mam nadzieje, ze pomożecie. Szukałem na forum lecz nie znalazłem problemu podobnego do mojego. aha i jaka powinna byc optymalna temperatura oleju?Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Golf 2.0 8v nie trzyma temperatury
Witam, otóż mam taki problem ze moj nowy glfik ma problemy z osiaganiem temperatury. jak samochod pracuje na biegu jałowym to osiaga kololice 90 st i jest ok lecz gdy rusze temperatura od razu spada ponizej 70 st... a jak odpale i jade od razu to silnik nie grzeje sie nawet do 70 st...Co może byc tego przyczyną? wkurza mnie to bo pewnie wiecej pali a i ciepełko nie leci takie jak na 90 stopniach
mam nadzieje, ze pomożecie. Szukałem na forum lecz nie znalazłem problemu podobnego do mojego. aha i jaka powinna byc optymalna temperatura oleju?
mam nadzieje, ze pomożecie. Szukałem na forum lecz nie znalazłem problemu podobnego do mojego. aha i jaka powinna byc optymalna temperatura oleju?- winiarsko
- Czytacz
winiarsko napisał(a):Szukałem na forum lecz nie znalazłem problemu podobnego do mojego.
słabo szukałeś
winiarsko napisał(a):jaka powinna byc optymalna temperatura oleju?
zależy jak jeździsz. 90*C z małym +/- w gorące dni może być 100.
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
-

trollu - VIP
- Rocznik: 0
- Silnik: byl ADY jest M52TUB28
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: kombi
Sprawdź waz od pompy wody idący do chłodnicy przy 90c powinien otworzyć się waz będziesz miał bardzo gorący 

-

Dawca219 - Czytacz
czyli mowice ze jak auto na postoju grzeje normalnie do 90 stopni a gdy rusze do spada poniezej 70 to nalezy wymienic termostat tak ? to jaki kupic i czy da sie samemu wymienic. gti XX jahre 2.0 8v, ale oznaczenia silnika nie znam. pozdrawiam.
- winiarsko
- Czytacz
winiarsko napisał(a):czyli mowice ze jak auto na postoju grzeje normalnie do 90 stopni a gdy rusze do spada poniezej 70 to nalezy wymienic termostat tak ? to jaki kupic i czy da sie samemu wymienic. gti XX jahre 2.0 8v, ale oznaczenia silnika nie znam. pozdrawiam.
da da
tylko trzeba zaopatrzyc sie w nowy plyn + termostat
Kup dobry (np Wahler), a nie jakis zamiennik bo bedziesz dwa razy wymieniał

-

K@mil - POMOCNIK

K@mil napisał(a):Kup dobry (np Wahler)
x2, ja za Wahlera dałem coś koło 30zł
trochę zabawy jest bo średnio wygodne miejsce ale nie ma większego problemu z wymianą jak masz podnośnik kolumnowy lub kanał
-

trollu - VIP
prosty test na termostat
wsiadasz i odrazu jedziesz z 3-4km widzisz ze na zegarach jest 70 st, wychodzisz z auta patrzysz na weze te od chlodnicy gorny cieply- lux, dolny cieply-- uwalony termostat
przy mega dobrym termostacie dolny waz jest lodowaty w takie temp jak teraz dopiero przy 90 st jest nagle ocieplenie od otwarcia termostatu wtedy jest lekkie wachniecie temp w dol i po chwili jakies 500 metrow znow jest ideal 90 st to oznacza ze termostat sie otworzyl na duzy obieg i wszystko jest prawidlowe
wsiadasz i odrazu jedziesz z 3-4km widzisz ze na zegarach jest 70 st, wychodzisz z auta patrzysz na weze te od chlodnicy gorny cieply- lux, dolny cieply-- uwalony termostat
przy mega dobrym termostacie dolny waz jest lodowaty w takie temp jak teraz dopiero przy 90 st jest nagle ocieplenie od otwarcia termostatu wtedy jest lekkie wachniecie temp w dol i po chwili jakies 500 metrow znow jest ideal 90 st to oznacza ze termostat sie otworzyl na duzy obieg i wszystko jest prawidlowe
-

witboy - Ekspert
- Rocznik: 1993
- Silnik: aaz
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 3-drzwiowe
sprawdzić może ale jak przy spokojnej jeździe nie trzyma 90* i olej też poniżej 80* to na pewno termostat.
-

trollu - VIP
ojjj nieeeee
tam masz czujnik temp
jak macałeś dolny wąż to wejdź pod auto na kanale/podnośniku i zobacz gdzie ten wąż wchodzi do silnika, tam masz termostat
ogólnie trochę grzebania jest, trzeba spuścić płyn z układu, zrobić sobie miejsce - odkręcić pompę wspomagania (tylko łapę, żebyś czasem płynu nie spuszczał
) itp. trochę niewygodnie ale da rade to samemu bez napiny zrobić
tam masz czujnik temp
jak macałeś dolny wąż to wejdź pod auto na kanale/podnośniku i zobacz gdzie ten wąż wchodzi do silnika, tam masz termostat
ogólnie trochę grzebania jest, trzeba spuścić płyn z układu, zrobić sobie miejsce - odkręcić pompę wspomagania (tylko łapę, żebyś czasem płynu nie spuszczał
) itp. trochę niewygodnie ale da rade to samemu bez napiny zrobićSarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
-

trollu - VIP
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)