Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Golf 1,6 101 KM LPG gaśnie na zimnym silniku, brak mocy.
Witam, jestem właścicielem golfa 1,6 101 km 1996r od dwóch tygodni. Auto sprawowałoby się bardzo dobrze, gdyby nie mankament że gaśnie na zimnym silniku. Tj. zapala od strzału i chodzi, raz równiej raz troszkę obroty spadają by za chwilę się wyrównać do 900. I wydawałoby się, że jest dobrze. Tylko już przy ruszaniu auto gaśnie. Da się jeździć, lecz przy dojeżdżaniu np do drogi głównej i zatrzymaniu na tym zimnym silniku natychmiast gaśnie, co jest sytuacją równie niekomfortową i niebezpieczną . Dlatego trzeba go chwilkę pogazować, wystarczy że złapie troszkę temperatury i wtedy jest już ok. Rusza, na niskich biegach ma pełną moc, dobre przyśpieszenie, jednak przy próbie rozpędzenia go następuje np przy 40-50 km/h, coś takiego jakby się zatrzymywał, po czym za chwilę odzyskuje część mocy, na tyle że da się nim jechać, gdy za chwile przeskakuje na lpg jest już dobrze.. Byłem z nim na VAGu, z inna usterką, przy okazji komputer wykazał uszkodzony silniczek krokowy... Mechanik mówił, że gaśnięcie może być to wina lewego powietrza, wymieniłem wszystkie węzyki 1 dzień było dobrze. Bo chciałem też żeby wymienił mi świece, wiadomo, jak tragiczny jest dostęp w tym silniku, poza tym sa tak zapieczony, że potrzeba bardzo dłygiej nasadki, mechanik powiedział że na 100 % nie jest to wina świec . Wymieniłem filtr powietrza, żadnej różnicy. Gdy się troszkę rozgrzeje to na gazie godzi bardzo dobrze, na benzynie trochę muli, nie ma pełnej mocy.. Co powinienem sprawdzić ? Może być winny temu silniczek krokowy, a może pompka paliwa ? Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam!
- midichlorian
- Berbeć
ZA bogata mieszanka gazu
sprawdz to
tez tak mialem w 1.6 abu ! ustawialem obroty gazu i dawke LPG na cieplym bylo ok ! ale rano gdy jechalem na zimny i dojezdzelem do swiatel zeby sie zatrzymac auto gaslo i nie chaciało od razu odpalic auto bylo zalewane przez gaz zmniejszylem dawke gazu na cieplym PROBLEMU ZNIKNĄŁ !
sprawdz to
tez tak mialem w 1.6 abu ! ustawialem obroty gazu i dawke LPG na cieplym bylo ok ! ale rano gdy jechalem na zimny i dojezdzelem do swiatel zeby sie zatrzymac auto gaslo i nie chaciało od razu odpalic auto bylo zalewane przez gaz zmniejszylem dawke gazu na cieplym PROBLEMU ZNIKNĄŁ !- adam3046
- Czytacz
ale tu jest też problem na benzynie więc wątpliwe.
midichlorian, chyba na tym etapie poszukaj sprawnego zespołu przepustnicy z TPS i silniczkiem krokowym, oczywiście niema gwarancji że to to ale podmiana próbna (gdyby udało ci się wziąć z zastrzeżeniem zwrotu) rowiązałaby wątpliwości.
midichlorian, chyba na tym etapie poszukaj sprawnego zespołu przepustnicy z TPS i silniczkiem krokowym, oczywiście niema gwarancji że to to ale podmiana próbna (gdyby udało ci się wziąć z zastrzeżeniem zwrotu) rowiązałaby wątpliwości.
- pablomed
- Members
Tylko chodzi o to, że ten muli na benzynie, wymieniłem ten czujnik temperatury, kosztował 40 zł.. Teraz jest jakby troszeczke lepiej.. Już nie gaśnie za każdym razem. Jest tak, za każdym razem pali na strzał, i tak chodzi troszkę niestabilnie na wolnych obrotach ale nie zgaśnie.. Problem zaczynał się przy wrzucenbiu biegu odjechaniu kawałka i np zatrzymaniu, i gasł.. od 2 dni nie gaśnie na tym zimnym silniku, no ale zachowuje się niestabilnie, i jeszcze to mulenie na benzynie... Startuje z 1, pełna moc, 2 bieg też idzie dobrze i nagle przy 40km/h - 50km/h nie idzie dalej, przy gazie do dechy... trwa to kilka sekund ale to niemiłe uczucie.. Podjechałem dziś do mechanika, poregulował zapłon, przejechałem się i w zasadzie bez zmian.. rusza z dobrym przyśpieszeniem a potem dusi się gaz a ten nie idzie, minie te kilka sekund i dostaje takiego kopa, że wciska w fotel.. Gdy powiedziałem o tym mechanikowi, to odpowiedział mi, że ma bardzo złą wiadomość, rozrząd do wymiany, bo kręcił zapłonem o 5 stopni, a silnik nie reagował.. Zobaczę rano, jak się będzie zachowywał na zimnym silniku, stoi pod chmurką..
- midichlorian
- Berbeć
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)