Panowie od jakiegoś czasu mój golfik wydaje dziwne dźwięki podczas jazdy. Zaczyna się to już od biegu 1 i tak do 5 przez cały czas... Do tej pory nie zwracałem na to uwagi bo myślałem że to wiatr w szczelinach itp, ale dzisiaj jadąc drogą polną na 2 biegu nagle zrobiło się cichutko normalnie jak w limuzynie jakiejś, aż myślałem że mi zgasł silnik ale po wciśnięciu gazu szedł normalnie. Trwało to przez jakieś 2km a potem znów ten uciążliwy gwizd, wycie... Dopiero teraz uświadomiłem sobie jak to strasznie hałasuje gdy ucichło przez chwilę... Co to może tak wyć? Nie zależnie czy mam 2000 obrotów czy 3000 to gwiżdże mi ciągle. Chciałbym mieć w końcu taką ciszę jak miałem przez chwilę bo czasem nie idzie już wytrzymać na dłuższych trasach... Czasem by się chciało go przeciągnąć na 1 czy 2 ale nie robie tego bo gwizd się nasila jakby zaraz miał silnik się rozlecieć... HELP
olej w skrzyni zmieniany w wakacje, sprzęgło również..
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
dziwny gwizd
GOLF 3 by głuszek
kliknij i napisz co o nim sądzisz...
-

gluszek - Members
U mnie też tak właśnie gwizdało myślałem może to jakieś szczeliny czy coś a to wentylator tak hałasował sprawdź go może ocierać . Najlepiej na wyłączonym silniku z kilka razy nim zakręc i słuchaj czy nie ociera
-

radziakrts - Czytacz
ale gwizd od wiatraka by był? Kurde a może rzeczywiście od wiatraka bo jak jechałem tą polną drogą to były zaspy i je brałem na zderzak i wtedy to ucichło
Jutro sprawdzę, a tymczasem czekam jeszcze może na inne propozycje... Myślałem też o alternatorze, albo jakimś łożysku... Bo wiatrak by hałasował chyba ciągle a u mnie jest tak że jak puszcze gaz to cichnie...
Jutro sprawdzę, a tymczasem czekam jeszcze może na inne propozycje... Myślałem też o alternatorze, albo jakimś łożysku... Bo wiatrak by hałasował chyba ciągle a u mnie jest tak że jak puszcze gaz to cichnie... GOLF 3 by głuszek
-

gluszek - Members
nie wytrzymam do jutra, idę do garażu sprawdzić
jednak to nie wiatrak
jednak to nie wiatrak

GOLF 3 by głuszek
-

gluszek - Members
a to czasami nie pasek alternatora piszczy ?sprawdź czy ma właściwy naciąg u mnie piszczał pasek bo był za słabo naciągnięty i jak puszczałem gaz to też cicho było ale jak dodawałem gazu to piszczało 

- PabloSBT
- Members
PabloSBT raczej to nie będzie to bo to nie jest pisk tylko wycie, gwizd...
GOLF 3 by głuszek
-

gluszek - Members
ale to piszczy jak mocno dodasz gazu
bo ja jak wcisnę pedał do oporu to też coś gwiżdże
przydało by sie jakieś nagranie tego jak gwiżdże łatwiej by było znaleźć przyczyne
a pasek rozrządu kiedy zmieniałeś??
bo ja jak wcisnę pedał do oporu to też coś gwiżdże
przydało by sie jakieś nagranie tego jak gwiżdże łatwiej by było znaleźć przyczyne
a pasek rozrządu kiedy zmieniałeś??- PabloSBT
- Members
na pasku mogę jeszcze zrobić 15 tys. Gwizd jest jak jadę, a na postoju jest cicho.
GOLF 3 by głuszek
-

gluszek - Members
gluszek napisał(a):na pasku mogę jeszcze zrobić 15 tys.
Ze jeszcze 15tys to co nie moze to byc jego wina ? Bardzo dziwne rozumowanie... Paski made in china wymienia sie zawsze ok 10tys mniej niz przewiduje instrukcja na pasku
Jak piszczy tylko podczas jazdy to nie bedzie to pasek, bo on kreci sie tez na postoju, to juz powinien dawac oznaki ...
Sprawdz lozyska.
-

K@mil - POMOCNIK

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)