witam.
Mam pytanie moj tata w seacie 1.6 ma taki silnik jak ja w golfi tylko że ja mam 1.8 90km a tata 1.6 75km mi gazu pali tak 10,5 litra a benzyny w jeżdzie mieszanej 8,3 tacie natomiast gazu pali tak 13 litrów benzyna też szybko ubywa ale nie mierzyliśmy jeszcze. czym może być spowodowane tak duże sopalanie czy to normalne?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Mariusz164 napisał(a):czym może być spowodowane tak duże sopalanie czy to normalne?
okres zimowy
źle wyregulowany gaz-

marcinkoz2910 - Members
hey ja mam taki sam silniczek jak ty1.8 90 KM i powiem tak mi np pali po Lodzi okolo 11-14 a po trasie tak z predkoscia 130 okolo 9 ale jak jade rowno wiec trudno ocenic moze masz instalacje zle wyregulowana? a moze masz ciezka noge? u mnie spalanie bardzo szybko wzrasta jak troche poprzeciagam swojego golfa
- PashkaGT
- Czytacz
u mnie na gazie tesh tak bylo jak troche dynamiczniej jezdzilem spalanie wzrastalo o litr czasami o dwa. a tak normalnie 11 mi w miescie palil a zima te 12. a tak co slysze ludzie maja podobne wyniki
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
-

Golfik1986 - Ekspert
zależy od stylu jazdy oczywiście, no i jest zima ale jeśli zaczął palić więcej to może trzeba wyregulować instalacje gazową, albo wymienić filtr gazu
(co 10 000km), ja mam 1,6 75km i bez zbędnych szaleństw pali teraz w mieszanym około 8,5l LPG/100km
(co 10 000km), ja mam 1,6 75km i bez zbędnych szaleństw pali teraz w mieszanym około 8,5l LPG/100km
- Marek87
- Czytacz
ja mam 1.8 75 koni i w miescie jezdzac po 5-7 km z czasami wlaczonym ogrzwaniem pali mi 14 litrow. Trasa 9-10. W lat miasto 13-13.5 trasa 8.5. nie wiem ale na 98% gaz jest dobrze wyregulowany po prostu ten silnik tyle zlopie
dlatego chyba czas zmienic na golf 4 tdi
dlatego chyba czas zmienic na golf 4 tdi

- ryba_sciema
- Berbeć
-

marcinkoz2910 - Members
jesli chodzi o te silniki 1,6 75km, to ja przyznaje ze gazu moga spalic 13... to stara konstrukcja, ktora wywodzi sie na pewno z 1,3 a moze wczesniej... rozbierajac ten silnik mialem okazje porownac go z 1,3 wlasnie i na moje oko on jest po prostu troszke rozwiercony i monowtrysk mu doczepili... pompe oleju do 1,6 zalozylem z 1,3 i idealnie pasuje... jesli chodzi o benzyne to juz od nogi zalezy, ale na ogol to max 9 u mnie
rownierz myslalem ze instalacje lpg mam zla tylko jak pojechalem na gwarancje panowie pokazali mi na komputerze wyniki pomiarow i bylo dobrze, takze ja przyznaje wyzszosc najmniejszego nawet 1,8 nad 1,6... wbrew pozorom sa bardziej ekonomiczne
ja tak od siebie moge zasugerowac, zeby tankowac gaz w miare mozliwosci tylko na jednej stacji. wiadomo mieszanki sa rozne i stacje w roznym stanie... ja tankuje juz teraz tylko na jednej stacji i spalanie gazu potrafi zejsc ponizej 10
rownierz myslalem ze instalacje lpg mam zla tylko jak pojechalem na gwarancje panowie pokazali mi na komputerze wyniki pomiarow i bylo dobrze, takze ja przyznaje wyzszosc najmniejszego nawet 1,8 nad 1,6... wbrew pozorom sa bardziej ekonomiczne
ja tak od siebie moge zasugerowac, zeby tankowac gaz w miare mozliwosci tylko na jednej stacji. wiadomo mieszanki sa rozne i stacje w roznym stanie... ja tankuje juz teraz tylko na jednej stacji i spalanie gazu potrafi zejsc ponizej 10
-

kruchy_ - Badacz tematu
witam
mi w mieście na odcinkach 3-7km spala 11-13 litrów gazu ... na trasie 7-9 litrów
wszystko zależy od stylu jazdy, temp powietrza itp.
nie uwierze w to, że komuś golf 1.8 ABS w mieście spala 8-9 litrów gazu ... chciałbym to zobaczyć
mi w mieście na odcinkach 3-7km spala 11-13 litrów gazu ... na trasie 7-9 litrów
wszystko zależy od stylu jazdy, temp powietrza itp.
nie uwierze w to, że komuś golf 1.8 ABS w mieście spala 8-9 litrów gazu ... chciałbym to zobaczyć

- Ostatni
- Berbeć
Ostatni napisał(a):nie uwierze w to, że komuś golf 1.8 ABS w mieście spala 8-9 litrów gazu ... chciałbym to zobaczyć
jesli autko jest dobrze ustawione to jest to niemozliwe... jesli ktos zaingeruje w lpg to 9l jest mozliwe pod warunkiem, ze jezdzi dziadek do kosciola
8l istotnie niemozliwe w normalnych warunkach-

kruchy_ - Badacz tematu
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)