Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Kontrolka oleju podczas jazdy
Witam. Mam problem z mrugającą kontrolką oleju od wczoraj. Samochód codziennie eksploatowany. Dwa dni teamu pokonałem 50 km z rana, po południu nie chciał za nic odpalić, kręciłem i kręciłem i nic. Następnego dnia po namowie kolegi wlałem troche denaturatu do baku ( podejrzenie zmrozenia przewodów lub filtra zapchanie) i po godzinie próbowałem kręcić, po 20 razie chyba w koncu odpalił. Postanowaiłem przegonić go w trasie ale delikatnie nie żyłując silnika, po przejechaniu 25 km sygnał dzwiekowy i mrugająca kontrolka oleju. Na wolnych obrotach nie pali sie, tylko po rozgrzaniu , paru minutach jazdy zaczyna mrugac cały czas. Ogolnie podczas jazdy nie czuje żadnej zmiany, silnik nie faluje, nie gasnie, poziom oleju prawidlowy, nie wywala oleju. Co może być??
- markos666
- Berbeć
Zobacz czy na wolnych obrotach czy powyżej 2tyś .Golf ma dwa czujniki ciśnienia oleju niskiego i wysokiego można sprawdzić te czujniki bo często tak bywa że pada czujnik. Ale przyczyn może być bardzo wiele tu masz podobny temat .
http://www.golf3.pl/topics36/kontrolka- ... t53292.htm
http://www.golf3.pl/topics36/kontrolka- ... t53292.htm
Mój były goferek
moj-golf/golf-mk3-2-0-16v-abf-by-lucek777-t63414.html
Masz problem z autem , chcesz naprawić lub pospawać ? Napisz lub zadzwoń 501-973-826
moj-golf/golf-mk3-2-0-16v-abf-by-lucek777-t63414.html
Masz problem z autem , chcesz naprawić lub pospawać ? Napisz lub zadzwoń 501-973-826
-

Lucek777 - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Potwierdzacie moje przypuszczenia, tak wiem ,że są dwa czujniki, dodam ,ze odłączałem kolejno dwa , i lampka sie nie pali po odłączeniu 2 czujnika od strony bagnetu(pewnie ten od wysokiego cisnienia). I tak dodam ,że na wolnych obrotach dopiero po przygazowaniu zaczyna sie palić kontrolka oleju.
[ Dodano: 2013-01-24, 18:40 ]
byłem u mechaniora, sprawdzałem cisnienie oleju, faktycznie stwierdził ,że bardzo niskie, coś koło 0,5 a mówił ,że powinno być 1 lub 1,5 czyli wychodzi ,że pompa oleju poszła, chyba nawet źle mi dokręcił czujnik bo wracając od niego kontrolka oleju tylko raz na chwile mrugneła....faktycznie i wczesniej stawialem na pompe bo od wystąpienia tego objawu z kontrolką oleju silnik głosniej chodził, głosniej chodziły cylindry, a miałem nadzieje ,że to tylko czujnik
[ Dodano: 2013-01-24, 18:43 ]
podbijam
[ Dodano: 2013-01-24, 18:40 ]
byłem u mechaniora, sprawdzałem cisnienie oleju, faktycznie stwierdził ,że bardzo niskie, coś koło 0,5 a mówił ,że powinno być 1 lub 1,5 czyli wychodzi ,że pompa oleju poszła, chyba nawet źle mi dokręcił czujnik bo wracając od niego kontrolka oleju tylko raz na chwile mrugneła....faktycznie i wczesniej stawialem na pompe bo od wystąpienia tego objawu z kontrolką oleju silnik głosniej chodził, głosniej chodziły cylindry, a miałem nadzieje ,że to tylko czujnik
[ Dodano: 2013-01-24, 18:43 ]
podbijam
- markos666
- Berbeć
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)