Witam. dla niektórych może wydawać się to śmieszne ale ustawiałem swojego golfa, metodą prób i błędów po wymianie membran w parowniku. Palil mi po wymianie ok 16l/100km. teraz po kolejnym ustawieniu pali 7l/100km. chciałem dojsc do wyniku 9-10l, zeby bylo niewielkie spalanie, oraz moc w miare ok. rozumiem ze srube regulacyjna na wezu troszeczke odkręcić, a zmienic polozenie srub na parowniku? czy odkrecic tylko na parowniku? w jaki sposob najprosciej to zrobic? chciałbym informacje "łopatologiczne", ponieważ o instalacjach gazowych nie mam pojecia. a pseduo gazownikom wole nie dawac samochodu do rąk.
Dziękuję i pozdrawiam.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
- JaGGerman
- Czytacz
na parowniku nic nie ruszajJaGGerman napisał(a):a zmienic polozenie srub na parowniku? czy odkrecic tylko na parowniku?
tak, odkręć ok. 0,5 obrotu i dopiero wtedy ustaw wolne obroty na parowniku jak lekko wzrosną.JaGGerman napisał(a):rozumiem ze srube regulacyjna na wezu troszeczke odkręcić,
-

prezesik - Members
Też sądzę że chyba coś źle obliczyłeś, bo jeśli nie to naucz mnie jak coś takiego zrobić
ja mam 1.4 i nie moge zejść poniżej 12 l
powoli pomysły się kończą 
ja mam 1.4 i nie moge zejść poniżej 12 l
powoli pomysły się kończą 
-

starscream - Czytacz
pablomed napisał(a):7l?
czemu mogl zle obliczyc??
ja codziennie dojezdzam do pracy i autko tankuje dwa razy w tygodniu za 50zl
i za te 50zl robie 218km
przy cenie gazu 2,79 tankuje 17,92litra : 218km = 8,2l/100km
-

strzeliniasty - Members
przy silniku 1.8 w miejskiej jeżdzie raczej nie możliwe jest uzyskanie 7l spalania nawet znajomi mający 1.4 mają wyniki ponad 8 przy 1.4 a przy obecnych warunkacj i do 10 dochodzi wiec im większy silnik raczej mniej palić nie może. Bo rozumiem że mówimy o miejskiej jeździe w tym wątku:-)
-

starscream - Czytacz
ze tak zaOTuję , jak to możliwe że macie mniejsze zużycie gazu niż podane fabryczne benzyny ? co w książce i tak jest lekko zaniżone . Musicie mieć zdrowo zamulone auta 

był MÓJ DRAGOONGREEN jest Borówka VARIANT
-

thomasg - Gaduła
thomasg czytałem bardzo wiele artykułów na internecie na temat spalania niektórym niestety fantazja puszcza, są fachowcy co piszą że przy silnikach 2.0 i więcej spala im 7 gazu po mieście to w takim razie ja przy 1.4 powinienem palić 4l
Niestety gazu musi zejść więcej niż benzyny im większy silnik to niestety większe spalanie
Niestety gazu musi zejść więcej niż benzyny im większy silnik to niestety większe spalanie

-

starscream - Czytacz
1.4 zawsze bedzie wiecej palil gdyz nie ukrywajmy musisz go krecic zeby jechal
ja dojezdzam do pracy 52km w jedna strone w tym 47km to autostrada
i silniczek nie jest zamulony - 2paczki wyciaga bez problemow
jadac spokojnie na wakacje trasa wroclaw-hel, tempo jazdy 80km/h - 110km/h autko mi spalilo 7,5-8litrow na 100km
aha zapomnialem dodac ze moj szef zasponsorowal nam kurs ecodrivingu
i taki kurs duzo daje - np w trasie sprinter 316 CDI (2,2CDI 165KM) z 1,3t na plecach jadac 115km/h spala mi 9,3ropy na 100km
(w te mrozy wzial 10,2 a w lecie schodzi ponizej 9)
ja dojezdzam do pracy 52km w jedna strone w tym 47km to autostrada
i silniczek nie jest zamulony - 2paczki wyciaga bez problemow
jadac spokojnie na wakacje trasa wroclaw-hel, tempo jazdy 80km/h - 110km/h autko mi spalilo 7,5-8litrow na 100km
aha zapomnialem dodac ze moj szef zasponsorowal nam kurs ecodrivingu
i taki kurs duzo daje - np w trasie sprinter 316 CDI (2,2CDI 165KM) z 1,3t na plecach jadac 115km/h spala mi 9,3ropy na 100km
(w te mrozy wzial 10,2 a w lecie schodzi ponizej 9)-

strzeliniasty - Members
zawsze dyskutując z kimś na temat spalania trzeba brać pod uwage i przymknać oko na to że taki dyskutant "lekko" swoje wyniki zaniży . Czasem widać w rozmowach i różnych ( nie tylko forumowych ) tekstach ze tak jak piszesz niektórych fantazja ostro ponosi a niektórzy w jednym temacie chwalą się jak im to mało palistarscream napisał(a):niektórym niestety fantazja puszcza, są fachowcy co piszą że przy silnikach 2.0 i więcej spala im 7 gazu po mieście
a w drugim piszą " pomocy- kaszle ,gaśnie, nie ciagnie, brak mocy, etc etc"
- mam takiego jednego w robocie - ciężki typ - 1.8 AAM pali niecałe 8 ( do roboty ma 3 km przez miasto ) i co dzien pyta co moze byc nie tak bo ma problem ruszyć z jedynki
. JaGGerman, sorry za OT ale zaskoczył mnie Twój temat 
był MÓJ DRAGOONGREEN jest Borówka VARIANT
-

thomasg - Gaduła
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)