Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
jak wygląda olej w silniku? najlepiej ocenić na wyciągniętej miarce Jeśli jest czysty to zalej półsyntetyk 10w 40 a jeśli jest ciemny lub mętny to zalej mineraly 15w 40...może być mobil, sporo ludzi zachwala też motula (chyba tak to się pisze), ja mam zamiar zalać elfa bo do tej pory lałem lotosa ale nie polecam, o castrolu słyszałem sprzeczne opinie
-

mani51 - Members
ja leje castrola mineralnego ale tego gtx nie tego zwykłego minerała bo koles w sklepie powiedział ze to zlewki do kosiarki
i dlatego moze są sprzeczne opinie
powiem tak ze do tej pory przy 8 tys najechanych na oleju zaczynał klekotać rozrząd
teraz wymieniałem samo regulatory bo były wyrąbane mocno i zobaczę co będzie za efekt
dodam ze ten castrol po 10 tys był w bance ciemny ale w szklance był przezroczysty ale lekko zaciemniony jak taka normalna herbata
a co do półsyntetyków to polecam nie za bardzo eksperymentować najlepiej lac to co jest i co 9 a 10 tys robić regularnie wymianę
bo kolega taty nalał pół syntetyk po minerale i zaczeło mu klektoac wszystko co mozliwe w silniku
i dlatego moze są sprzeczne opinie
powiem tak ze do tej pory przy 8 tys najechanych na oleju zaczynał klekotać rozrząd
teraz wymieniałem samo regulatory bo były wyrąbane mocno i zobaczę co będzie za efekt
dodam ze ten castrol po 10 tys był w bance ciemny ale w szklance był przezroczysty ale lekko zaciemniony jak taka normalna herbata
a co do półsyntetyków to polecam nie za bardzo eksperymentować najlepiej lac to co jest i co 9 a 10 tys robić regularnie wymianę
bo kolega taty nalał pół syntetyk po minerale i zaczeło mu klektoac wszystko co mozliwe w silniku
Średnie spalanie 7,5>8l lpg /5,8l pb
- dziabi3
- Members
witam ja np zalewam MOBIL SUPER M 15W/40, tylko nie wiem co moze byc przyczyna ale od wymiany do wymiany (czyli ok 10tys km) musze dolac ok 1 litra, czo moze byc przyczyna ze mi tak duzo bieze oleju???????????
[ Dodano: 2008-10-12, 15:35 ]
moze powinienem zmienic olej na inny?????????? pomocy
Taki PUNKCIK nic Cię nie kosztuje 

- marpas86
- Berbeć
marpas86 napisał(a):od wymiany do wymiany (czyli ok 10tys km) musze dolac ok 1 litra, czo moze byc przyczyna ze mi tak duzo bieze oleju???????????
zmiana oleju nic nie da bo na jaki by? móg? zmieni? jak ju? na mineralnym je?dzisz...prawdopodobnie do wymiany masz uszczelniacze zaworów...by?o o tym ostatnio na forum kilka tematów
-

mani51 - Members
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale każdy silnik weźmie co nieco oleju, a na 10 000 km 1 litr to nie jest chyba tak dużo, ja co 10 000 km wymieniam, kilka godzin temu zalałem mobila i zamierzam na nim pośmigać
, pozdrawiam.
, pozdrawiam.Dla słabych klęska, dla cierpliwych nadzieja, dla upartych zwycięstwo!
- bzy_mar
- Czytacz
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)