Witam posiadam golfa 3 gti 2.0 v8 115km. Na początku tego roku mój silnik padł od tanich oleji. Tydzień temu zakupiłem nowy (silnik kupiony na allegro z miesięczna gwarancją) i nie wiem jaki olej kupić do mojego silnika. zastanawiam się nad jakimś z górnej półki ale nie wiem jaką klasę gęstości i lepkości.
A nie chcę następnego zajeździć.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Co masz na myśli pisząc "od tanich olei"? Bo jeżeli będziesz wymieniał na czas to żaden mu nie zaszkodzi
Najlepiej żebyś wlał taki jaki był, ale tego się niestety nie dowiesz. Mój od 2005 roku lata na mineralnym Castrolu i wbrew tym wszystkim historiom o zarżniętych silnikach przez taki olej nic mu nie dolega w tej kwestii. Wystarczy myśleć, a nie tylko wsiadać do samochodu, przekręcić kluczyk i od razu but. Zalej jakimś półsyntetykiem na początek, jakby bardzo żarł olej to przejdź na minerał. Np Castrol 10W-40
Najlepiej żebyś wlał taki jaki był, ale tego się niestety nie dowiesz. Mój od 2005 roku lata na mineralnym Castrolu i wbrew tym wszystkim historiom o zarżniętych silnikach przez taki olej nic mu nie dolega w tej kwestii. Wystarczy myśleć, a nie tylko wsiadać do samochodu, przekręcić kluczyk i od razu but. Zalej jakimś półsyntetykiem na początek, jakby bardzo żarł olej to przejdź na minerał. Np Castrol 10W-40
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
ok. zakupie castrola i zobaczę czy będzie mu pasować. A tanimi olejami nazywam oleje bezfirmowe nie chce rozwijać tego tematu bo szkoda mi było wydać kase na oleje droższe np castrola ale mądry polak po szkodzie.
- Harry91
- Czytacz
Ile jeszcze tematów o oleju? Łapcie chyba wszystkie specjalnie je odszukałem i wkleiłem w jeden temat
http://www.golf3.pl/topics9/jaki-olej-d ... ht=#460571

http://www.golf3.pl/topics9/jaki-olej-d ... ht=#460571

-

AdiK__ - Members
- Rocznik: 2003
- Silnik: AVF+
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)