapało ale mówie że skocze sobie na benzynce w trase i go troche przeciągnę no i pare km tak 150 (oczywiście na bezpiecznej drodze typu pas startowy:D) no i jakby ręką odjął.Rano zrobisz kilka km na benzynie i będzie git
Jak jest sprawunia to walić na gadu
- Piotr Bąk
- Czytacz
Dzięki koledzy za podpowiedzi i porady, mi przy przygazówce przełącza się na LPG , tak po 2 000 obrotów, tzn że mam gaz drugiej generacji? tak? niemam czujnika który by mi przełączał na LPG po przekroczeniu jakiejś temp. myślicie że warto taki założyć? bo chyba można go wstawić w instalkę teraz, nie będzie problemu?
Dla słabych klęska, dla cierpliwych nadzieja, dla upartych zwycięstwo!
- bzy_mar
- Czytacz
takbzy_mar napisał(a):tzn że mam gaz drugiej generacji? tak?
nie warto, patrz na wskaźnik temp. na zegarach jeżeli wskazówka podniesie się powyżej pierwszej/drugiej kreski możesz przygazować aby przełączyło na LPG,bzy_mar napisał(a):niemam czujnika który by mi przełączał na LPG po przekroczeniu jakiejś temp. myślicie że warto taki założyć?
po co dopłacać...bzy_mar napisał(a):bo chyba można go wstawić w instalkę teraz, nie będzie problemu?
Rada: po odpaleniu przy niskiej temp. na PB staraj się na poczatku delikatnie jeździć, nie gazować, dopiero jak silnik deko się rozgrzeje, wtedy przyciśnij gaz, aby przełączyć na LPG - ja tak jeżdżę i jest git.
-

prezesik - Members
można potencjometrem na przełączniku podnieść sobie obroty przełączenia, gdzieś na 3500. Wtedy jedziesz sobie normalnie na pb bez specjalnego oszczędzania silnika, a jak chcesz przełączyć to sprzęgło, przegazówa i sie przełączy kiedy zechcesz
- pablomed
- Members
tam, gdzie masz przełącznik LPG/PB, po wyjęciu jest to cała centralka, w której znajduje się pały potencjometr, którym regulujesz wysokość przełącznia obrotów.bzy_mar napisał(a):No ale gdzie ten przełącznik sie znajduję? W który miejscu?
-

prezesik - Members
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)