Witam mam taki oto problem gdy jeździłem zimą samochód palił mi w mieście góra 9 l teraz jeżdżę trybem mieszanym nie tylko po mieście i pali mi 10-14 l ;| a do tego na stacjach mi wchodzi więcej gazu (mam butle 34L a wchodzi 30-31 zimą mi wchodziło max 27) a mniej km robie zimą robiłem 340 na butli a teraz 250 i samochód zamulony jest zauważyłem pod filtrem powietrza że mam przykręconą klapke od dopływu ciepłego powietrza i samochód mi łapie powietrze z komory silnika czy to od tego może być większe spalanie??
Instalacja drugiej generacji
Komputer emulator i acurator Bingo M
Reduktor Tomasetto 100HP
wielozawór tomasetto
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Dużo pali LPG
Ostatnio edytowano 21 wrz 2010, o 10:21 przez PabloSBT, łącznie edytowano 1 raz
- PabloSBT
- Members
temat wiele razy poruszany, kiedy byl wymienainy filrt gazu i kiedy gazownik dawke ustalał? to ze wchodzi wiecej gazu to rzecz normalna tym sie nie przejmowac. Obstawiam na zawalony filrt gazu i dawke przekrecona problem sie rozwiaze po wizycie u gazownika i wymianie filtra wraz z ustawieniem dawki. koszt 50 zeta u mnie w miescier za wszystko
-

Ryjek - Badacz tematu
też mam ABU i obecnie spalanie wychodzi mi poniżej 9l, czasem nawet 8,5l w trybie mieszanym (70% trasa). Butla z gazem również 34l i wchodzi mi 30l, robię na tym około 340km... Ale oczywiście filtr powietrza i gazu wymieniany systematycznie...
GOLF 3 by głuszek
kliknij i napisz co o nim sądzisz...
kliknij i napisz co o nim sądzisz...
-

gluszek - Members
instalacje gazową mam od listopada zrobiłem na niej ok 7000 km a gazownik mi powiedział że spokojnie moge jeździć 10000 km bez wymiany miesiąc temu byłem na ustawianiu LPG gościu podpiął pod kompa i miałem dobrą dawkę gazu ;| a z tłumnika mi woda leci i widze że coś nie tak
a słuchajcie jeszcze jak to jest z tą klapką w obudowie filtra powietrza kiedy się ona otwiera bo odkręciłem tą śrubke co mi gazownik przykręcił nią tą klapke ale ona sie nie otwiera
otwiera się dopiero wtedy jak odłącze ten wężyk od przepustnicy
można jeździć bez tego wężyka żebym miał cały czas otwartą tą klapke?? bo jak jest otwarta to samochód tak jakby ciutke mocniejszy jest 
a słuchajcie jeszcze jak to jest z tą klapką w obudowie filtra powietrza kiedy się ona otwiera bo odkręciłem tą śrubke co mi gazownik przykręcił nią tą klapke ale ona sie nie otwiera
otwiera się dopiero wtedy jak odłącze ten wężyk od przepustnicy
można jeździć bez tego wężyka żebym miał cały czas otwartą tą klapke?? bo jak jest otwarta to samochód tak jakby ciutke mocniejszy jest 
- PabloSBT
- Members
no gazownicy lubie z powietrzem kombinowac, nie masz innego gazownika w okolicy? bo innej opcji nie ma jak auto duzo pali musial sie rozregulowac samo z siebie tak duzo palic nie moze
-

Ryjek - Badacz tematu
no właśnie musze poszukać innego gazownika bo ci mi chyba coś zrąbali bo śmierdzi gazem jak samochód stoi w miejscu 

- PabloSBT
- Members
PabloSBT, jak daje gazem to ucieka gaz i stąd to spalanie zajrzyj i tam gdize ucieka gaz będzie biały nalot ale nie koniecznie
może dokrec filterek albo cos sie obluzowało
może dokrec filterek albo cos sie obluzowało
Ostatnio edytowano 25 cze 2010, o 11:53 przez k-m-r1, łącznie edytowano 2 razy
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
zdecydowanie nalezy usunąć blokade klapki i zrobić tak jak z fabryki wyszło, ewentualnie zostawić klapkę tak żeby cały czas leciało zimne powietrze. Taka blokada "na ciepłe" na gorącym silniku odbiera z 10 procent mocy na obu paliwach, z uwagi na mniejsza gęstość gorącego powietrza. Z fizyki mi sie przypomina że powietrze cieplejsze o 1 stopień ma gęstość o 1/273 mniejszą. Czyli jak pod maską mamy załóżmy 60 stopni a na zewnątrz 20 to już 40 stopni różnicy i 1/6 silnik mniej powietrza dostaje i o tyle jest słabszy, tak mniej więcej.PabloSBT napisał(a):a słuchajcie jeszcze jak to jest z tą klapką w obudowie filtra powietrza kiedy się ona otwiera bo odkręciłem tą śrubke co mi gazownik przykręcił nią tą klapke ale ona sie nie otwiera
- pablomed
- Members
tyle że jak zdjąłem tą blokade z klapki to ona mi sie nie chce otwierać ;| odczepiłem ten kabelek co idzie koło wtrysku i na okrągło mam otwartą klapke i samochód lepiej się wkręca na obroty i jest mocniejszy
ale spalanie nadal za wysokie 11.5 l na 100 wymieniłem filtr powietrza jak na tej butli tak samo tyle mi będzie palił to jade do gaziarza jakiegoś innego bo u tego co byłem to mi powiedział że wszystko w normie
a i mam jeszcze jedno pytanie gdzie jest sonda lambda w abu
bo wymieniałem cały układ wydechowy wywaliłem kata i sondy nigdzie tam nie widziałem
A gaz się jednak nie ulatnia bo jak zatankowałem na innej stacji to nie śmierdzi gazem
tylko niewiem czemu parownik tak dziwnie wygląda jak blacha ocynkowana w takie plamki jak założony miałem gaz to było normalne żelazo
ale spalanie nadal za wysokie 11.5 l na 100 wymieniłem filtr powietrza jak na tej butli tak samo tyle mi będzie palił to jade do gaziarza jakiegoś innego bo u tego co byłem to mi powiedział że wszystko w normie
a i mam jeszcze jedno pytanie gdzie jest sonda lambda w abu
bo wymieniałem cały układ wydechowy wywaliłem kata i sondy nigdzie tam nie widziałem
A gaz się jednak nie ulatnia bo jak zatankowałem na innej stacji to nie śmierdzi gazem
tylko niewiem czemu parownik tak dziwnie wygląda jak blacha ocynkowana w takie plamki jak założony miałem gaz to było normalne żelazo- PabloSBT
- Members
a jak auto się zachowuję na BP
u mnie też śmierdzi gazem .... mam uszkodzony el.zawór na parowniku .
u mnie też śmierdzi gazem .... mam uszkodzony el.zawór na parowniku .
-

saladrus - Members
wszystko było sprawdzane i jest szczelne
zrobiłem planowanie głowicy(uszczelkę wydmychało) i wymiane uszczelek pod głowicą,pod deklem i pod kolektorem miałem też ustawiony zapłon bo podobno był źle ustawiony ale spalanie wcale nie spadło
jeżdże jak tylko się da ekonomicznie do 2500 obr a spalanie mi wyszło znowu 11 Litrów ;| a jeździłem głównie poza miastem przy predkościach 80-120
Sprawdzałem też samochód Vagiem żadnych błędów nie wykazał tylko jedyne co pokazuje to ze przy licznikowych 70 stopniach w komputerze pokazało 90 i nie działał mi 1 bieg wentylatora
poniżej daje zdjecia z Vaga może ktoś zauważy co jest źle ustawione

zrobiłem planowanie głowicy(uszczelkę wydmychało) i wymiane uszczelek pod głowicą,pod deklem i pod kolektorem miałem też ustawiony zapłon bo podobno był źle ustawiony ale spalanie wcale nie spadło
jeżdże jak tylko się da ekonomicznie do 2500 obr a spalanie mi wyszło znowu 11 Litrów ;| a jeździłem głównie poza miastem przy predkościach 80-120
Sprawdzałem też samochód Vagiem żadnych błędów nie wykazał tylko jedyne co pokazuje to ze przy licznikowych 70 stopniach w komputerze pokazało 90 i nie działał mi 1 bieg wentylatora
poniżej daje zdjecia z Vaga może ktoś zauważy co jest źle ustawione

- PabloSBT
- Members
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)