Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Cykanie pod pokrywą zaworów???
witam, potrzebuję pomocy od pewnego czasu słyszę takie dziwne cykanie spod pokrywy zaworów jest to dośc głośne i niepokojące. Obawiam się czy to nie grozi jakąś awarią, czekam na waszę opinie i ewentualną pomoc. Silnik 1,4 abd lpg
- Jas8504
- Czytacz
Re: Cykanie pod pokrywą zaworów???
Jas8504 napisał(a):witam, potrzebuję pomocy od pewnego czasu słyszę takie dziwne cykanie spod pokrywy zaworów jest to dośc głośne i niepokojące. Obawiam się czy to nie grozi jakąś awarią, czekam na waszę opinie i ewentualną pomoc. Silnik 1,4 abd lpg
Witam kolege z NNI
na zimnym ? na cieplym ?
mogą to byc popychacze
tylko trzeba pamietac ze dzwiek rozchodzi sie po calym silniku wiec moze sie wydawać ze jest to dzwiek spod pokrywy.-

K@mil - POMOCNIK

Jas8504 napisał(a):taki sam dzwiek jest na zimnym i na ciepłym
dzwiek metaliczny ? jak dodajesz gazu slychac go głośniej ?
Jas8504 napisał(a):jaki to byłby koszt naprawy wstawiając go do warsztatu
zalezy co do wymiany, najpierw trzeba zdjagnozować.
Jak popychacze to:
Popychacze ok 160zl (ina)
+ robocizna zalezy gdzie, ale przy wymianie juz lepiej wymienić sobie rozrzad bo i tak trzeba go rozpinać
-

K@mil - POMOCNIK

z identyczna sytuacja spotkali sie moi rodzice tyle ze nie w mk3 . stukanie pod pokrywa silnika tyle ze u nich jeszcze silnik stracił siłe. we 3 przy wiekszej górce redukcja do 2 zeby do mechanika dojechac. a mechanik bez wahania diagnoza: wymiana uszczelki pod glowicą i cos jeszcze pomiedzy cylindrami ale na tym sie bardzo nie znałem, chodziło też o jakaś usczelkę .koszt 300zl
-

przemek2604 - Czytacz
nie muszą to być zawory. Podobny dźwięk wydaje wtryskiwacz w monowtrysku.
Przłóż ucho do pokrywy zaworów i do monowtrysku i porównaj gdzie mocniej stuka
Przłóż ucho do pokrywy zaworów i do monowtrysku i porównaj gdzie mocniej stuka
-

gello1 - Gaduła
cześć jestem nowy na forum od nie dawna jestem szczęśliwym posiadaczem golfika ale nie pokoi mnie stukanie które wydobywa sie z pod pokrywy zaworów , byłem u mechanika stawiał na sto procent na popychacze kupiłem nowe INA wymieniłem i jest tak samo dalej puka . pukanie cichnie kiedy wcisne kilka razy hamulec ( kiedy go pod pompuje ) ale działa to tylko w tym momencie nie wiem co to moze byc prosze o pomoc
- Cezarix
- Berbeć
noren13 napisał(a):a olej w silniku masz na odpowiednim poziomie bo to ten sam objaw jak jest malo to stuka a ludzie lapia sie na takie cos...
Tak jak kolega wyżej, sprawdź poziom oleju, jeżeli dolejesz i ucichnie to wina zaworów. Zawory w golfach są hydrauliczne, to pewnie będziesz musiał szklanki powymieniać. Koszt jeden szklanki to około 30 zł.
- bialutki
- Berbeć
olej mam na bagnecie w normie szklanki już powymieniałem. olej wlałem castro-la 10w 40 taki kazał mechanik . jak już wcześniej wspomniałem stukanie wycisza się całkowicie po wciśnięciu kilkukrotnym pedału hamulca . nie mam już pomysłów co może być nie tak może coś z serwem albo podciśnieniem
- Cezarix
- Berbeć
Witam ciekawe który mechanik (Cezarix) podaj kod silnika możemy się spotkać to posłuchamy . Do założyciela tematu czy czasem odpowietrzenie się gdzieś nie przetarło. Ja swojego kupiłem nie cały rok temu trochę wtopiłem ale to zaprocentowało doświadczeniem nasuwa się jeszcze możliwość przebitego kabla zapłonowego i słyszysz przeskok iskry takie"cykanie".
- DziadzioMiecio
- Berbeć
Może masz to co ja. Mam taki dźwiek, zwłaszcza słyszalny na wolnych obrotach. Silnik 1.6 ABU benz/LPG a po prostu pracuje jak jakiś Diesel. Wymieniając rozrząd wymieniłem również szklanki, ale niestety nawala dalej. I też nie wiem co jest przyczyną. Mechanik po oddaniu mi auta powiedzial ze moze byl kiedyś przegrzany i przez to wydaje taki dźwięk ale mowil ze moge jezdzic i sie nie przejmowac. Ale mnie to niestety irytuje. Gdyby znalazł ktoś sposób jak to zrobić to proszę od odpowiedź POZDRAWIAM
EDIT: I nie jest to cykanie tylko bardziej jakby stukot.
EDIT: I nie jest to cykanie tylko bardziej jakby stukot.
-

melcu - Czytacz
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)