Witam. Jak w temacie, silnik 1.8 ADZ (66kW) z instalacja gazowa BINGO-M. Instalacja sterowana jest silnikiem krokowym. ten silniczek zacinał mi się czasem, a objawialo sie to efektem podobnym do kończenia sie gazu w butli. Dzisiaj miałem chwilę zeby podpiąć pod komputer. Był ustawiony na 83 kroki, palił ok 13l/100km.
Rozebralem silniczek, wyczyscilem sprayem do czyszczenia gaźników, następnie zamontowalem i ustawiłem prace na 67 kroków. Teraz częsciej sie zacina.
Czy to jest wina zbyt małej ilości kroków? Czy może wina samego silniczka krokowego? a może sondy lambda, ponieważ jest niesprawna. ale sonde wykluczam bo jest zablokowana przez instalacje LPG.
Za pomoc z góry dziękuję
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
- JaGGerman
- Czytacz
A gdybym to zrobił na zwykłą śrubę? wtedy dawkowanie gazu byłoby stałe, ale nic by się nie zawieszało. Dobrze rozumuję?
- JaGGerman
- Czytacz
śruba da tyle, że przepływ gazu będzie stały, taki jak ustawisz, w przeciwienstwie do silnika krokowego gdzie sam steruje dawkowaniem gazu.
Róznice są takie że z silniczkiem krokowym będzie troche wiecej gazu palil, no ale też lepsza dynamika. coś za coś.
A sposob jest prosty, odkręcasz dwie opaski metalowe śrubokrętem gwiazdkowym przy krokowym, zdejmujesz silniczek, zakładasz złącze ze śrubą, po czym ustawiasz gaz. Koniecznie.
[ Dodano: 2011-12-11, 10:22 ]
Nie wiem czy ucieka, ale wiem że jak się zawiesi, traci moc, nie można wyciągnąć więcej niż 2500-3000 obrotów na każdym biegu.
Róznice są takie że z silniczkiem krokowym będzie troche wiecej gazu palil, no ale też lepsza dynamika. coś za coś.
A sposob jest prosty, odkręcasz dwie opaski metalowe śrubokrętem gwiazdkowym przy krokowym, zdejmujesz silniczek, zakładasz złącze ze śrubą, po czym ustawiasz gaz. Koniecznie.
[ Dodano: 2011-12-11, 10:22 ]
czarus21 napisał(a):ps jak się zawiesi to gaz ucieka czy jak
Nie wiem czy ucieka, ale wiem że jak się zawiesi, traci moc, nie można wyciągnąć więcej niż 2500-3000 obrotów na każdym biegu.
- JaGGerman
- Czytacz
Mi poprzedni na śrubie 1.8 (90KM) palil w cyklu mieszanym do 120km/h ok 10-10.5 litrów/100km,
teraz na silniczku krokowym pali 8.5-9.5 wiec to jest roznica 3 zł na 100 km.
teraz na silniczku krokowym pali 8.5-9.5 wiec to jest roznica 3 zł na 100 km.
- JaGGerman
- Czytacz
Teraz zbadałem w jaki sposob to zacinanie silniczka krokowego od LPG powstaje.
Otóż, jeżeli temperatura silnika jest mniejsza niż 90 stopni, czyli po dluzszym postoju, zanim sie silnik rozgrzeje to nie zacina się. a jesli już osiagnie temperature 90 stopni to praktycznie cały czas zawieszony.
Czy to może być wina czujnika temperatury? Gdzie jest i jaką powinien mieć rezystancję przy ok. zero stopni?
[ Dodano: 2011-12-12, 07:19 ]
jak silnik zimny to obroty normalnie wchodza, a jak temp silnika 90 stopni to juz zaczyna sie problem z wchodzeniem na obroty
[ Dodano: 2011-12-12, 21:27 ]
Już wiem, wymieniłem dzisiaj czujnik temperatury płynu chłodzącego (niebieski - koszt 63 zł) i objawy zaciętego silniczka krokowego od instalacji LPG zniknęły. Problem ustąpił. ufff
[ Dodano: 2011-12-14, 14:36 ]
Problem z zacinaniem się silnika krokowego instalacji gazowej powrócił. zbulwersowało mnie to niesamowicie, że nie mogę wyprzedzić cno 700 w gazie, podjechałem do gazownika, kupiłem register (króciec ze śrubą) i problem mam z grzywki. silniczek krokowy potraktowałem w nerwach imadłem
Otóż, jeżeli temperatura silnika jest mniejsza niż 90 stopni, czyli po dluzszym postoju, zanim sie silnik rozgrzeje to nie zacina się. a jesli już osiagnie temperature 90 stopni to praktycznie cały czas zawieszony.
Czy to może być wina czujnika temperatury? Gdzie jest i jaką powinien mieć rezystancję przy ok. zero stopni?
[ Dodano: 2011-12-12, 07:19 ]
PaZi91 napisał(a):jak nie wyciąga ci powyżej pewnych obrotów to ma za mała dawkę gazu z silniczkiem krokowym masz taka śrubę i tam musisz odkręcić ją troszkę.
jak silnik zimny to obroty normalnie wchodza, a jak temp silnika 90 stopni to juz zaczyna sie problem z wchodzeniem na obroty
[ Dodano: 2011-12-12, 21:27 ]
Już wiem, wymieniłem dzisiaj czujnik temperatury płynu chłodzącego (niebieski - koszt 63 zł) i objawy zaciętego silniczka krokowego od instalacji LPG zniknęły. Problem ustąpił. ufff
[ Dodano: 2011-12-14, 14:36 ]
Problem z zacinaniem się silnika krokowego instalacji gazowej powrócił. zbulwersowało mnie to niesamowicie, że nie mogę wyprzedzić cno 700 w gazie, podjechałem do gazownika, kupiłem register (króciec ze śrubą) i problem mam z grzywki. silniczek krokowy potraktowałem w nerwach imadłem

- JaGGerman
- Czytacz
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)