Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
gaśnie zaraz po odpleniu
Witam. Mój problem z autem polega na tym że po zgaszeniu na lpgi ponownej próbie odpalenia auto odmówiło posłuszeństwa. dzieje się tak na tylko benzynie , na gazie odpala w trybie awaryjnym tzn pozycja srodkowa przełącznika centralki. Kręci i odpala ale po 1-2 sekundach gaśnie. Po przejechaniu kawałka drogi na lpg i ponownej próbie odpalenia na benzynia odpala i gasnie ale po 2-3 sekundach, jakby czas sie wydłużył.Jakieś sugestie ? Pozdro
- silspaw
- Badacz tematu
musisz sprawdzić czy pompa benzyny działa bo to najczęstsze , psuje się jeśli jeździ się bez lub z małą ilością benzyny w baku, kolejna rzecz sprawdzenie przekaźnika odcinającego zasilanie wtryskiwacza benzyny, bywa że nie działa, wówczas tego zasilania brak po przełączeniu na benzynę. Przekaźnik zwykle jest gdzieś pod maską w pobliżu akumulatora lub lewego kielicha montowany ale są różne rozwiązania
- pablomed
- Members
Wiem o jakim przekażniku mówisz, jest koło kielicha, czy można go w jakiś prosty sposób sprawdzić?? Co do pompy.....hmmm.....ma ze dwa latka i już była wymieniana, autko jak wspominałem odpala, ale czegoś mu do szcześcia brakuje. Co do benzyny to staram sie aby min. te 10 litrów zawsze w baku było. Zostaje na razie sprawdzenie tego przekaźnika , ale jak i czy można jakimś sposobem
??
??- silspaw
- Badacz tematu
Na ogół z nim w śroku nic się nie dzieje, sprawdź jego styki od dołu. A przekaźnik działa tak że po podaniu napięcia na styki 85 i 86 przekaźnik zaczyna przewodzić prąd między stykami 30 i 87, a po odjęciu napięcia przewodzi między stykami 30 i 87a - i te styki są wykorzystane do odcięcia wtryskiwacza, a a napięcie na styki 85 i 86 pochodzi od elektrozaworu LPG - to najczęstsze rozwiązanie.
Mnie to jednak bardziej patrzy na pompę benzyny albo filtr benzyny. Dwa lata dla pompy jakiejś taniej (nie piszesz jakiej firmy założyłeś) to już sporo.
Mnie to jednak bardziej patrzy na pompę benzyny albo filtr benzyny. Dwa lata dla pompy jakiejś taniej (nie piszesz jakiej firmy założyłeś) to już sporo.
- pablomed
- Members
I dobrze Ci patrzy
. Co ciekawe benzyny mam zawsze powyżej drugiej białej kreski po lewo od połowy zbiornika- nie wiem ile to litrów, co do pompy pewnie nie jest to jakaś firmowa bo na allegro z przesyłką kosztowała ok 80 zeta- 2-3 lata temu. Kolejna ciekawostka. Dziś rano zaszedłem do auta i przed odpaleniem posłuchałem czy buczy po przekręceniu zapłonu- buczała i odpalił na Pb. Po przejechani ok 1 km zgasiłem silnik i już na benzynie nie odpalił i pompa pzrestała buczeć przy przekręcaniu kluczyka w pozycje zapłonzapłonu
. Czy dolanie paliwa rozwiąże sprawę, i czy w razie padnięcia pompy możliwa jest regeneracja, czy jest to opłacalne itp itd
. Co ciekawe benzyny mam zawsze powyżej drugiej białej kreski po lewo od połowy zbiornika- nie wiem ile to litrów, co do pompy pewnie nie jest to jakaś firmowa bo na allegro z przesyłką kosztowała ok 80 zeta- 2-3 lata temu. Kolejna ciekawostka. Dziś rano zaszedłem do auta i przed odpaleniem posłuchałem czy buczy po przekręceniu zapłonu- buczała i odpalił na Pb. Po przejechani ok 1 km zgasiłem silnik i już na benzynie nie odpalił i pompa pzrestała buczeć przy przekręcaniu kluczyka w pozycje zapłonzapłonu
. Czy dolanie paliwa rozwiąże sprawę, i czy w razie padnięcia pompy możliwa jest regeneracja, czy jest to opłacalne itp itd- silspaw
- Badacz tematu
Nie opłaca się, kup tylko nieco lepszej firmy, nie tej MTM z allegro, np Meat Doria wloska, jakieś 200 zeta.
Oczywiście sprawdź tą pompę jeszcze: w chwili jak nie chce ruszyć podaj jej napięcie z prostownika czy aku na dwa boczne styki we wtyku pod pokrywką w bagażniku. Bo nie można wykluczyć awarii przekaźnika pompy (pierwszy na dole po prawej) albo jego sterowania przez sterownik silnika
Oczywiście sprawdź tą pompę jeszcze: w chwili jak nie chce ruszyć podaj jej napięcie z prostownika czy aku na dwa boczne styki we wtyku pod pokrywką w bagażniku. Bo nie można wykluczyć awarii przekaźnika pompy (pierwszy na dole po prawej) albo jego sterowania przez sterownik silnika
- pablomed
- Members
w momencie przekręcenia kluczyka w pozycję zapłon raz pompa buczy a raz nie. Zaczynam mieć pewność że wina leży po stronie elektryki a nie pompy(ale mogę się mylić)
. Jeszcze sprawdze wpinkę pompy czy napięcie do niej dochodzi.
. Jeszcze sprawdze wpinkę pompy czy napięcie do niej dochodzi.- silspaw
- Badacz tematu
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)