Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Koniec ważności butli
Witam,mam pytanie,w kwietniu kończy mi się 10 letni okres montażu instalacji LPG,czy muszę wymieniać butle na nową czy można ten okres jakoś przedłużyć u specjalisty LPG?Czy ktoś miał już do czynienia z czymś takim i jaki jest ewentualny koszt w/w operacji???
- piter1512
- Badacz tematu
będziesz musiał albo jechać do gaziarza i on ci zmieni butle i będziesz mieć papiery
ale możesz kupić butle na allegro i one posiadają homologacje na 10 lat i wymienić
[ Dodano: 2014-01-17, 11:22 ]
możesz zalegalizować zbiornik lub wymienić go na nowy w uprawnionym serwisie instalacji gazowych LPG. Legalizacja przedłuży ważność zbiornika o kolejne 5 lat.
ale możesz kupić butle na allegro i one posiadają homologacje na 10 lat i wymienić
[ Dodano: 2014-01-17, 11:22 ]
możesz zalegalizować zbiornik lub wymienić go na nowy w uprawnionym serwisie instalacji gazowych LPG. Legalizacja przedłuży ważność zbiornika o kolejne 5 lat.
-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 2E GTI
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
tak jak kolega napisał
raczej nie opłąca sie przedłużać chyba że auto idzie do żyda lub szrot
srawdź i zobacz jakie koszty będą
raczej nie opłąca sie przedłużać chyba że auto idzie do żyda lub szrot
srawdź i zobacz jakie koszty będą
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
piter1512, jest pewien zapis w dokumentacji do butli z którego wynika czy ważnośc w nim może być przedłużana. Ja miałem zbiornik Irene - nie można było.
Jeśli można - to trzeba to zrobić w odpowiednim uprawnionym zakładzie, takich zakładów jest mało zwykle 1-2 na miasto wojewódzkie. Możesz znaleźć adres podzwonić popytać koszty tego oraz czas na jaki przedłużają nie sa stałe. Ale z reguły się nie opłaca i jedyna słuszna metoda to nowy zbiornik. Kupić samemu i zamontować samemu lub u mechanika, nie u gazownika bo liczą za to chore pieniądze, to jest łatwa robota za 5 dych a gazownik policzy ze 150-200 (plus koszty zbiornika). Nie trzeba żadnego świadectwa montażu tylko dokumunetację nowej butli do przeglądu.
Jeśli można - to trzeba to zrobić w odpowiednim uprawnionym zakładzie, takich zakładów jest mało zwykle 1-2 na miasto wojewódzkie. Możesz znaleźć adres podzwonić popytać koszty tego oraz czas na jaki przedłużają nie sa stałe. Ale z reguły się nie opłaca i jedyna słuszna metoda to nowy zbiornik. Kupić samemu i zamontować samemu lub u mechanika, nie u gazownika bo liczą za to chore pieniądze, to jest łatwa robota za 5 dych a gazownik policzy ze 150-200 (plus koszty zbiornika). Nie trzeba żadnego świadectwa montażu tylko dokumunetację nowej butli do przeglądu.
- pablomed
- Members
kupujesz butle np na alledrogo , zakładasz sam albo mechanik i wychodzi cię tanio i masz na 10 lat papiery z homologacja 

-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 2E GTI
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Można też kupić używaną butlę, ważne, aby miała homologację "papier". Ja u siebie zalożyłem używkę 2-letnią, na przeglądzie tylko sprawdził numer butli z numerem na homologacji, wpisał go w rejestr i podbił przegląd bez żadnego "ale".
-

prezesik - Members
ewentualnie poszukac na szrocie jeszcze wazna butle i zadzwonic do producenta o przeslanie duplikatu homologacji:) ale to jest malo bezpieczne dla nas uzytkownikow chyba ze planujesz sprzedac autko
u mnie w egu za butle tak do 100 a po dwoch tygodniach od telefonu dostajesz duplikat homologacji
u mnie w egu za butle tak do 100 a po dwoch tygodniach od telefonu dostajesz duplikat homologacji- KrzysztofKaty
- Czytacz
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)